Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 108,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 10,5% ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΝΤ: Στραβά αρμενίζετε (-1,7%)

Για τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί το ΔΝΤ, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν διορθώσει τις δημοσιονομικές ισορροπίες και δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε έκθεσή του, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, το Ταμείο προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα διολισθήσει τόσο φέτος όσο και το 2010 σε ύφεση. Σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση, που εκτιμά μηδενική ανάπτυξη και θετικούς ρυθμούς το 2010, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,7% και κατά 0,4%, αντίστοιχα. Βασικές αιτίες της διολίσθησης της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, έπειτα από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης, θεωρεί τις χαμηλότερες επενδύσεις και εξαγωγές, τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, της εμπιστοσύνης και της απασχόλησης.

Το ΔΝΤ προβλέπει συγκεκριμένα ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί φέτος στο 9,5% και στο 10,5% το 2010, έναντι 7,6% πέρυσι.

Ελλειμμα 5,9% φέτος και 6,7% του χρόνου

Για το δημόσιο έλλειμμα, η πρόβλεψή του είναι ότι ο στόχος της κυβέρνησης να διατηρηθεί αυτό κάτω του 3% δεν θα επιτευχθεί και ότι οι δημοσιονομικές πιέσεις θα συνεχιστούν. Εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,9% του ΑΕΠ το 2009 και στο 6,7% το 2010. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, βλέπει εκτόξευσή του στο 108,5% του ΑΕΠ από 97,6% πέρυσι.

Προειδοποιεί ότι, εξαιτίας του υψηλού εσωτερικού και εξωτερικού ελλείμματος, η οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση. Θεωρεί ότι το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλει τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα πρέπει να είναι διαρκής και να στηρίζεται σε ρεαλιστικές βάσεις. Εκτιμά ότι τα φετινά μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ καλεί για περαιτέρω δράσεις, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να οδηγηθεί σε μια διατηρήσιμη πτωτική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί, μάλιστα, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες κινήσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου και του προβλεπόμενου υψηλού μελλοντικού κόστους που θα δημιουργήσει σε αυτό η γήρανση του πληθυσμού.

Συνιστά, τέλος, επαγρύπνηση για τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος, αν και κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πρώτες επιπτώσεις του χρηματοπιστωτικού κραχ, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από προκλήσεις. *

ΚΚΕ: Ερχονται τα χειρότερα

«Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκαλύπτουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν λάβει ώς τώρα οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σε βάρος του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ασφάλισης και της συνταξιοδότησης ωχριούν μπροστά στα χειρότερα που σκοπεύουν να λάβουν στο επόμενο διάστημα, είτε στην κυβέρνηση είναι η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ», σχολίασε το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, «αυτό απαιτούν οι ανάγκες των βιομηχάνων και των τραπεζιτών που υπηρετούν και οι δύο προκειμένου να συνεχιστούν οι προκλητικές ενισχύσεις δεκάδων δισ. που λαμβάνουν με διάφορους τρόπους από το κράτος. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να λάβουν έγκαιρα τα δικά τους μέτρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
ΙΟΒΕιος υπομονή για ανάκαμψη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Στοιχεία ΕΣΥΕ
Πληθωρισμός 0,6% παρά τον κρατικό... εμπρησμό
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Πρόστιμα 15 εκατ. στο καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου
Δημοσιονομικά προβλήματα
ΔΝΤ: Στραβά αρμενίζετε (-1,7%)
Ερευνα ΙΟΒΕ
ΙΟΒΕιος υπομονή για ανάκαμψη
Ακτοπλοϊα
Δυναμικές συμμαχίες στην κρουαζιέρα
ΕΕΤΤ
Πιο κοντά στο κλίμα ΟΤΕ ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ
Άλλες ειδήσεις
9,7% υποχώρηση κερδών του ΟΤΕ στο β' τρίμηνο
ΕΒΕΘ προς πρωθυπουργό: Οι ακάλυπτες φέρνουν λουκέτα
Λαθραία τσιγάρα με ταχυμεταφορές
Η Ε.Ε. έσπασε το κρατικό προνόμιο στον λιγνίτη
Η ανασφάλεια φούντωσε την ιδιωτική ασφάλιση
Ο ΟΤΕ χρωμάτισε... αλλοδαπό τον χρηματιστηριακό Ιούλιο