Έντυπη Έκδοση

ΟΙ «ΚΛΑΣΙΚΟΙ» της νέας χιλιετίας - Εργα του 21ου αιώνα που θα αφήσουν εποχή

Η έρημη χώρα του Παρόντος

Ντον Ντελίλο

Κοσμόπολις

μτφρ.: Θωμάς Σκάσσης

εκδ. Εστία, σ. 220, 13 ευρώ

Το Κοσμόπολις, που κυκλοφόρησε το 2003, παρότι μοιάζει με ένα φουτουριστικό μυθιστόρημα είναι τρομακτικά επίκαιρο και οδυνηρά ρεαλιστικό. Ο κεντρικός ήρωας δυναστεύεται από την επιβολή της τεχνολογίας και υφίσταται στο σώμα του τις συνέπειες των εφαρμογών της. Πρόκειται για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, έναν «μετα-άνθρωπο», ο οποίος υφίσταται τον πόνο της απώλειας της ανθρωπιάς του και πάσχει από «ασυμμετρία», που απειλεί την ανατροπή τού άρτια προγραμματισμένου συστήματός του και την αίσθηση της παντοδυναμίας του.

Η ύπαρξή του είναι εγκεφαλική και σε στιγμές μοιάζει εξαϋλωμένη, προβάλλοντας το νέο είδος ανθρώπου, τον «κυβερνοάνθρωπο», ο οποίος φιλοδοξεί να κερδίσει την αθανασία μέσω της τεχνολογίας. Διαθέτει χρήμα, αλλά κι αυτό πλέον έχει γίνει «ανεικονικό όπως η ζωγραφική», τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορεί από στιγμή σε στιγμή να σκάσουν σαν χρηματιστηριακή φούσκα.

Στο Κοσμόπολις προβάλλονται οι συνέπειες της αχαλίνωτης φιλοδοξίας, οι κίνδυνοι του αστραφτερού και άρτια εξοπλισμένου κόσμου αλλά και ο κίνδυνος να υποβιβαστεί η ανθρώπινη προσωπικότητα σε αφηρημένα δεδομένα. Το μόνο που δεν δύναται να μεταλλαχθεί είναι ο ανθρώπινος πόνος, και ιδιαίτερα ο σωματικός· αυτός παραμένει να υπενθυμίζει την τρωτότητα της ύπαρξης και την αδυναμία του σώματος να κωδικοποιηθεί σε αλγόριθμο.

Το Κοσμόπολις έχει συγκριθεί με τον Οδυσσέα του Τζόις, λόγω του επικού χαρακτήρα του. Οι τρομακτικά επίκαιρες θέσεις τού συγγραφέα αποδίδονται με συμπυκνωμένη και φορτισμένη γραφή, ενώ οι προειδοποιήσεις για την κατάρρευση του καπιταλισμού, την τρομοκρατία, τον πόνο, την αθανασία ακούγονται σαν δυσοίωνοι χρησμοί. Η ενσωμάτωση της χρηματιστηριακής ορολογίας σε μια στυλιστική γραφή υψηλών προδιαγραφών και η ενορχηστρωμένη εφαρμογή των μοντερνιστικών θεωριών το καθιστούν ένα από τα μνημειώδη έργα του γραπτού λόγου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Με φόντο τον Εμφύλιο
Μαγική πολιτεία
Παραδείσια χρώματα: Μεταμορφώσεις και αντικατοπτρισμοί
Ταγκόρ, ο γεφυροποιός
Βιβλία για τον κινηματογράφο
Είναι ο έρωτας ένα φιλοσοφικό ζήτημα;
Κάτι που λείπει ή τα θεατρικά caprichos ενός ποιητή
Από τις 4:00 στις 6:00
Τυφλοί μπλουζίστες, «τροφοδότες» του ροκ
50 χρόνια τραγουδά για την κοινωνική ισότητα
Διήγημα
Το Ψυχοσάββατο
Συνέντευξη
Η «Νέα Πορεία» της Θεσαλονίκης
Το βλέμμα του χρόνου
Διακοπές στην Κάρυστο
Άλλες ειδήσεις
Στο λαμπρό σκοτάδι της πόλης
Η έρημη χώρα του Παρόντος