Έντυπη Έκδοση

ΚΕΚ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Φαντάροι-σπουδαστές

Πλήρη ανατροπή των μέχρι σήμερα δεδομένων της στρατιωτικής θητείας επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση με δέσμη ρηξικέλευθων αλλαγών, μέρος των οποίων ανακοίνωσε χθες το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας θητείας είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας του χρόνου στράτευσης, οι δυνατότητες εκμετάλλευσής του από τους φαντάρους είτε ως χρόνου σπουδών είτε ως προϋπηρεσίας για τη μετέπειτα εργασία τους και φυσικά για το... βιογραφικό.

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από τον υπουργό, σε πρώτη φάση η στρατιωτική θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, στις επιχειρησιακές μονάδες, δηλαδή σε μονάδες αντίστοιχες με αυτές της πρώτης γραμμής του Στρατού Ξηράς, μειώνεται στους 9 μήνες από 12 που είναι σήμερα. Παράλληλα ξεκινά η μείωση του αριθμού των στρατευμένων στα δύο σώματα, με στόχο να καταργηθεί οριστικά σε δύο χρόνια από σήμερα. Στο μεσοδιάστημα αυτό θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους (γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται γι' αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό).

Για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν από σήμερα και μετά, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Παιδείας ώστε:

* Οι στρατιωτικές ειδικότητες να διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και για την αγορά εργασίας.

* Να μπορούν οι στρατευμένοι να παρακολουθούν μαθήματα στα ΚΕΚ για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς, μάγειρες, τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ενώ ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης.

* Οσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου, θα διευκολύνονται από τη στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Το υπουργείο Παιδείας, ο ΟΕΕΚ και το υπουργείο Αμυνας θα συνεργαστούν για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς.

Επίσης, θα γίνει ρύθμιση, ώστε όσοι υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες και εφόσον υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και είναι ικανοί (Ι1), να αναγνωρίζεται ο χρόνος θητείας τους ως προϋπηρεσία για την πρόσληψή τους σε εταιρείες ή υπηρεσίες φύλαξης.

Θα υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης). Το ίδιο θα ισχύει και για τους χειριστές μηχανημάτων και οδηγούς.

Συμφωνήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ενοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα.

Η επιλογή των μετατασσομένων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες θα γίνονται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Με λίγα λόγια, βιογραφικό και στη θητεία. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και κατ' εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο. Με βάση τα στοιχεία των υπηρετούντων σήμερα στον Στρατό Ξηράς, το 2,7% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 10% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4,6% απόφοιτοι ΤΕΙ και κατά τον υπουργό, «είναι απολύτως λογικό, όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα της θητείας τους, οι νέοι αυτοί άνθρωποι να ασχοληθούν με θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου, προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες τους στις Ενοπλες Δυνάμεις».

Τέλος, δόθηκαν ήδη οι οδηγίες ώστε να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την σκοπιά και να καταρτίζονται ουσιαστικά σε μια σύγχρονη στρατιωτική εκπαίδευση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Στρατιωτική θητεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Νοσεί απύρετο το 30-50%
Ο ιός και η ουκρανική «υστερία»
Στρατιωτική θητεία
Φαντάροι-σπουδαστές
Διαδίκτυο
Συμβιβαστικές ρυθμίσεις για τεκμήριο αθωότητας, απόρρητο των χρηστών του Διαδικτύου
Φάκελος: Το Τείχος του Βερολίνου
Η πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Χάλκινο» στις ευρωκαταδίκες
Συμβούλιο της Επικρατείας
Ημιυπαίθριοι: η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Αναπλάσεις
Δύο... εθνικοί κήποι στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ
Στο πόδι η γειτονιά του Πλάτωνα
Καταπάτηση εκτάσεων
Οικιστικό φιλέτο... μισοψημένο
Ο τόπος, οι άνθρωποι και οι υπεραξίες
Υπόγειες διαβάσεις
Ο πάτος του κάτω κόσμου
Αντιτρομοκρατική
Σαρωτικές αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική
Αττικό Μετρό
Το νέο Μουσείο αύξησε την κίνηση στον σταθμό «Ακρόπολη»
Εξάρχεια
Αντίσταση στην αστυνομοκρατία
Απόσυρση αυτοκινήτων
Εμπλοκή σε όσους απέσυραν 2 Νοεμβρίου
Θεσσαλονίκη
Δολοφονικό μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο
Σύνοδος της Κοπεγχάγης
«Η συμφωνία για το κλίμα πρέπει να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα»
Νοσοκομεία
Κοζάνη: κατέρρευσαν οι γιατροί, έκλεισε η παιδιατρική κλινική
Βιολογικά προϊόντα
Ξεκίνησε το 12ο ECO Festival