Έντυπη Έκδοση

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΟΙΚΙΣΜΟΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΪΚΑ-ΦΟΙΝΙΚΑΣ»

Οικιστικό φιλέτο... μισοψημένο

Την ώρα που η νέα κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο με προφανή στόχο να προστατεύσει τα καμένα της Αττικής, οι εκτάσεις που δεν κάηκαν και βρίσκονται πιο κοντά στις ήδη κτισμένες συνεχίζουν να απειλούνται με οικοδόμηση-αξιοποίηση.

Λίγες μέρες πριν από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου Αυγούστου ο Δήμος Διονύσου επανήλθε για πολλοστή φορά και ψήφισε προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης 180 στρέμματα δάσους. Πρόκειται για την περιοχή «Αλεξανδρέικα-Φοίνικας», ένα από τα μεγαλύτερα αναξιοποίητα «φιλέτα» γης στη βόρεια πλευρά της κατακα(η)μένης Πεντέλης, που εμφανίζεται ήδη μοιρασμένο ανάμεσα σε περίπου 100 ιδιοκτήτες με τίτλους δεκαετιών, είναι διάσπαρτο με δεκάδες κτίσματα -από διώροφες πολυκατοικίες έως κοτέτσια- ενώ αλλού, κάτω από τα εναπομείναντα πεύκα, φυτρώνουν καμαρωτές οι συρμάτινες περιφράξεις...

«Αποκατάσταση αδικιών»

«Πρόκειται για περιοχή που κατοικείται εδώ και 50-60 χρόνια», μας λέει ο δήμαρχος Διονύσου Σπύρος Δαρδαμάνης. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποκατασταθούν με βάση τον νόμο οι αδικίες που έχουν γίνει. Δεν είναι δυνατόν αλλού να έχουν ενταχθεί περιοχές στο σχέδιο πόλης χωρίς μάλιστα να αφήσουν κοινόχρηστους χώρους και εδώ οι άνθρωποι να μην μπορούν να κατοικήσουν», επιμένει. Για τις λεπτομέρειες μας παραπέμπει στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθ. Λίτσα.

Στον νου μας έρχονται οι μέρες της φωτιάς... Τα βουνά γύρω από τον Διόνυσο να καίγονται «θριαμβευτικά», το πράσινο γύρω από τα οικοδομικά τετράγωνα να διασώζεται. Μα, πότε θα μπει ένα τέλος στην επέκταση της πόλης μέσα στο δάσος; ρωτούμε. Είναι δυνατόν να ζητούμε νέα σχέδια πόλης μετά από τόσες καταστροφές; επιμένουμε. Η απάντηση του δημάρχου έρχεται σαν έτοιμη από καιρό: «Για τη διάσωση του πρασίνου έχουμε πρόταση: η Εθνική Τράπεζα διαθέτει έκταση 350 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης από το 1928 και θέλει να την αξιοποιήσει. Εμείς προσπαθούμε να την εμποδίσουμε αλλά η τράπεζα έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Υπάρχει λοιπόν η λύση, να δώσει το κράτος γη κάπου εκτός Αττικής και να μείνει η συγκεκριμένη δάσος για το καλό όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου»...

Θύλακος αυθαιρεσίας

Εντεκα πυκνογραμμένα δακτυλόγραφα είναι η συνοπτική (σε «τίτλους ειδήσεων») καταγραφή του ιστορικού της προσπάθειας να ενταχθεί η περιοχή «Αλεξανδρέικα-Φοίνικας» στο σχέδιο πόλης, όπως καταγράφεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Διονύσου (17/7/2009). Το υπουργείο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος είχε μόλις συσταθεί (με υπουργό τον Στέφανο Μάνο) όταν έλαβε το πρώτο έγγραφο-αίτημα τον Απρίλιο του 1980. Ο δήμος ζητούσε και τότε «να αποκατασταθεί η ιδιοκτησία» για μόνιμους κατοίκους από το 1900 «και να αρθεί η αδικία». Σε έγγραφο του δήμου το 1985 επισημαίνεται ότι ο χώρος παρέμεινε χαρακτηρισμένος «πράσινο», ενώ οικοπεδοποιήθηκαν δασικές εκτάσεις από τον συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς».

Το υπουργείο Γεωργίας (υπό τον Κ. Σημίτη) εμφανίζεται τότε (με εκλογές εν όψει) να υπόσχεται λύση του θέματος μέσω νόμου «περί δασικών βοσκοτόπων», ενώ το Χωροταξίας (υπό τον Ευ. Κουλουμπή) υπόσχεται κτηματογράφηση που θα λύσει τα θέματα. Στα χρόνια που ακολουθούν, τα υπουργεία Γεωργίας και Χωροταξίας προσπαθούν να συνεννοηθούν για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή, οι δημοτικοί άρχοντες προσπαθούν να πιέσουν τον πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Αλευρά, ενώ διαπιστώνονται παρεμβάσεις κάθε μορφής και «αυθαίρετες εκχερσώσεις» δάσους στην επίμαχη έκταση.

Στο μεταξύ, τίθεται και θέμα ιδιοκτησιακό καθώς εκδίδονται σταδιακά (1987) δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες χαρακτηρίζονται ιδιωτικές (οικογένεια Ηλιόπουλου) τεράστιες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος Διονύσου (τότε κοινότητα) συνεχίζει να ζητεί ένταξη στο σχέδιο (1991, 1993) και ο Οργανισμός Αθήνας εκπονεί μελέτη για Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 1994 που προωθείται στο υπουργείο Γεωργίας για υπογραφή. Το οποίο υπουργείο Γεωργίας το επιστρέφει 3,5 χρόνια αργότερα ανυπόγραφο στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επειδή δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις του για τον δασικό χαρακτήρα συγκεκριμένων εκτάσεων που έπρεπε να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό.

«Χειρότερη δασική μορφή»

Τα χρόνια περνούν, τα γύρω βουνά συνεχίζουν να κτίζονται και το 2003 οι εφημερίδες γράφουν για πολεοδομικές εντάξεις στον Διόνυσο. Κάτοικοι διαμαρτύρονται και το κοινοτικό συμβούλιο επανέρχεται ζητώντας εφαρμογή της μελέτης του 1994. Για να διαπιστώσει όμως ότι, στο μεταξύ, έχει αλλάξει ο νόμος και με βάση τον 2508/97 πρέπει να συνταχθεί νέα μελέτη για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η εισήγηση του αντιδημάρχου Αθ. Λίτσα (Ιούλιος 2009) που αναφέρει ότι στον θύλακα «Αλεξανδρέικα-Φοίνικας» «υπάρχουν 95 ιδιοκτησίες και έχουν κτισθεί 29 οικοδομές που ανήκουν σε γεωργοκτηνοτρόφους από το 1890 και εντεύθεν, με νόμιμες κατατμήσεις και έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας που στερούνται στην πλειοψηφία τους πρώτης κατοικίας». Τονίζει δε ότι αυτή η περιοχή παραμένει εκτός σχεδίου, αν και «αποτελεί τον αρχικό πυρήνα οικισμού του Διονύσου, ενώ γειτονική περιοχή με την ίδια και χειρότερη (!) δασική μορφή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως από το 1928»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Καταπάτηση εκτάσεων
Ο τόπος, οι άνθρωποι και οι υπεραξίες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Νοσεί απύρετο το 30-50%
Ο ιός και η ουκρανική «υστερία»
Στρατιωτική θητεία
Φαντάροι-σπουδαστές
Διαδίκτυο
Συμβιβαστικές ρυθμίσεις για τεκμήριο αθωότητας, απόρρητο των χρηστών του Διαδικτύου
Φάκελος: Το Τείχος του Βερολίνου
Η πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Χάλκινο» στις ευρωκαταδίκες
Συμβούλιο της Επικρατείας
Ημιυπαίθριοι: η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Αναπλάσεις
Δύο... εθνικοί κήποι στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ
Στο πόδι η γειτονιά του Πλάτωνα
Καταπάτηση εκτάσεων
Οικιστικό φιλέτο... μισοψημένο
Ο τόπος, οι άνθρωποι και οι υπεραξίες
Υπόγειες διαβάσεις
Ο πάτος του κάτω κόσμου
Αντιτρομοκρατική
Σαρωτικές αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική
Αττικό Μετρό
Το νέο Μουσείο αύξησε την κίνηση στον σταθμό «Ακρόπολη»
Εξάρχεια
Αντίσταση στην αστυνομοκρατία
Απόσυρση αυτοκινήτων
Εμπλοκή σε όσους απέσυραν 2 Νοεμβρίου
Θεσσαλονίκη
Δολοφονικό μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο
Σύνοδος της Κοπεγχάγης
«Η συμφωνία για το κλίμα πρέπει να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα»
Νοσοκομεία
Κοζάνη: κατέρρευσαν οι γιατροί, έκλεισε η παιδιατρική κλινική
Βιολογικά προϊόντα
Ξεκίνησε το 12ο ECO Festival