Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 3.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Ι.Χ.

Εμπλοκή σε όσους απέσυραν 2 Νοεμβρίου

Με την κάρτα ελέγχου καυσαερίων θα πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μας για το 2011 και τα επόμενα έτη. Η πληρωμή θα συνεχίσει να γίνεται σε Εφορίες, τράπεζες και άλλα πιστοποιημένα σημεία.

Η διαδικασία θα καθοριστεί με βάση μελλοντική απόφαση των τριών συναρμόδιων υπουργών (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών), αλλά η έννοια του πιστοποιημένου είναι πιθανόν να χωρέσει και τα κέντρα ελέγχου καυσαερίων, δημόσια και ιδιωτικά. Είναι το νέο στοιχείο που προκύπτει από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 219 Α').

Η δημοσίευση της πράξης συνοδεύτηκε όμως από ένα «φάουλ», καθώς ανέκυψαν προβλήματα με την ημερομηνία που καλύπτει όσους απέσυραν τα αυτοκίνητά τους. Οι συναρμόδιοι υπουργοί είχαν ανακοινώσει ότι τα κίνητρα θα ισχύσουν για όσους είχαν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους ώς τις 2 Νοεμβρίου. Στην απόφαση όμως εντάσσονται όσοι έχουν βεβαίωση παραλαβής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την απόσυρση του αυτοκινήτου τους στα συστήματα ανακύκλωσης «πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της Πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», που είναι η 2α Νοεμβρίου 2009. Με τη συγκεκριμένη διατύπωση δεν καλύπτονται όσοι είχαν προσέλθει στα κέντρα ανακύκλωσης την περασμένη Δευτέρα και υπολογίζονται σε 2 με 3 χιλιάδες.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι τα δύο υπουργεία αναζητούσαν λύση με νομοθετική παρέμβαση.

Με την ίδια πράξη δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά τα τέλη κυκλοφορίας για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων. Διευκρινίζεται ότι ταξί και λεωφορεία θα διατηρήσουν τα περσινά τέλη. Αντίθετα, αυξάνονται κατά 10% έως και 20% τα τέλη για όλες τις κατηγορίες φορτηγών, εκτός από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει μετά την 1/1/2005 για τα οποία γίνεται μείωση κατά 30%.

Δεν πληρώνουν τέλη υβριδικά, ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και όσα χρησιμοποιούν υδρογόνο, αλλά έως τα 1.929 κυβικά. Για οχήματα αυτής της κατηγορίας με μεγαλύτερο κυβισμό, θα πληρώνουν το 50% της κλάσης τους.

Στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αναφέρεται η προθεσμία πληρωμής των τελών, που ακόμη δεν έχουν αποσταλεί. Εχει γίνει γνωστό πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα δοθεί παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2010.

Για τους περίπου 73.000 τυχερούς που πρόλαβαν, θα ισχύσουν κανονικά τα κίνητρα της απόσυρσης που προβλέπει η προηγούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ειδικά για το πριμ αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν ολόκληρο το ποσό, που για Ι.Χ. είναι 1.000 ευρώ. Αν θέλουν, μπορούν να πάρουν 500 ευρώ και δύο ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, που αυξάνει το πριμ κατά 20%. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα καταβολής των κινήτρων στους ενδιαφερόμενους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νέα γρίπη
Νοσεί απύρετο το 30-50%
Ο ιός και η ουκρανική «υστερία»
Στρατιωτική θητεία
Φαντάροι-σπουδαστές
Διαδίκτυο
Συμβιβαστικές ρυθμίσεις για τεκμήριο αθωότητας, απόρρητο των χρηστών του Διαδικτύου
Φάκελος: Το Τείχος του Βερολίνου
Η πτώση της σοβιετικής αυτοκρατορίας
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Χάλκινο» στις ευρωκαταδίκες
Συμβούλιο της Επικρατείας
Ημιυπαίθριοι: η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Αναπλάσεις
Δύο... εθνικοί κήποι στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ
Στο πόδι η γειτονιά του Πλάτωνα
Καταπάτηση εκτάσεων
Οικιστικό φιλέτο... μισοψημένο
Ο τόπος, οι άνθρωποι και οι υπεραξίες
Υπόγειες διαβάσεις
Ο πάτος του κάτω κόσμου
Αντιτρομοκρατική
Σαρωτικές αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική
Αττικό Μετρό
Το νέο Μουσείο αύξησε την κίνηση στον σταθμό «Ακρόπολη»
Εξάρχεια
Αντίσταση στην αστυνομοκρατία
Απόσυρση αυτοκινήτων
Εμπλοκή σε όσους απέσυραν 2 Νοεμβρίου
Θεσσαλονίκη
Δολοφονικό μονοξείδιο του άνθρακα σε ξενοδοχείο
Σύνοδος της Κοπεγχάγης
«Η συμφωνία για το κλίμα πρέπει να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα»
Νοσοκομεία
Κοζάνη: κατέρρευσαν οι γιατροί, έκλεισε η παιδιατρική κλινική
Βιολογικά προϊόντα
Ξεκίνησε το 12ο ECO Festival