Έντυπη Έκδοση

Με τους πολίτες σε οριακό σημείο, κληρώνει σήμερα αν η κάλπη θα βγάλει νέες κάλπες

Σε εκλογές να βρισκόμαστε

1. Τι μας περιμένει μετά το άνοιγμα της αποψινής κάλπης * 2. Ο χάρτης της ψηφοφορίας. Υπολογίστε νικητές-ηττημένους * 3. Τα στοιχήματα των αρχηγών, τα σχέδια και οι προσδοκίες τους

Ο Γ. Παπανδρέου περιμένει το σημερινό αποτέλεσμα για να δει αν στις κάλπες επικράτησε το δίλημμα που έθεσε στους πολίτες ή η δυσαρέσκεια για την πολιτική του, οπότε θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής. Σε κάθε περίπτωση ετοιμάζεται για δύσκολα μέτρα τα οποία ζητά η τρόικα. Στο τραπέζι και οι απολύσεις υπαλλήλων από δημόσιες επιχειρήσεις.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

  • Κλείσιμο οργανισμών, άνοιγμα επαγγελμάτων
   Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει απόψε καθαρά για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, είτε ζητώντας από τους πολίτες να τις εγκρίνουν με εθνικές κάλπες είτε θεωρώντας ότι πήρε έγκριση σήμερα, αναφέρει κορυφαίος υπουργός.
  • ΜΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ Ενα αποτέλεσμα με πολλές ουρές
   Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η «απειλή» του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές είναι επιλογή υψηλού ρίσκου και ανεπαρκώς αιτιολογημένη. «Αν η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι κάτω από το 5%, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές». Αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται ακόμη κι απόψε το βράδυ στη δήλωσή του να πάρουμε γεύση των προθέσεών του. Το ερώτημα είναι με ποιο κριτήριο θα γίνει η ανάλυση των αποτελεσμάτων προκειμένου να προκριθεί η μία ή η άλλη λύση.
  • ΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ Αποκρυπτογραφώντας τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης
   Η αποχή θα παίξει καθοριστικό ρόλο αυτή τη φορά. Αναμένεται ότι θα είναι μεν μεγαλύτερη απ' αυτή των εθνικών εκλογών (29%) αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει το τεράστιο ποσοστό των ευρωεκλογών. Κρίσιμες πτυχές του εκλογικού αποτελέσματος είναι η σύγκριση του ποσοστού των κομμάτων στις περιφέρειες με αυτό των εθνικών εκλογών, οι επιδόσεις των ανταρτών και η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
  • Μάνιουαλ για ψηφοφόρους
   Ανοικτές έως τις 7 το απόγευμα οι κάλπες σε όλη τη χώρα για την ανάδειξη των πρώτων 13 αιρετών περιφερειαρχών και των 325 δημαρχών του «Καλλικράτη».
  • Η Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Αγωνία για το ψυχολογικό όριο του 33%
   Ο Α. Σαμαράς περιόδευε συνεχώς με τον Β. Κικίλια. Στην προσπάθεια της Ν.Δ. να υπερβεί το 35%, το ποσοστό που θα λάβει στην Αττική είναι λόγω του μεγέθους της περιφέρειας απολύτως κρίσιμο. Τη νίκη σε έξι περιφέρειες προσδοκά στις σημερινές εκλογές αλλά και στο δεύτερο γύρο η Ν.Δ.
  • Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα, επιφυλάξεις για το μετά στο ΚΚΕ
   Το ΚΚΕ, αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών του κόμματος, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση της δύναμής του που μπορεί να υπερβεί και το 2,5% πανελλαδικά, θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ο νικητής των εκλογών στον ιδιότυπο ελληνικό εμφύλιο της αριστεράς.
  • ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η αριστερά με το βλέμμα στα ποσοστά
   Από το εκλογικό ποσοστό που θα καταγράψουν σήμερα εξαρτούν τις μελλοντικές κινήσεις τους ο Συνασπισμός, η Δημοκρατική Αριστερά και το Μέτωπο Αλληλεγγύης του Αλέκου Αλαβάνου. Ο κάθε πολιτικός φορέας ξεκινά από ξεχωριστή αφετηρία και θα δώσει διαφορετική ερμηνεία στο εκλογικό ποσοστό που θα αποτυπώσει το «κοντέρ» των εκλογών.
  • Βαρόμετρο η μειονότητα σε Ξάνθη και Κομοτηνή
   Να μετρήσουν τις δυνάμεις τους πρώτη φορά στους δύο μεγάλους δήμους της Ξάνθης και της Κομοτηνής αποφάσισαν οι ηγέτες της μειονότητας, σε στενή συνεργασία με το τουρκικό προξενείο, το οποίο μεθόδευσε την όλη τακτική εδώ και μήνες και την οριστικοποίησε με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς στις αρχές του φθινοπώρου στη Θράκη.
  • Γιώργος Παπανδρέου Το στοίχημα των αρχηγών πάνω στις κάλπες του «Καλλικράτη»
   Ο Γ. Παπανδρέου περιμένει νίκη των προσώπων που έχει επιλέξει σε δήμους και περιφέρειες, ενώ φοβάται το πολιτικό κόστος της τρόικας Πολλά προσωπικά στοιχήματα παίζει ο Γ. Παπανδρέου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το πρώτο και καθοριστικότερο έχει να κάνει με την πολιτική γραμμή που χάραξε.
 • Δημόσιο χρέος

  • ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η κυβέρνηση φοβάται τώρα το «κούρεμα»
   Η αυστηρή τήρηση του μνημονίου για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος. Ταυτόχρονα όμως οι Παπανδρέου -Παπακωνσταντίνου έχουν αρχίσει τη συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους. Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση ή «κούρεμα» χρέους. Λέξεις που έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, γεμίζοντάς τους φόβο για το αύριο αλλά και γεννώντας πλήθος ερωτήματα για το πόσο πιθανή είναι και τι επιπτώσεις θα έχει.
  • Το ΔΝΤ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
   «Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ασημένια σφαίρα, δεν είναι πανάκεια».
  • «Τώρα οι αλλαγές, μετά το χρέος»
   Η κατ' αρχήν απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για επέκταση του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων ήταν θετική και τη θεωρώ προαναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, έστω κι αν για λόγους πολιτικής ρητορικής θα υπάρξουν χώρες-μέλη, όπως π.χ. η Γερμανία, που θα αρνούνται να το ονομάσουν έτσι.
  • «Αναδιάρθρωση, αλλά με σχέδιο»
   Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, είναι αναπόφευκτη αλλά δεν είναι πανάκεια.
  • ΛΥΣΗ-ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ Παρέμβαση ΕΚΤ
   Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει επιμήκυνση του χρέους με παράλληλη αύξηση του επιτοκίου 1%-1,5% Καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ζαν Κλοντ Τρισέ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην εγγύηση των ελληνικών ομολόγων. Η αναδιάρθρωση (του χρέους) όπως και η υποτίμηση δεν προαναγγέλονται. Και οι δύο λύσεις μέχρι να ανακοινωθούν διαψεύδονται.
  • Το πείραμα της Ουρουγουάης
   Ιούλιος του 2002. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλμπέρτο Μπενσιόν πρωταγωνιστούσε στη χειρότερη κρίση. Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει είτε στον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές και την ύφεση επί πολλά χρόνια, όπως η Αργεντινή, είτε σε σύντομη επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά όπως η Ουρουγουάη την προηγούμενη δεκαετία.
 • Συνέντευξη: Κέβιν Φέδερστοουν

  • ΚΕΒΙΝ ΦΕΔΕΡΣΤΟΟΥΝ Μέλος της Επιτροπής Σοφών που συγκρότησε ο πρωθυπουργός «Το κράτος σας είναι περισσότερο πρόβλημα παρά λύση»
   «Η ελληνική κοινωνία διατηρεί πολλές γοητευτικές αξίες. Την αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη, για παράδειγμα. Πρέπει όμως να αλλάξει η νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς» Οι αλλαγές που προωθεί ο Γ. Παπανδρέου για τη λειτουργία του μεγάρου Μαξίμου έχουν τη σφραγίδα του. Ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του London School of Economics, Κέβιν Φέδερστοουν, είναι μέλος της «επιτροπής σοφών» που συγκρότησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εκπονήσει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της κυβέρνησης και τη δομή και λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου.
 • Αστυνομικό ρεπορτάζ

  • Βλέπουν παντού ύποπτα δέματα οι αστυνομικοί
   Με κάτι λιγότερο από 500 ευρώ για τις αποστολές, 14 ευρώ για τους φακέλους με τις αεροκυψέλες και εξαιρετική δόση ευρηματικότητας και φαντασίας -τόσο στο περιεχόμενο των βιβλίων που επέλεξαν ως καμουφλάζ όσο και στα ονοματεπώνυμα και τις ιδιότητες των φερομένων ως αποστολέων- οι πραγματικοί αποστολείς των βομβο-φακέλων έστειλαν «μηνύματα» εντός και εκτός συνόρων.
  • ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΤΡΟΜΟΦΑΚΕΛΟΙ Ψάχνουν το ορμητήριο
   Αξιωματικοί προσπαθούν να εντοπίσουν πού φυλάσσονται όπλα της ομάδας. Ερευνες της Αντιτρομοκρατικής στην οδό Ριζάρη μετά την ελεγχόμενη έκρηξη πακέτου που βρέθηκε σε στάση λεωφορείου. Απέναντι σε μια σοβαρή ερευνητική πρόκληση βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα οι αντιτρομοκρατικές αρχές, με το μπαράζ της αποστολής τρομοφακέλων σε αρχηγούς κρατών αλλά και σε πρεσβείες στην πρωτεύουσα.
 • Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Αντιφάσεις στο νέο τουρκικό δόγμα
   «Λιγοστεύουν οι εχθροί, αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες». Η εξίσωση αυτή μπορεί να συνοψίσει το νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας, που υλοποιεί το νέο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την αντίληψή του περί «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».
 • Χωροχρονικά

  • Μια αυτοσυνέντευξη για τις εκλογές
   «Μοιάζει σαν να συμμετέχουμε σε ένα θεατρικό έργο, απ' αυτά που η σύγχρονη εποχή ονομάζει «διαδραστικά». Ο σκηνοθέτης επιθυμεί να δει τις αντιδράσεις του κοινού, οι ηθοποιοί εμπλέκονται με τους θεατές... Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για τον συγγραφέα του έργου».
 • Ιστορία

  • ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ Η κληρονομιά του Οκτώβρη
   Ηδη από το 1918 η Ρόζα Λούξεμπουργκ επισήμαινε ότι χωρίς γενικές εκλογές, ελευθερία του τύπου και ανεμπόδιστη πάλη ιδεών, η ζωή στους δημόσιους θεσμούς σβήνει Ο Λένιν κηρύσσει την επανάσταση στις 25 Οκτωβρίου 1917 (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο). Ομως λίγα χρόνια αργότερα, την εποχή του Στάλιν, το όραμα των μπολσεβίκων είχε εκφυλιστεί. Σαν σήμερα πριν από 93 χρόνια, στις 7 Νοεμβρίου 1917 (25 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο) επικράτησε σχετικά εύκολα η επανάσταση στην Πετρούπολη, πρωτεύουσα τότε της Ρωσίας.