Έντυπη Έκδοση

Η δημιουργία ενός δράκου

Δύσκολο και σκληρό το θέμα που επέλεξε ο Βαγγέλης Κούτας, για το «Μια χαραμάδα φως» (εκδόσεις Ψυχογιός): η δημιουργία ενός δράκου. Ενός δηλαδή από εκείνους τους κατά συρροή δράστες της ίδιας, σεξουαλικά κολάσιμης, πράξης.

Ο συγγραφέας στήνει τον καμβά της ιστορίας του σ' ένα απομονωμένο σπιτάκι, δίπλα σ' έναν φάρο ενός από τα ελληνικά νησιά. Εκεί ζει μια γυναίκα, παντρεμένη με προξενιό, ο άντρας της, που δεν τον αγάπησε ποτέ, ο εραστής που απροσδόκητα θα την αφήσει έγκυο, το παιδί που θα κάνει μαζί του και θα το μισήσει όταν στη συνέχεια αυτός θα την εγκαταλείψει. Το παιδί, ο Χρήστος, θα καταλήξει σε ίδρυμα, ακριβώς γιατί η μάνα του δεν το θέλει πια, ενώ στο μεταξύ έχει κοινολογηθεί στο χωριό ο παράνομος δεσμός της. Στο ίδρυμα ακριβώς θα μπουν οι ρίζες της δημιουργίας του δράκου. Ενας φύλακας θα βιάσει τον Χρήστο, που θα κλειστεί στον εαυτό του έκτοτε, ενώ κάθε σωματική επαφή, έστω και μια απλή χειραψία, θα του δημιουργεί πρόβλημα.

Ο Κούτας αφήνει την ιστορία του να κυλήσει αργά, περιγράφει μέσα από τα μάτια του κεντρικού του ήρωα την ομορφιά της θάλασσας ή του δάσους, σαν αντιδιαστολή σε μια κοινωνία που συχνά παραδίδεται στα θηρία. Δημιουργεί πλήθος θετικών χαρακτήρων, ανθρώπων πρόθυμων και έτοιμων να βοηθήσουν, που διαρκώς όμως βρίσκονται μπροστά στα τείχη που έχει σηκώσει ο ήρωας.

Παράλληλα ο συγγραφέας ξαφνιάζει τόσο με το εύρος της έρευνας που έχει κάνει σε ιδρύματα που φιλοξενούν ορφανά ή παιδιά από τους γονείς των οποίων το κράτος έχει αφαιρέσει την κηδεμονία. Θωρακίζει δε το θέμα του και με αντίστοιχη έρευνα σχετική με την προσπάθεια των ειδικευμένων παιδοψυχολόγων να εντάξουν ξανά στην κοινωνία πλάσματα που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Το μυθιστόρημα κυλάει αβίαστα προς το δραματικό φινάλε του και η τελική ανατροπή έχει να κάνει, ευτυχώς, με την ελπίδα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και κάποτε μπορούν ευτυχώς να ανατραπούν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Ερρίκος για Μπούκερ
Κυνηγοί κεφαλαίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
«Να μη σιωπάμε στα σημαντικά»
Θέατρο
Μια τραγική ιστορία στη σκηνή
Ο ρατσισμός στο σπίτι τους
Κάθε βράδυ χωρίζουν
Κινηματογράφος
Unfair game
Διαδικτυακός κινηματογράφος
Μοτέρ, ποντίκι, πάμε
Βιβλίο
Η δημιουργία ενός δράκου
Ερρίκος για Μπούκερ
Κυνηγοί κεφαλαίου
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Στριμωχτήκαμε σε μια ήπια κατοχή»
Συνέντευξη: Σαρλότ Ράμπλινγκ
Ανάμεσα σε δύο μεγάλους
Εκθεση
Χαράσσοντας την «Κραυγή»
Εικαστικά
Η χαράκτρια της διαμαρτυρίας
Ο κλασικός της αφαίρεσης
Φωτογραφία
Εκ Παρισίων
Λεύκωμα
Τα τελευταία πλάνα του Βολοντέ
Ψηφιακά βιβλία
e-book: Ερχεται, αλλά σημειωτόν
Στην αναμονή για το i-pad
Άλλες ειδήσεις
Στην κάλπη με νοσταλγία