Έντυπη Έκδοση

Ερρίκος για Μπούκερ

Μια από τις πιο ταραγμένες στιγμές της Αγγλίας μέσα από το βραβευμένο βιβλίο της Χ. Μαντέλ

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που... σκότωνε όλες τις γυναίκες του. Αφού πρώτα τις παντρευόταν, είτε γιατί τις ερωτευόταν, ή και για να ευνοηθεί το βασίλειό του.

Ηταν ο Ερρίκος Η', που, χαρισματικός και φιλόδοξος, στέφθηκε το 1509, μόλις στα 18 του. Την ιστορία του, την παράλληλη με τα γεγονότα που οδήγησαν την Αγγλική Εκκλησία στην αυτονομία της, αφηγείται η Χίλαρι Μαντέλ μέσα από το «Γουλφ Χολ» (μετ. Θανάσης Ζάβαλος, εκδόσεις «Πάπυρος»), ένα βιβλίο που της χάρισε το βραβείο Μπούκερ για το 2009. Ομως, κεντρικός άξονας σ' αυτή την ιστορία δεν είναι άλλος από τον Τόμας Κρόμγουελ, τον γιο του σιδερά που ανέβηκε στα ύπατα αξιώματα της χώρας.

Η Μαντέλ στο δίτομο έργο της αναφέρεται σε μια εποχή που οι συμμαχίες, με αφορμή αμοιβαία συμφέροντα, επισφραγίζονταν με γάμους ανάμεσα στις μοναρχίες της Ευρώπης, όπου το παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Αγγλία. Και βέβαια είναι η εποχή που ο πάπας, ο Κλήμης συγκεκριμένα, έχοντας το επιχείρημα του παραδείσου ή της κόλασης έπαιζε ενεργό ρόλο στα πράγματα. Θρυαλλίδα για την αποδέσμευση της Αγγλικής Εκκλησίας από την παπική εξουσία ήταν ο έρωτας του Ερρίκου για την Αννα Μπολέιν, της οποίας η αδελφή υπήρξε ερωμένη του πριν από αυτήν. Αυτό είναι το κοινωνικό-ερωτικό πλαίσιο της αφήγησης που περιγράφει μια χώρα και μια εποχή τρομακτικών αντιθέσεων, που μιλά για πεινασμένα παιδιά αλλά και για ενδύματα βαριά από τους πολύτιμους λίθους που τα στόλιζαν.

Η ώρα του Κρόμγουελ

Στο επίκεντρο η Μαντέλ τοποθετεί τον Κρόμγουελ. Σατανικός, πανέξυπνος, υπολογιστής, οσφυοκάμπτης, φιλότεχνος, ευγενικός, εκδικητικός -ήταν απ' όλα. Ηξερε να χειρίζεται τους πάντες, όπως επίσης ήξερε να κρατάει το στόμα του κλειστό και να το ανοίγει μόνο έχοντας υπολογίσει καλά τα κέρδη. Ηξερε ακόμα πως ο καταδικασμένος σε θάνατο έπρεπε να κρατά λίγα λεφτά στο χέρι του. Αλλιώς ο δήμιος θα τον παίδευε μέχρι να τον αποκεφαλίσει. Σελίδα τη σελίδα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη φτήνια της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα παρακολουθεί την εξέλιξη ενός οργίου, όπου όλοι, όχι, δεν κάνουν έρωτα με όλους, μάλλον «βγάζουν τα μάτια τους», αφού η επιθυμία για ισχύ είναι ισχυρότερη από εκείνη της σάρκας. Ολοι κάνουν πίσω μπροστά στις επιθυμίες του μονάρχη, εκφρασμένες συχνά με χυδαία αναίδεια.

Αυτή είναι και η νίκη της Μαντέλ. Μέσα στους δύο τόμους του «Γουλφ Χολ» περιγράφει τη μέση εποχή, πριν οδηγηθεί η Μπολέιν στο ικρίωμα. Βλέπεις όμως ήδη το ζόφο, ενώ ξέρεις το λουτρό αίματος που θα ακολουθήσει στην πορεία της βασιλείας του Ερρίκου. Πράγματι, μετά την Αννα που έστειλε στο δήμιο, παντρεύτηκε την Τζέιν Σέιμουρ, που πέθανε από επιλόχειο πυρετό.

Το τέλος των Τιδόρ

Ο επόμενος γάμος του Ερρίκου έγινε την ημέρα που έστελνε (και) τον Κρόμγουελ στο δήμιο. Πήρε την Αικατερίνη Χάουαρντ, εξαδέλφη της Αννας Μπολέιν, που γρήγορα είχε την ίδια τύχη. Λίγο μετά το γάμο της μαζί του κατηγορήθηκε ότι εξακολουθούσε να διατηρεί σχέσεις με έναν παλιό εραστή και ότι πλάγιαζε με ένα νεαρό αυλικό. Και οι δυο τους εκτελέστηκαν το 1541. Το 1542, μετά την ακύρωση του γάμου, αποκεφαλίστηκε και η ίδια η Αικατερίνη. Ηταν μόλις 18 ετών.

Απτόητος ο Ερρίκος, παντρεύτηκε το 1543 την Αικατερίνη Παρ, μια πλούσια και έξυπνη χήρα, που ήξερε πώς να φέρεται στον φαντασμένο και επικίνδυνο σύζυγό της. Μεταξύ άλλων, κατάφερε να τον κάνει να αναγνωρίσει και πάλι τις δύο κόρες του, Μαρία (από την Αικατερίνη της Αραγονίας) και Ελισάβετ (από την Αννα Μπολέιν), και να τις βάλει στη σειρά διαδοχής μετά το διάδοχο του θρόνου, Εδουάρδο. Ο άναξ πέθανε τον Ιανουάριο του 1547 και τάφηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Γουίνδσορ, πλάι στη σύζυγό του, Τζέιν Σέιμουρ, μητέρα του διαδόχου. Τα τρία παιδιά του, ο Εδουάρδος, η Μαρία και η Ελισάβετ, βασίλεψαν στην Αγγλία, κανείς τους όμως δεν απέκτησε παιδιά. Ο θάνατος της Ελισάβετ Α', το 1603, σήμανε το τέλος της δυναστείας των Τιδόρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Η δημιουργία ενός δράκου
Κυνηγοί κεφαλαίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
«Να μη σιωπάμε στα σημαντικά»
Θέατρο
Μια τραγική ιστορία στη σκηνή
Ο ρατσισμός στο σπίτι τους
Κάθε βράδυ χωρίζουν
Κινηματογράφος
Unfair game
Διαδικτυακός κινηματογράφος
Μοτέρ, ποντίκι, πάμε
Βιβλίο
Η δημιουργία ενός δράκου
Ερρίκος για Μπούκερ
Κυνηγοί κεφαλαίου
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Στριμωχτήκαμε σε μια ήπια κατοχή»
Συνέντευξη: Σαρλότ Ράμπλινγκ
Ανάμεσα σε δύο μεγάλους
Εκθεση
Χαράσσοντας την «Κραυγή»
Εικαστικά
Η χαράκτρια της διαμαρτυρίας
Ο κλασικός της αφαίρεσης
Φωτογραφία
Εκ Παρισίων
Λεύκωμα
Τα τελευταία πλάνα του Βολοντέ
Ψηφιακά βιβλία
e-book: Ερχεται, αλλά σημειωτόν
Στην αναμονή για το i-pad
Άλλες ειδήσεις
Στην κάλπη με νοσταλγία