Έντυπη Έκδοση

Στην αναμονή για το i-pad

Αν την άνοιξη του 2009 η μοναδική μηχανή ανάγνωσης που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα ήταν το ολλανδικής προέλευσης BeBook, σήμερα βρίσκει κανείς μια ευρεία γκάμα μοντέλων και τιμών.

Οπως λέει ο Βασίλης Καλοειδάς, στέλεχος της αλυσίδας Public, που διαθέτει και τη μεγαλύτερη ποικιλία, «σημαντική ήταν φέτος η ζήτηση του Kindle της Amazon, του Nook της Barnes and Nobles και του Reader της Sony. Με το που έκαναν την είσοδό τους στην αγορά τα παραπάνω, η κίνηση τονώθηκε, ιδιαίτερα από πελάτες που έχουν άριστη γνώση των αγγλικών».

Προς το τέλος της χρονιάς το τοπίο αναμένεται να ενισχυθεί κι από την έλευση του i-pad της Apple, που όπως και το Galaxy της Samsung διαθέτουν έγχρωμη οθόνη, εξασφαλίζουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μπορούν να λειτουργήσουν ως e-reader, αλλά συμπληρωματικά. «Η πολύωρη ανάγνωση κειμένων στα παραπάνω tablets είναι κουραστική» λέει ο Β. Καλοειδάς. Οσο για τις τιμές, που ξεκινούν από τα 199,99 ευρώ κι φτάνουν τα 699,99, «έχουν πέσει πολύ, σχεδόν κατά το ήμισυ», ισχυρίζεται. «Οι εταιρείες επιχειρούν να τις κάνουν όλο και πιο προσιτές, με την τακτική της αφαίρεσης τεχνικών δυνατοτήτων από τα μοντέλα τους. Και πάλι, όμως, στην Ελλάδα εμφανίζονται πιο υψηλές απ' ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εξαιτίας των δασμών και του ΦΠΑ» .

Οποιος ενδιαφέρεται γι' αυτού του είδους τα γκάτζετ αξίζει να περιπλανηθεί στο μπλογκ «Ηλεκτρονικός αναγνώστης» το οποίο ενημερώνει συστηματικά από τον Ιούλιο ο παθιασμένος με τις νέες τεχνολογίες φιλόλογος και επιμελητής εκδόσεων Μιχάλης Καλαμαράς. Μοναδικό στο είδος του για την ώρα, το elektronikosanagnostis.blogspot. com αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους ασχολούνται με τα e-readers και τα e-books, όπως διαπιστώσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ. Κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα στις σελίδες του αφορά τις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Λήμνο περί «ψηφιακού σχολείου», στις οποίες ο Καλαμαράς αναγνώρισε ένα μάλλον επικοινωνιακό τέχνασμα δίχως συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Ο Μ. Καλαμαράς παραπέμπει σε έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα στους φοιτητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων -με γνωστότερο το Πρίνστον- οι οποίοι το χειμερινό εξάμηνο του 2009 χρησιμοποίησαν δωρεάν και πειραματικά το μοντέλο Kindle DX με τη μεγάλη οθόνη, αντί για τα κλασικά, τυπωμένα πανεπιστημιακά τους εγχειρίδια. Ε, λοιπόν, σε ποσοστό 85% δήλωσαν ότι με τα τελευταία βολεύονταν καλύτερα! Κι αυτό επειδή η ηλεκτρονική μηχανή ανάγνωσης δεν τους παρείχε ικανοποιητικά εργαλεία για σημειώσεις και για υπογραμμίσεις. Στη χώρα όπου τα e-readers είναι διαδεδομένα όσο πουθενά αλλού, οι πειραματικές προσπάθειες για την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα ακόμη συνεχίζονται. Τα e-books χρησιμοποιούνται στα σχολεία κυρίως μέσω των κομπιούτερ. Πώς να μην είναι λοιπόν κανείς επιφυλακτικός όταν ακούει ότι οι μηχανές ανάγνωσης θα μπουν στην καθημερινότητα των ελλήνων μαθητών; Εκτός κι αν πιστεύει στα θαύματα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Σχετικά θέματα: Ψηφιακά βιβλία
e-book: Ερχεται, αλλά σημειωτόν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
«Να μη σιωπάμε στα σημαντικά»
Θέατρο
Μια τραγική ιστορία στη σκηνή
Ο ρατσισμός στο σπίτι τους
Κάθε βράδυ χωρίζουν
Κινηματογράφος
Unfair game
Διαδικτυακός κινηματογράφος
Μοτέρ, ποντίκι, πάμε
Βιβλίο
Η δημιουργία ενός δράκου
Ερρίκος για Μπούκερ
Κυνηγοί κεφαλαίου
Συνέντευξη: Γιώργος Διαλεγμένος
«Στριμωχτήκαμε σε μια ήπια κατοχή»
Συνέντευξη: Σαρλότ Ράμπλινγκ
Ανάμεσα σε δύο μεγάλους
Εκθεση
Χαράσσοντας την «Κραυγή»
Εικαστικά
Η χαράκτρια της διαμαρτυρίας
Ο κλασικός της αφαίρεσης
Φωτογραφία
Εκ Παρισίων
Λεύκωμα
Τα τελευταία πλάνα του Βολοντέ
Ψηφιακά βιβλία
e-book: Ερχεται, αλλά σημειωτόν
Στην αναμονή για το i-pad
Άλλες ειδήσεις
Στην κάλπη με νοσταλγία