Έντυπη Έκδοση

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΣΙΜΙΣΜΟ ΜΕΡΟΣ 1ο

Η συνωμοσία των αισιόδοξων

Πού ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί;

Το 80% των Ελλήνων είναι απαισιόδοξοι, λένε οι στατιστικές. Εμείς αναζητήσαμε το υπόλοιπο 20%, επειδή θέλουμε να το διευρύνουμε! Πριν από δύο εβδομάδες σας ζητήσαμε να μας στείλετε από ένα μικρό μήνυμα, μέχρι 50 λέξεις, γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι μέσα στην κρίση. Ως απάντηση λάβαμε έναν χείμαρρο κεφιού, έναν ποταμό οπτιμισμού. Δημοσιεύουμε σήμερα μερικά από τα μηνύματά σας, αισιοδοξώντας ότι αυτή η γραμμή επικοινωνίας θα μείνει ανοιχτή!

«Είναι βαρετό να είσαι απαισιόδοξος! Απλά βαρετό».

Ιβα Παπακώστα

«Γιατί πήρα έναν άνθρωπο από το 80% και τον έφερα στο 20%. Κι έτσι μόνο θα γίνουμε περισσότεροι».

Αννα Ευθυμιάδου - 27 χρόνων

«Αναπροσδιορισμός αισθητικών, κοινωνικών ηθικών και οικονομικών αξιών. Η ουσία και όχι η περι-ουσία θα γίνει το μέλημά μας».

Ioannis Gratsias

«Η αλλαγή έτσι κι αλλιώς κουβαλάει μέσα της τον σπόρο της αισιοδοξίας. Οταν δεν έχεις τίποτε πλέον να χάσεις, αναγκαστικά θα προχωρήσεις μπροστά. Ελεύθερος επαγγελματίας εδώ και 20 χρόνια, πάντα οι καλύτερες ιδέες μου γεννιόντουσαν μέσα στις μεγάλες δυσκολίες. Αρκεί να μην κλειστείς στο καβούκι σου. :-)) Με αισιόδοξους αγωνιστικούς χαιρετισμούς».

Αννη Αγγελοπούλου

«Θεωρώ ότι πληρούμε τις προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την κρίση, διότι...

1. Είμαστε δόξα τω Θεώ ΥΓΙΕΙΣ.

2. Δεν χρωστάμε πουθενά.

3. Δεν χρησιμοποιούμε πιστωτικές κάρτες και προγραμματίζουμε τις αγορές μας βάσει των μετρητών που διαθέτουμε (κακό για τις τράπεζες, αλλά τις έχουμε τιμήσει με μικρές καταθέσεις!!!).

4. Εχουμε δικό μας σπίτι και ένα μικρό χτηματάκι με σπιτάκι στο χωριό.

5. Κι αν μείνω άνεργος είμαι άνω των 50, τα παιδιά μου μεγάλωσαν και η γυναίκα μου, έστω και αορίστου, δουλεύει στο Δημόσιο.

6. Εχουμε γύρω μας καλούς φίλους και συγγενείς!!!

Είναι πάνω από 50 λέξεις, αλλά δεν βγαίνει να περικόψω λόγω μνημονίου!!!»

Αναγνωστόπουλος

«Γειες και χαρές!

Εχοντας μειώσει στο ελάχιστο την επιρροή του κράτους και των κοινωνικών επιβολών στη ζωή μου, ζώντας την ουσία των πραγμάτων, αισιοδοξώ ότι αυτό το αναπόφευκτο μπάχαλο θα φέρει κι άλλους, όχι πολλούς αλλά αρκετούς, στην ίδια στάση ζωής. Καλή η μοναχικότητα αλλά ακόμα καλύτερη η καλή παρέα».

Μιχάλης, 50, Χανιά

«Γιατί είναι ωραίο να είσαι αισιόδοξος! Είναι ρομαντικό, είναι κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε αυτό που θέλουν να νιώσουμε! Γιατί ζούμε, κλαίμε, φωνάζουμε και βρίζουμε! Γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο που βγαίνουν στο δρόμο με μπουκάλι, βενζίνη και στουπί!

ΥΓ. Να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε να κλέψουμε λίγο από την τέχνη σας!»

Μάριος Καρδαμπίκης

«"Είμαι φοιτήτρια". Οσοι ακούν αυτή τη φράση, πλέον, γνέφουν συγκαταβατικά. Η δυνατότητα να ξεκινάς γεμάτος προοπτικές έχει μειωθεί. Κι όμως! Είμαι αισιόδοξη. Επειδή κάθε πρωί ξυπνώ και έχω τη δυνατότητα να ονειρεύομαι και να ελπίζω ότι θα αλλάξω τα πάντα. Κι αυτό δεν μπορεί καμία πολιτικο-κοινωνικο-οικονομική κρίση να μου το στερήσει».

Σταυρούλα Κατσαφάδου

«Είμαι πολύ αισιόδοξος. Αισιοδοξώ ότι το ποσοστό των απαισιόδοξων θα φτάσει το 99%».

Χάρης Δέτσης

«Είδηση είναι ότι μέσα σε αυτό το 20% των αισιόδοξων ένα μεγάλο ποσοστό έφυγε από τις "δηλώσεις" και πέρασε στη δημιουργική δράση. Είδηση επίσης είναι ότι βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο 80%, ροκανίζοντάς το, επικίνδυνα και προς απογοήτευση κάποιων, αλλά ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ και προς ευχαρίστηση κάποιων άλλων που αναρωτιόνταν: ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ; ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ;»

Μιχάλης Γκόης, Ιωάννινα

«Μπήκα σε ένα λεωφορείο και αμέσως αντιλήφθηκα ένα πηγαδάκι αποτελούμενο από ένα ζευγάρι συνταξιούχων, μια μετανάστρια, έναν μεσήλικα και μια φοιτήτρια. Μιλούσαν για δυσκολίες και χαμένες ελπίδες. Για πρώτη φορά αναγνώρισα σε βλέμμα τη λαχτάρα για επικοινωνία με τον ξένο, έστω και από ανάγκη».

Αθηνά, 22 χρονών

«Από Σαλονίκη σε γράφω

Είναι πολύ απλό. Σκέψου πόσα χρονια ζωής, κατά μέσο όρο, έχεις ακόμα. Σκέψου πόσα χρόνια ακόμα χρειάζονται για να φτιάξει η παγκόσμια λογική και ακόμα περισσότερο, η ελληνική απλή λογική. Θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι πολύ πιθανό να μην το ζήσεις. Αρα ζήσε, περπάτησε, δούλεψε, σκέψου στο "τώρα". Μόλις έπεισες τον εαυτό σου να είναι αισιόδοξος. Για το σήμερα. Για αύριο βλέπουμε...»

Διογένης

«Αυτή την εποχή εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος. Είμαι 33 ετών και ζω με πάθος την κάθε στιγμή. Είμαι ερωτευμένος με το πιο απίστευτο κορίτσι και έχω πολλούς και καλούς φίλους και μεγάλη οικογένεια. Είμαι εκπαιδευτικός, λατρεύω τη δουλειά μου και κάθε μέρα δέχομαι τόνους αισιοδοξίας, αγάπης και θετικής ενεργειας. Ελπίζω να είμαι γερός, να συνεχίσω να αγαπώ και να με αγαπάνε, να ταξιδεύω και να γίνομαι σοφότερος. Ευχαριστώ».

Κώστας Σαββάλας

«Γιατί (πρέπει να) είμαι αισιόδοξος:

1. Γιατί πρέπει να πάω κόντρα στο «ρεύμα» του 80% των δημοσκοπήσεων.

2. Γιατί είμαι -προς το παρόν- ωραίος και νέος (38).

3. Γιατί δεν έχω σοβαρά προβλήματα υγείας.

4. Γιατί μπορώ να περνάω καλά και με πιο φθηνά (κυριολεκτικά) πράγματα.

5. Γιατί δεν πρέπει να βάλω το κεφάλι στο χώμα και να περιμένω να πεθάνω.

6. Γιατί η γυναίκα μου -ακόμα- με αγαπάει.

Αυτά».

Θ.Κ.

«Γιατί απλά η αισιοδοξία πηγάζει από μέσα μας και όχι από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ! Γιατί έχω μάθει να περνάω καλά και με λίγα, ζω σε έναν "παράδεισο" (Χαλκιδική), έχω δύναμη και προχωρώ! Παρ' όλα αυτά ανήκω στη γενιά των 700 ευρώ... Και λίγος αυτοσαρκασμός δεν βλάπτει!»

Μαρία Οικονόμου

«Σε μια ζωή που όλα έχουν αλλοιωθεί, απλώς δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

Εχω παιδιά που μεγαλώνουν και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.

Είμαι αισιόδοξος... αλλιώς;

ΥΓ. Αισιοδοξία είναι ο κίνδυνος να τραγουδάει ο άνεμος στα καλώδια μια γκρίζα μέρα (παράφραση από το Εψιλον της 17.10.10, Τζάνετ Φρέιμ)».

Δημήτρης Κουλουβάκος

«Είμαι αισιόδοξη γιατί μου επιτρέπεται ακόμα να χαίρομαι το φώς του ήλιου και τη λάμψη των αστεριών σ' έναν κόσμο που όλα τριγύρω μοιάζουν θολά... Μπορώ να εκφράζομαι, να ακούω, να περπατάω, να αγγίζω, να γεύομαι, να μυρίζω, να αισθάνομαι, να αγαπώ, να ονειρεύομαι, να ελπίζω και να πιστεύω σ' ένα φωτεινότερο αύριο...»

Λίτσα Σεληνιωτάκη, Ρέθυμνο

«Ανήκω στο 20% αισιοδοξίας γιατί αγαπώ το ασορτί. Μου αρέσει που η σκουριά στα κάγκελα είναι πορτοκαλί και πορτοκαλί τα σεντόνια στην απέναντι ταράτσα. Γιατί ασορτί σημαίνει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να θες να σκάσεις από ευτυχία, βλέποντας πόσα μικρά χρώματα, καλά και κακά, ταιριάξαν για να κάνουν τη μεγάλη ζωγραφιά. Πιστεύω στη μεγάλη ζωγραφιά και τα ασορτί όλου του κόσμου».

Νεφέλη

«ΦΑΓΑΝΕ μέχρι σκασμού το μέλλον των παιδιών μας. Κι εγώ, σαν μάνα, αν δεν ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ, θα 'πρεπε να γίνω ΜΗΔΕΙΑ...! Εξάλλου: "Βρέχει με τόση ειλικρίνεια. Αρα υπάρχει ουρανός. Δεν είναι λοιπόν το χώμα η μόνη λύση, όπως διαδίδουν κάτι τεμπέληδες νεκροί" (Κ. Δημουλά). Είμαστε ακόμα ζωντανοί κι έχουμε ΑΓΩΝΑ...!»

Χριστίνα Ζουμαδάκη

«"Κόραξ όταν μη αίσιον κεκράγη, μη συναρπαγέτω σε η φαντασία, αλλά λέγε εμοί πάντα αίσια σημαίνεται, εάν εγώ θέλω" (Επίκτητος).

Γιατί το 80% του (απ)αισιόδοξου περιέχει εκ των πραγμάτων περισσότερο αισιόδοξο από το 20%. Και εν τέλει αισιοδοξώ, γιατί ποτέ δεν θυμάμαι να επικράτησαν ούτε οι δοσίλογοι, μα ούτε και οι κόρακες σε αυτήν εδώ τη χώρα».

Μελίνα Λ.

«Αγαπητό περιοδικό,

Μάλλον ανήκω στο 20% του πληθυσμού που βλέπει τα πάντα αισιόδοξα!!! Δουλεύω από 18 χρονών και μέχρι τώρα δεν έχω δανειστεί χρήματα από καμία τράπεζα για να πάω διακοπές, αλλά μόνο για επένδυση στη δουλειά μου. Και δεν χρωστάω τίποτα πλέον σε καμία τράπεζα και σε κανέναν πολιτικό-λαμόγιο! Αν σταματήσουμε να τους χρωστάμε χρήματα ή χάρες θα γίνουν όλα καλύτερα. Είναι καλά η οικογένειά μου και ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ!»

Hoby Fisi

«Πιθανοί λόγοι:

- Σπάνια πάθηση του εγκεφάλου που απαντάται μόνο επί ελληνικού εδάφους.

- Πλήττει στρώματα του πληθυσμού με υπερανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ (ή της ματαιότητας των πραγμάτων).

- Υπερβολική ηλιοφάνεια με τις αντίστοιχες ιατρικές συνέπειες (παραζάλη, παραισθήσεις, διεστραμμένη αντίληψη της πραγματικότητας).

- Ανησυχητική έλλειψη ενστίκτου αυτοσυντήρησης.

- Εγγενείς αυτοκαταστροφικές τάσεις.

- Ή απλή ηλιθιότητα».

Ελίνα Λογαρίδου

«Η οικονομική κρίση είναι πλέον πλανητική· η απαισιοδοξία κουρνιάζει στα λόγια των ανθρώπων καθημερινά και σε ομάδες πολιτών ανά τον κόσμο. Ομως είμαι αισιόδοξος, γιατί θεωρώ ότι πηγή της αναγκαιότητας είναι η αισιοδοξία, αν και η κυκλοφορία του κεφαλαίου σήμερα δεν ελέγχεται ούτε και η ηγεμονία του παγκόσμιου οικονομικού καρτέλ. Με την τσουγκράνα του κρουπιέρη στη ρουλέτα μαζεύουν τα λεφτά από τις αγορές του κόσμου. Ομως μπορούμε, αν αρχίσουμε να λέμε ΟΧΙ, σαν άνθρωποι, σαν πολίτες της Γης, σαν ομάδες πολιτών, σαν κοινότητα. Η νέα γενιά οικοδομεί σοβαρές αμφισβητήσεις και φαίνεται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κοινωνική αλλαγή.

»Αν θα βγει κάτι θετικό από αυτή την κρίση είναι ότι οι πολιτικοί ηγέτες -μαζί με την πανεπιστημιακή διανόηση- οφείλουν να εφαρμόζουν πολιτική που θα θέτει τους πολίτες πάνω από το χρήμα και οι χρηματοοικονομικές αγορές να γίνουν αποδοτικές πρώτα για τους πολίτες και να μη στοχεύουν στη δημόσια διάσωσή τους· διαφο- ρετικά οι κοινωνίες θα καταστραφούν. "Η βεβήλωση του αβεβήλωτου είναι το πολιτικό καθήκον της γενιάς που έρχεται". Διαφορετικά δείτε τι έπαθαν οι σατραπείες και ο Καίσαρας Βοργίας. "Τίποτα δεν τους έλειπε για να βασιλεύσουν, εκτός από το βασίλειο"».

Βασίλης Ν. Πης, Κως, 19-10-2010

«Ισως είναι επειδή είμαι μόνο δεκαεφτά χρόνων. Αλλά εάν δεν έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία εμείς, που είμαστε νέοι, περιμένουμε να μας σώσουν οι παραδομένοι στην καθημερινότητα -άρηδες; Είναι απλό. Η νέα γενιά μπορεί και θα κάνει την αλλαγή. Δεν παραιτούμαστε, δεν παύουμε εάν η ζωή μας δεν γίνει έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Και χωρίς αισιοδοξία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει».

Λιάνα

«Είμαι στα 25, θέλω να ονειρευτώ, θέλω να φτιάξω τη ζωή μου... Μας γάμησαν τη χώρα αλλά όχι και την ψυχή μας... Βαρέθηκα να βλέπω κομματικά τηλεπαράθυρα να μιλάνε για μένα χωρίς εμένα... Κλείσε το διακόπτη και θα γίνεις αισιόδοξη...»

Νάσος Καραμαλέγκος

«Βλέποντας κάθε φορά έξω τον Αφρικανό να έρχεται χαμογελώντας, και πάντα με όρεξη για κουβέντα, να μου πουλήσει cd, τον Πακιστανό στα φανάρια που, ενώ δεν έχω ψιλά, του προσφέρω κουλούρι και μου γελάει λέγοντας "ευχαριστώ", το τσιγγανάκι στο δρόμο που πάντα τραγουδάει... Ολοι αυτοί, ο καθένας με τις δικές του δυσκολίες, που δεν θα καταλάβουμε ποτέ απόλυτα γιατί δεν τις βιώνουμε, χαμογελάνε. Οργισμένος είμαι σίγουρα για πολλά... απαισιόδοξος όμως όχι!»

Γ. Μ.

«Το ταμπελάκι μου στον κοινωνικό κύκλο γράφει "πεσιμίστρια". Προτιμώ, όμως, να θεωρώ τον εαυτό μου ως μασκαρεμένο αισιόδοξο. Γιατί η κοινωνία αυτή έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει ανθρωποκεντρικά. Απλά δεν ξέρει από πού να αρχίσει».

Κορίνα

«Θέλατε 50 λέξεις. Σας δίνω μία: ΕΡΩΤΑΣ».

Νικόλ Λυγουριώτη

«Είμαι αισιόδοξη γιατί η δίχρονη λατρεία της ζωής μου, ο μπόμπος μου, με γεμίζει πείσμα κι ελπίδα όταν με φωνάζει "μαμάκι μου αγαπάου" και μου γελάει. Για έναν κόσμο πάνω-κάτω ίδιο, αλλού καλύτερο, αλλού χειρότερο ,σίγουρα όμως φωτεινότερο και καυτό, καυτό από αγάπη και αισιοδοξία».

Αννα Τζούτζου, 27, Θεσσαλονίκη

«Είμαι αισιόδοξη γιατί ανακάλυψα ότι μπορώ να ξεφύγω από τις νόρμες μου. Να κάνω πράγματα που ούτε τα φανταζόμουν και να πετυχαίνω. Να αφήνομαι, να ζω, να εξερευνώ τον εαυτό μου και να βρίσκω άγνωστες, μικρές πτυχές που μου αρέσουν. Να ερωτεύομαι σαν έφηβη και να μη με τρομάζει...»

Τζιτζί Πυθαγόρα

«Αισιοδοξώ διότι η αισιοδοξία για μένα είναι:

1. προϊόν ελεύθερής μου επιλογής, νοοτροπία δυναμική και όχι στατική,

2. άσκηση του νου και διαρκής προσπάθεια να μην αποστρατευτώ ψυχικά και πειστώ ότι νικηθήκαμε,

3. φως στο χάος του φυσικού μας φόβου που κάνει το συμβολικά κακό να μοιάζει παντοδύναμο,

4. αφορμή να προσπαθώ για μια καλύτερη, διαφορετική ημέρα, απλά αναρωτώμενος «Γιατί όχι;»,

5. λόγος να ξεκαρδίζομαι μ' εμένα όταν ξεχνιέμαι και τα παίρνω όλα στα σοβαρά».

Βαγγέλης Δημητρίου, 35

(ο μπαμπάς μου δεν ήταν ο Λάτσης ούτε υπουργός)

«Είμαι αισιόδοξη γιατί ζω σε μία από τις λίγες γειτονιές της Αθήνας που ανταλλάσσουμε καλημέρες με χαμόγελο. Γιατί μαζευόμαστε κάθε Κυριακή στη "Χαρά" για εκμέκ και σικάγο. Γιατί αρνούμαι να γίνω μίζερη σε μία κοινωνία που αρνείται -λόγω οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης- να γίνει αισιόδοξη. Γιατί κανένας πολιτικός που ισχυρίζεται ότι "μαζί τα φάγαμε" δεν μπορεί να με πείσει να απομακρυνθώ από τις ιδέες μου για δίκαιη κοινωνία και σωστή κοινωνική πρόνοια.

»Γιατί πιστεύω στη δημοκρατία, στην αυθύπαρκτη οντότητά μου ως πολίτη αυτής της χώρας και εναντιώνομαι στο ξεπούλημά της. Γιατί η πολιτική κουλτούρα μας θα αλλάξει, θα γίνει ουσιαστική, κριτική και καταδικαστική για τους επονομαζόμενους πολιτικούς, καθόλου φιλόπατρεις αυτού του τόπου. Γιατί ξυπνάω και αισιοδοξία είναι ο ήλιος, η θάλασσα, η πίστη στη χώρα και στους ανθρώπους που ζουν και μεγαλώνουν εδώ και πεισματικά... μένουν!»

Κατερίνα Σταματοπούλου 20 ετών, φοιτήτρια

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)