Έντυπη Έκδοση

Πωλήσεις, απολύσεις και σκληρές «μεταρρυθμίσεις»

Φόβους ότι η κυβερνητική... καθυστέρηση στο «συμμάζεμα» των δαπανών και στην είσπραξη των φόρων θα οδηγήσει στην «εύκολη» τεχνικά και τρομερά επώδυνη κοινωνικά λύση της νέας περικοπής μισθών και προσωπικού στον δημόσιο τομέα, εκφράζουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των επιτηρητών.

Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα συζητηθεί, μαζί με σχέδιο ευρύτατων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων δημοσίων ακινήτων, στην επόμενη κάθοδο της τρόικας στις 15 Νοεμβρίου, η οποία δεν αναμένεται να γίνει σε τόσο ευνοϊκό κλίμα όπως αυτό του Αυγούστου.

Εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα παιχτεί σκληρό πόκερ μέτρων οικονομικών και «διαρθρωτικών» το οποίο μπορεί να μην έχει γρήγορη κατάληξη, ανατρέποντας ακόμη και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αναζητείται συνταγματική «πιρουέτα» που θα καταστήσει εφικτή την καθυστέρηση κατάθεσης του προϋπολογισμού (καταληκτική ημερομηνία είναι η Κυριακή 21 Νοεμβρίου), ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα τελειώσει η δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου.

Από τις άτυπες συνομιλίες που διεξάγονται συνεχώς (και θα ενταθούν την προσεχή εβδομάδα σε επίπεδο μεσαίων στελεχών) γίνεται φανερό ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν σαφείς γραπτές αναφορές στην έκθεση προόδου που θα δείχνουν αδυναμία της κρατικής πολιτικής, με συγκεκριμένες μάλιστα αναφορές σε τομείς και υπουργεία. Οι παραπάνω αναφορές θα συνοδευθούν από ισχυρές πιέσεις για δραστικές περικοπές των δαπανών και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι τυχόν σκληρές επισημάνσεις θα σημάνουν νέες αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν με νόημα ότι «τα πράγματα πλέον είναι οριακά», καθώς το επόμενο τρίμηνο ίσως να αποδειχθεί η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος να έχει την δυνατότητα να επιλέξει ποιες δαπάνες θα περικόψει, υποσχόμενη τα... γνωστά (περιστολή σπατάλης στο ευρύτερο Δημόσιο).

Αν δεν πείσει» τους επιτηρητές ότι θα τα καταφέρει με σαφή μέτρα και παρεμβάσεις (όπως και στο πεδίο της φοροδιαφυγής), τότε αναμένεται να περιοριστούν οι επιλογές. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, «η τρόικα δεν επιβάλλει μέτρα, αλλά ζητά ποσά και αν δεν βγουν, τότε έρχονται στο τραπέζι οι παρεμβάσεις στους μισθούς και στον αριθμό των απασχολούμενων στο Δημόσιο τύπου Βρετανίας».

Η αξία των μέτρων ακόμη παραμένει στον «αέρα». Στις 15 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί (εκτός απροόπτου) η έκθεση της Eurostat για το έλλειμμα και αμέσως μετά θα στείλει η Ελλάδα την έκθεση προόδου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρύπα» του 2010 θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο από την ένταξη στο έλλειμμα 17-18 φορέων του Δημοσίου (που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα του 2009 ακόμη και στο 16% του ΑΕΠ και το χρέος πάνω από το 155-158% του ΑΕΠ έως το 2013). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αποκλίσεις, στις οποίες η τρόικα δίδει πιο μεγάλο βάρος καθώς αποδεικνύουν ότι δεν τηρείται το μνημόνιο. Στο δεκάμηνο η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα φθάνει στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, παραμένει άγνωστη (ακόμη και για την τρόικα) η απόκλιση των δαπανών και το ύψος της νέας γενιάς κρυφών χρεών.

Αν το ποσό είναι μεγάλο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα στον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο για το 2011.

Εκφράζονται εκτιμήσεις ότι αν αναθεωρηθούν τόσο πολύ οι στόχοι του μνημονίου πρέπει να υπάρχουν ανταλλάγματα: ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ, πωλήσεις δημοσίων ακινήτων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που καθυστερούν πολύ έναντι των στόχων που ήδη υπάρχουν).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Διομήδης Σπινέλλης
«Ηλεκτρονική η δήλωση «πόθεν έσχες»»
Εκθεση Κομισιόν
Συγκρινόμαστε πλέον με τη Γουινέα!
Δημόσιος τομέας
Πωλήσεις, απολύσεις και σκληρές «μεταρρυθμίσεις»
Συμβάσεις εργασίας
Χρυσώνουν το χάπι για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Ανοίγει το παιχνίδι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Επιχειρήσεις
Οικονομική κρίση και κρατική αδράνεια πνίγουν και το θέατρο Badminton
Ομιλοι σπεύδουν να ενταχθούν στο καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης»
Η αναδιάρθρωση του δανεισμού μοναδική διέξοδος για μεγάλες εταιρείες
Στεγαστικά δάνεια
Στο κόκκινο βάφονται και τα στεγαστικά
Η άνοδος του euribor αυξάνει τις δόσεις
Συναλλαγές
Επιστρέψαμε στην εποχή του γραμματίου!
Αγορές
Φθηνό χρήμα από τη Fed και στο βάθος νέα φούσκα
Εκλογολογία και spreads πίεσαν το Χ.Α.
Ισοτιμίες
Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τη σύνοδο του G-20
Μεταλλεία Χαλκιδικής
Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα
Οι διαδικασίες εξπρές και οι αντιδράσεις των φορέων
Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος
Κενά για το ύψος της επένδυσης
Μετά την πτώχευση της TVX Gold
Τουρισμός
Τουριστικός πόλεμος Βορείων και Νοτίων
Εσβησαν γρήγορα τα χαμόγελα που έφερε ο Μαραθώνιος
Εξαφανίστηκαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις
Περαίωση
Το αλαλούμ των λαθών ακολουθεί γολγοθάς ταλαιπωρίας
Ο δεκάλογος που λύνει τις απορίες σας για την περαίωση
Συνέντευξη: Steve Η. Hanke
«ΔΝΤ και Ε.Ε. θα σκοτώσουν τον ασθενή»
Διεθνή
Ελεγχόμενη χρεοκοπία ή «άτακτη αναδιοργάνωση»;
Πονοκέφαλος η «φούσκα» του ρεάλ για τη Ρούσεφ
Τράπεζες
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Συνεγγυητικό Κεφάλαιο
Αστοχίες στις... στοχευμένες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο... μισό οι αμοιβές των στελεχών