Έντυπη Έκδοση

Επιστρέψαμε στην εποχή του γραμματίου!

Την ώρα που η αγορά έχει ξεμείνει από ρευστό και οι ιδιώτες-επιχειρηματίες από μπλοκ επιταγών, η επιστροφή στη δεκαετία του '70, όταν κυριαρχούσαν τα γραμμάτια και οι συναλλαγματικές, είναι ήδη πραγματικότητα.

Και αυτό πια δεν αποτελεί μια γενική αίσθηση που προκύπτει από τις καθημερινές συναλλαγές, αλλά το επιβεβαιώνουν -με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο- οι «ειδικοί»: Αυτοί που τις... τυπώνουν και τις στέλνουν στο εμπόριο (καταστήματα με χαρτικά και είδη λογιστηρίου) λένε ότι τυπώνουν και πωλούν 30% περισσότερα γραμμάτια και συναλλαγματικές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια προς τους ιδιώτες είναι «κολλημένα» από τις αρχές του έτους (υπόλοιπο 119,5 δισ. ευρώ), καθώς επίσης και προς τις επιχειρήσεις (περί τα 130 δισ. ευρώ). Η μαύρη λίστα του Τειρεσία στην οποία μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες τα προηγούμενα χρόνια, σε συνάρτηση με το κλείσιμο της στρόφιγγας στον τραπεζικό δανεισμό, εξαναγκάζει εμπόρους, επιχειρηματίες και καταναλωτές να αναζητήσουν μορφές πίστωσης που παραπέμπουν στις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα.

Για παράδειγμα, αρκετές μάντρες που πωλούν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα -αγορά που έχει χτυπηθεί σφόδρα από την οικονομική κρίση- πωλούν με γραμμάτια: Οι τράπεζες δεν βγάζουν χρηματοδοτικά προγράμματα για τις ίδιες και τους υποψήφιους πελάτες τους, οπότε από τη στιγμή που δεν γίνεται τζίρος λόγω έλλειψης ρευστού, το γραμμάτιο αποτελεί την λύση.

Η εταιρεία «Τυποτράστ» είναι μία από τις πιο μεγάλες στο χώρο των εκτυπώσεων ειδών λογιστηρίου, που προμηθεύει εκατοντάδες βιβιοπωλεία και καταστήματα με χαρτικά και είδη λογιστηρίου. Ο ιδιοκτήτης της Ι. Αντωνίου αναφέρει ότι υπάρχει μια αύξηση στη ζήτηση για γραμμάτια και συναλλαγματικές, η οποία φτάνει στο 30%. Υποστηρίζει ότι η αύξηση οφείλεται στους δύο προαναφερόμενους λόγους: δηλαδή στο «πάγωμα» των δανείων και στο φρένο που έχουν βάλει οι τράπεζες στην έκδοση μπλοκ επιταγών.

Επικρατούν οι συναλλαγματικές

Η συναλλαγματική σήμερα είναι κυρίως μέσο παροχής πιστώσεων, επειδή συνήθως δεν είναι πληρωτέα κατά την εμφάνισή της, αλλά περιέχει προθεσμία μεταξύ του χρόνου εκδόσεως και του χρόνου πληρωμής της.

Εάν δεν πληρωθεί τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί, αυτός που δικαιούται χρήματα από μία συναλλαγματική μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματά του είτε υποβάλλοντας αίτηση για έκδοση διαταγής προς πληρωμή, είτε ασκώντας αγωγή αδικαιολόγητου πλουτισμού. Επίσης, οι απλήρωτες συναλλαγματικές καταγράφονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία.

Η διαφορά μεταξύ του γραμματίου και της συναλλαγματικής είναι η εξής: τη συναλλαγματική την «εκδίσει» αυτός που είναι να λάβει τα χρήματα και αυτός που πρέπει να πληρώσει απλώς την αποδέχεται. Αντίθετα, στο γραμμάτιο «εκδότης» είναι αυτός που δέχεται την «εντολή για πληρωμή».

Για τον λόγο αυτό, στην αγορά επικρατεί η συναλλαγματική, καθώς γραμμάτιο δεν κουβαλάει κάποιος επάνω του. Ενώ συναλλαγματικές, και μάλιστα... σε μπλοκ, έχουν πάνω τους όσοι είναι να λάβουν λεφτά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Εμπόριο
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Διομήδης Σπινέλλης
«Ηλεκτρονική η δήλωση «πόθεν έσχες»»
Εκθεση Κομισιόν
Συγκρινόμαστε πλέον με τη Γουινέα!
Δημόσιος τομέας
Πωλήσεις, απολύσεις και σκληρές «μεταρρυθμίσεις»
Συμβάσεις εργασίας
Χρυσώνουν το χάπι για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Αποκρατικοποιήσεις
Ανοίγει το παιχνίδι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Επιχειρήσεις
Οικονομική κρίση και κρατική αδράνεια πνίγουν και το θέατρο Badminton
Ομιλοι σπεύδουν να ενταχθούν στο καθεστώς «ελεγχόμενης πτώχευσης»
Η αναδιάρθρωση του δανεισμού μοναδική διέξοδος για μεγάλες εταιρείες
Στεγαστικά δάνεια
Στο κόκκινο βάφονται και τα στεγαστικά
Η άνοδος του euribor αυξάνει τις δόσεις
Συναλλαγές
Επιστρέψαμε στην εποχή του γραμματίου!
Αγορές
Φθηνό χρήμα από τη Fed και στο βάθος νέα φούσκα
Εκλογολογία και spreads πίεσαν το Χ.Α.
Ισοτιμίες
Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τη σύνοδο του G-20
Μεταλλεία Χαλκιδικής
Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα
Οι διαδικασίες εξπρές και οι αντιδράσεις των φορέων
Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος
Κενά για το ύψος της επένδυσης
Μετά την πτώχευση της TVX Gold
Τουρισμός
Τουριστικός πόλεμος Βορείων και Νοτίων
Εσβησαν γρήγορα τα χαμόγελα που έφερε ο Μαραθώνιος
Εξαφανίστηκαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις
Περαίωση
Το αλαλούμ των λαθών ακολουθεί γολγοθάς ταλαιπωρίας
Ο δεκάλογος που λύνει τις απορίες σας για την περαίωση
Συνέντευξη: Steve Η. Hanke
«ΔΝΤ και Ε.Ε. θα σκοτώσουν τον ασθενή»
Διεθνή
Ελεγχόμενη χρεοκοπία ή «άτακτη αναδιοργάνωση»;
Πονοκέφαλος η «φούσκα» του ρεάλ για τη Ρούσεφ
Τράπεζες
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Συνεγγυητικό Κεφάλαιο
Αστοχίες στις... στοχευμένες επενδύσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο... μισό οι αμοιβές των στελεχών