Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ

Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις

Κίνητρα για «τακτοποίηση» στα πρότυπα των ημιυπαίθριων αλλά και «φόβητρα» για όσους ιδιοκτήτες δεν δείξουν πρόθυμοι να συμμορφωθούν

Οι ανάγκες του προϋπολογισμού στέλνουν στο «ταμείο» και τα αυθαίρετα, από τα οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να εισπράξει 600 εκατ. ευρώ το 2011.

Με άνωθεν εντολή, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται προτάσεις που θα φθάνουν ως την «τακτοποίηση» κατά τα πρότυπα των ημιυπαίθριων, για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τα πρόστιμα. Με τους ισχύοντες νόμους, η είσπραξή τους χάνεται κάπου ανάμεσα στις πολεοδομίες και τις εφορίες.

Με τον νόμο 3.212 του 2003, όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί μετά την 1/1/2004 τιμωρούνται με υπέρογκα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, που πολλές φορές υπερκαλύπτουν την αξία του παράνομου κτίσματος και γι' αυτό στην πράξη δεν επιβάλλονται από τις πολεοδομίες. Η τελεσίδικη χρέωση του ιδιοκτήτη καθυστερεί χάρη στις πολυδαίδαλες διαδικασίες, που μπορούν να τρενάρουν την πληρωμή έως και έξι χρόνια. Συνήθως όμως εξαφανίζονται νωρίτερα σε συρτάρια των πολεοδομιών και σπανίως φθάνουν στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να πιστοποιηθούν και να εισπραχθούν.

Η μία πρόταση που εξετάζουν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών περιλαμβάνει γενναία μείωση των προστίμων, που θα φθάνει έως και το 70% σε σχέση με τα σημερινά. Υπάρχει σκέψη να καταργηθούν ή να μειωθούν στο 5% τα επίσης τσουχτερά πρόστιμα διατήρησης, που οφείλει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης για κάθε χρόνο που το αυθαίρετο παραμένει σε χρήση.

Η άλλη πρόταση κινείται στα χνάρια των ημιυπαίθριων, αλλά αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει την κάθετη άρνηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που θεωρεί ότι δεν είναι αποδεκτή ούτε καν η εξαίρεση από την κατεδάφιση για αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά το 1984, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος Τρίτση. Εχει υποβληθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά από το επιτελείο του Νίκου Σηφουνάκη, αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος αρμόδιου για τον τομέα πολεοδομίας-χωροταξίας. Προβλέπει, όπως διευκρίνισε στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, τα εξής:

* Καταγραφή όλων των κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες με την παροχή κινήτρων, είτε με διαδικασίες ελέγχου μέσω της «ταυτότητας κτιρίου», που μπορεί να καλύψει σε μία τετραετία τα περίπου 4 εκατ. κτίρια που υπάρχουν σήμερα στη χώρα.

* Κατεδάφιση όλων των κτισμάτων που βρίσκονται σε ρέματα, ζώνη αιγιαλού και παραλίας, βιότοπους, δάση και καταπατημένη δημόσια γη.

* Κατηγοριοποίηση των υπολοίπων, ώστε να μπορούν να τακτοποιηθούν ορισμένες περιπτώσεις που θα πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η τακτοποίηση προτείνεται να γίνεται όπως στην περίπτωση των ημιυπαίθριων.

* Απαγόρευση νέας γενιάς αυθαιρέτων, που πλέον θα κατεδαφίζονται στη φάση της κατασκευής. Το νέο «εργαλείο» για τον εντοπισμό τους είναι οι δορυφόροι που σαρώνουν όλη τη χώρα ανά τρίμηνο.

Ο Νίκος Σηφουνάκης διευκρίνισε στην «Κ.Ε.» ότι ετοιμάζει ρυθμίσεις-πακέτο για τα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας, που μεταξύ άλλων προβλέπουν:

* Επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο. Για τον αναπληρωτή υπουργό, οι διαδικασίες κατά κανόνα προσκρούουν στην άρνηση των ιδιοκτητών μεγάλων οικοπέδων να καταβάλουν εισφορά σε γη, που είναι αναγκαία για την ένταξή τους στο σχέδιο. Μια εισήγηση προβλέπει την απαλλοτρίωση, όπως γίνεται για δημόσια έργα, αφού η εισφορά σε γη προβλέπεται να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς (πλατείες, δρόμους, σχολεία κ.λπ.). Εξετάζεται όμως και η μετατροπή της σε εισφορά σε χρήμα, αλλά με σημαντική προσαύξηση στο οφειλόμενο ποσό ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο με πόρους ικανούς για την αγορά άλλης γης που θα διατίθεται για κοινωφελείς χρήσεις.

* Απαγόρευση της δόμησης σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Θα είναι το πρώτο βήμα στον σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

* Αναθεώρηση των χωροταξικών στις 12 περιφέρειες της χώρας. Στη 13η, την Αττική, ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το σχέδιο του νέου ρυθμιστικού.

* Εκπόνηση μελετών ανά «καλλικρατικό» δήμο, που θα περιλαμβάνουν τις μελλοντικές επεκτάσεις του σχεδίου, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών. Οι νέες εκτάσεις που θα πολεοδομηθούν δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% της εντός σχεδίου περιοχής, ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πόλεων.

Ταυτότητα και μητρώο για όλα τα κτίρια

Με την «ταυτότητα κτιρίων» το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να μηδενίσει την αυθαίρετη δόμηση.

Με τον νόμο 3.843/2010, που τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2011, όλες οι νέες οικοδομικές άδειες θα διαθέτουν σύστημα GPS! Θα συνοδεύονται από τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο θα αναφέρεται σύστημα συντεταγμένων που θα προσδιορίζει την ακριβή θέση του στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνεται ο εντοπισμός μιας ανεγειρόμενης οικοδομής από τους δορυφόρους και θα διαπιστώνεται η ταυτότητα του ιδιοκτήτη της καθώς και η νομιμότητα των κατασκευών.

Αρχίζει επίσης η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου κατοικιών, με όλες τις μελέτες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση μιας οικοδομικής άδειας. Ξεκινάει από τα νέα κτίρια, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στις παλιότερες οικοδομές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθεί την έκδοση προεδρικού διατάγματος, που θα επιβάλλει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου και για υπάρχοντα ακίνητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)