Έντυπη Έκδοση

Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ

Από τη Μαρία Καρακλιούμη, γραμματέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ, λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε διευθυντά,

Σε δημοσίευμά σας της 31/10/2010 (σελ. 12), υπό τον τίτλο "Τον προσγείωσαν οι δημοσκοπήσεις", αναφέρονται ανακριβείς πληροφορίες που θίγουν την αξιοπιστία της εφημερίδας σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μία από τις δραστηριότητες του τηλεφωνικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ αφορά και στις δημοσκοπήσεις και ουδέποτε διεκόπησαν, όπως αναληθώς επικαλείται το δημοσίευμά σας.

Η όλη αυτή διαδικασία διεξάγεται με αυστηρώς επιστημονικό τρόπο, όπως θα συνέβαινε και από μία σοβαρή εταιρεία δημοσκοπήσεων. Σε καμία περίπτωση όμως από το τηλεφωνικό κέντρο δεν "τηλεφωνούσαν κι έλεγαν: Είμαστε από το ΠΑΣΟΚ και θέλουμε τη γνώμη σας", όπως αναληθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο δεν με κρίνει πολιτικά παρά με θίγει επιστημονικά. Χαρακτηριστική είναι η φράση περί "μεθόδων Καρακλιούμη", ενώ και η αναφορά σε εμπλοκή μου σε επικοινωνιακή υποστήριξη υποψηφίων με συνεργάτιδά μου, δεν ισχύει. (...)

Οπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε πριν από την έλευσή μου στο ΠΑΣΟΚ δραστηριοποιούμουν επαγγελματικά στη δημοσκόπηση. Στη θητεία μου στον κλάδο είχα την ευκαιρία να αλλάξω ορισμένα δεδομένα στη δημοσκόπηση.

Πρώτη το Μάιο του 2003 δημοσίευσα πρόθεση ψήφου από τηλεφωνική έρευνα (πρακτική που υιοθέτησε όλη η αγορά στη συνέχεια), ενώ είχα την ευθύνη της διεξαγωγής και της επιτυχούς εκτίμησης των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2006 και των βουλευτικών του 2007 στα exit polls της δημόσιας τηλεόρασης.

Επίσης κατά την αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007 πρώτη προέβλεψα σωστά την επικράτηση του σημερινού αρχηγού του κόμματος, με μεθοδολογία η οποία αν και αμφισβητήθηκε αρχικά, υιοθετήθηκε από τους δημοσκόπους στην πρόσφατη εκλογή αρχηγού της Ν.Δ.

Σε αναμονή της απάντησής σας και αποκατάστασης της αλήθειας».

Απάντηση της «Κ.Ε.»

Με έκπληξη διαπιστώνω ότι επιβεβαιώνετε και επισήμως τη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων από το τηλεφωνικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ. Η ελληνική νομοθεσία απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ερευνών κοινής γνώμης. Αλήθεια, πρόκειται για αναγνωρισμένο ερευνητικό φορέα; Διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό μητρώου, όπως απαιτεί ο νόμος; Σ' αυτά τα ερωτήματα περιμέναμε να απαντήσετε.

Κατά τα άλλα, αν διαβάσετε ξανά το ρεπορτάζ, θα δείτε ότι εσείς αναφέρετε αναληθώς στην επιστολή σας ότι γράψαμε καταφατικά «...τηλεφωνούσαν κι έλεγαν: Είμαστε από το ΠΑΣΟΚ και θέλουμε τη γνώμη σας». Εμείς απλώς αναρωτηθήκαμε. Ιδού το ακριβές απόσπασμα: «Οι δημοσκοπήσεις της Ιπποκράτους, πάντως, για τις οποίες κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς γίνονταν (π.χ. τηλεφωνούσαν κι έλεγαν "Είμαστε από το ΠΑΣΟΚ και θέλουμε τη γνώμη σας";), άργησαν να εκτιμήσουν την πραγματική απήχηση Δημαρά».

Δηλαδή, όταν τηλεφωνούν από το Κίνημα για κάποια δημοσκόπηση, κρύβουν ότι είναι από το ΠΑΣΟΚ;

Είναι απολύτως διασταυρωμένο ότι εμφανιστήκατε με άτομα του επιτελείου του Γ. Καμίνη, προκειμένου να ασχοληθείτε με την επικοινωνιακή καμπάνια του, αλλά αυτό δεν προχώρησε, όπως γράψαμε. Ευτυχώς, ό,τι αποτυπώνεται στο χαρτί μένει (και τα ρεπορτάζ μου και οι δηλώσεις σας) και κρινόμαστε όλοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)