Έντυπη Έκδοση

Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις

Αν είσαι υπήκοος τρίτης χώρας που θέλεις να επιστρέψεις εθελοντικά στη χώρα σου, πρέπει να περιμένεις, διότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εθελοντική επιστροφή μεταναστών στον τόπο καταγωγής τους μπήκε στον πάγο και δεν φταίνε τα λεφτά, γιατί λεφτά υπάρχουν!

Εχουν ήδη σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι χειριστές του πακέτου ακόμη δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) που τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες και αυτήν τη στιγμή η λίστα έχει ξεπεράσει τα 1.600 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά από ασιατικές χώρες που δεν έχουν ούτε να φάνε.

Το υπουργείο έχει ήδη λάβει 17 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Επιστροφών της Ε.Ε., για να καλύψει το πακέτο των απελάσεων και των επιστροφών μεταναστών από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Τι συμβαίνει όμως; Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις απελάσεις-επαναπροωθήσεις. Απελάσεις όμως δεν γίνονται, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η ταυτοποίηση των προσώπων από τις διπλωματικές αρχές κάθε χώρας κι έτσι τα χρήματα μένουν αδιάθετα. Από την άλλη, σε αυτούς τους τρεις μήνες έχουν επιστρέψει εθελοντικά 350 άτομα σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σουδάν κ.λπ., τα έξοδα όμως των οποίων δεν κάλυψε το υπουργείο, αλλά τα ταμεία του Οργανισμού Μετανάστευσης. Και αντί οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν σε μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων από τις ανύπαρκτες απελάσεις, αφήνουν αδιάθετα τα κονδύλια κρατώντας ουσιαστικά «ομήρους» όσους θέλουν να φύγουν.

Ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη Γ. Τασούλας καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία μεταφοράς κονδυλίων που φαίνεται πως έχει κολλήσει στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς της Κατεχάκη και αν χρειαστεί, όπως μας είπε, να ζητήσει και επιπλέον χρήματα από την Κομισιόν.

Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ΙΟΜ (International Organization of Migration) Δανιήλ Εσδράς, «η ροή των ενδιαφερομένων για εθελοντική επιστροφή στην πατρίδα αυξήθηκε πολύ μόλις ξεκίνησε να παίζει στην τηλεόραση το ενημερωτικό σποτ». Υπολογίζεται μάλιστα πως ο αριθμός των αιτούντων θα αυξηθεί δραματικά το επόμενο διάστημα.

«Από τους δέκα, οι εννέα που έρχονται εδώ στερούνται εντελώς εγγράφων, είναι άστεγοι και δεν έχουν να φάνε», αναφέρει ο Δ. Εσδράς.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος επιστροφής, πρώτη φορά γίνεται ταυτοποίηση προσώπων. Κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει μόνος του την πραγματική του ταυτότητα στον ΙΟΜ, στη συνέχεια πηγαίνει στην πρεσβεία της χώρας του για να γίνει η πρώτη ταυτοποίηση και κατόπιν στην αστυνομία για την τελική ταυτοποίηση και για να του δοθεί το πράσινο φως επιστροφής εφόσον δεν έχει υποπέσει σε κάποιο αδίκημα στη χώρα μας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Ακρίτες της Ευρώπης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)