Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ FRONTEX ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ακρίτες της Ευρώπης

Πρώτη φορά το χερσαίο τμήμα της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής αναλαμβάνει δράση με στόχο να μειωθούν οι ροές των μεταναστών από την Τουρκία

Περιπολίες ακόμα και μέσα στη λεγόμενη απαγορευμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων θα κάνουν οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής (Frontex), που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες στον Εβρο.

Λαθρομετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παραμονή στα κρατητήρια του Εβρου περιμένουν το τρένο για να προωθηθούν προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Λαθρομετανάστες που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παραμονή στα κρατητήρια του Εβρου περιμένουν το τρένο για να προωθηθούν προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η συνολική δύναμη του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα χερσαία σύνορα ανέρχεται σε περίπου 650 άτομα και από αυτά τα 200 έρχονται στην Ελλάδα.

Δυνάμεις και μέσα που προέρχονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Δανία και Γερμανία έχουν ήδη αναπτυχθεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Υποστηρίζονται από κέντρο διοίκησης και γραφείο τύπου, σαν κανονική μονάδα εκστρατείας. Οι επιχειρησιακοί αριθμούν περί τα 175 άτομα και οι διοικητικοί περί τα 20. Εννέα βαν με θερμικά ραντάρ, 19 τζιπ, έξι πούλμαν και ένα ελικόπτερο από τη Ρουμανία αποτελούν την υποδομή από πλευράς μέσων. Η αποστολή της Frontex θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στα σύνορα ο στρατός έχει δημιουργήσει τρεις ζώνες: τη νεκρή, μήκους λίγων μέτρων, την απαγορευμένη, μερικών δεκάδων μέτρων, και την επιτηρούμενη, μήκους μερικών εκατοντάδων. Στην απαγορευμένη και μέχρι σχετικώς πρόσφατα ναρκοθετημένη (αφαιρέθηκαν οι νάρκες μετά τη διεθνή απαγόρευση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού) πρόσβαση έχει μόνο ο στρατός, αλλά οι δυνατότητές του στην αποτροπή εισόδου μεταναστών πρακτικά είναι άνευ νοήματος. Χώρια που ο κίνδυνος εμπλοκής από τυχαίο περιστατικό είναι μεγάλος. Τώρα στη ζώνη θα μπουν οι Ευρωπαίοι μαζί με ελληνικά αστυνομικά κλιμάκια. Βασικός τους εξοπλισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι υπερσύχρονα αυτοκινούμενα ραντάρ, ενώ στο προσωπικό θα συμμετέχουν ειδικοί διαπολιτισμικοί μεσολαβητές και διερμηνείς, με ρυθμιστικό ρόλο στην ανίχνευση της προέλευσης των εισερχομένων.

Πρώτη φορά από τη συγκρότησή του, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, το χερσαίο τμήμα του Frontex πρόκειται να αναπτύξει επιχειρησιακή δραστηριότητα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε μια απόσταση περίπου 12,5 χιλιομέτρων, μεταξύ Καστανιάς και Νέας Βύσσας . Πρόκειται για εκείνο το σημείο της συνοριακής γραμμής στο οποίο ο ποταμός ρέει μέσα στο τουρκικό έδαφος σε μια μέγιστη ακτίνα περίπου 4-5 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνρα. Μέσα από αυτήν την περιοχή εισρέουν τους τελευταίους μήνες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες με την ανοχή των γειτόνων. Περνώντας με ευκολία τις δύο μεγάλες γέφυρες του ποταμού κοντά στην Αδριανούπολη, κινούνται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος και μπαίνουν στην Ελλάδα αναζητώντας ευθέως την αστυνομία για να παραδοθούν, να καταγραφούν και στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθεροι για να κινηθούν προς την Αθήνα.

Κατά μήκος αυτού του τμήματος της συνοριακής γραμμής εντοπίζονται καθημερινά ομάδες μεταναστών που μεταφέρονται στην αστυνομική διεύθυνση της Ορεστιάδας. Πολλές φορές στο τέλος κάθε μέρας καταγράφονταν πάνω από τριακόσιες είσοδοι, δημιουργώντας ασφυκτική πίεση και αδυναμία διαχείρισης στις τοπικές αρχές. Με εσπευσμένες διαδικασίες οι αλλοδαποί καταγράφονται και παίρνουν μια έγγραφη οδηγία-προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα. Με το έγγραφο αυτό στα χέρια οδηγούνται στην Αθήνα με διάφορα μέσα και συνωστίζονται σε περιοχές του κέντρου μέχρι ορισμένοι να τακτοποιηθούν από τους συνδέσμους τους στην πρωτεύουσα ή άλλες πόλεις.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η δράση του Frontex θα μειώσει τις ροές, ώστε να καταφέρει να κάνει μελλοντική διαχείριση με την ίδρυση πέντε-έξι κέντρων υποδοχής στη μεθόριο, στα οποία θα μπορεί να κάνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Δηλαδή σε ποιους θα αναγνωρίσει δικαίωμα ανθρωπιστικής προστασίας και σε ποιους θα δρομολογήσει άμεσες διαδικασίες απέλασης. Χωρίς έλεγχο των ροών, λένε, δεν έχει νόημα η ίδρυση κέντρων υποδοχής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Σχετικά θέματα: Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)