Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ... ΕΚΛΟΓΩΝ

Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου

Μετά την αντίδραση των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων η μετεγκατάσταση που έπρεπε να γίνει στις 2 Νοεμβρίου, ματαιώθηκε

Προεκλογικό μπαλάκι έγιναν στο Περιστέρι 90 τοξικοεξαρτώμενοι που παίρνουν υποκατάστατα από τον ΟΚΑΝΑ της περιοχής.

Κάτοικοι του Περιστερίου διαμαρτύρονται έξω από το νεόκτιστο Κέντρο Υγείας για την μονάδα υποκατάστασης. Κάτοικοι του Περιστερίου διαμαρτύρονται έξω από το νεόκτιστο Κέντρο Υγείας για την μονάδα υποκατάστασης. Από το 2004 η μονάδα λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης στο ΙΚΑ Περιστερίου χωρίς κανένα πρόβλημα. Λίγοι, άλλωστε, ακόμη και από τους επισκέπτες του ΙΚΑ γνώριζαν την ύπαρξή του. Και αίφνης ξέσπασε η θύελλα.

Ηταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος, που σε συνέντευξη τύπου στις 13 Οκτωβρίου ανακοινώνει τη δημιουργία νέας μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο νεόκτιστο κέντρο Υγείας της περιοχής. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη μεταφορά της μονάδας από το ΙΚΑ στο νέο κτίριο. Από το γραφείο τύπου ανακοινώθηκε και επισήμως ότι τα εγκαίνια της μονάδας θα γίνουν στις δύο Νοεμβρίου. Πέντε ημέρες δηλαδή πριν από τις κάλπες. Η αντίδραση πολλών κατοίκων είναι έντονη και αρχίζουν οι σκέψεις περί πολιτικού κόστους. Τι επιπτώσεις θα έχει στις εκλογές, μήπως θα επηρεασθεί ακόμη και η περιφερειακή αναμέτρηση με δυσμενείς επιπτώσεις για τον Σγουρό. Ο υπουργός ανακρούει πρύμναν. Τα εγκαίνια αναβάλλονται χωρίς εξήγηση και ο κ. Λοβέρδος αρχίζει τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του. «Δεν ξέρει τίποτε» λέει περίπου στη δήλωσή του και καταγγέλλει: «Τα τελευταία 24ωρα στο Περιστέρι κάποιοι επιτήδειοι, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, μου χρεώνουν, και μέσω εμού στο ΠΑΣΟΚ, σενάρια περί μεταφοράς του ΟΚΑΝΑ μέσα στα σπίτια των Περιστεριωτών, παρά τη διαβεβαίωσή μου, πως κάτι τέτοιο δεν ανήκει στους σχεδιασμούς μου και παρά τη διευκρίνιση στους αρμοδίους πως δεν θα συμβεί, ορισμένοι συνεχίζουν απτόητοι να διαδίδουν ψεύδη. Με την παρούσα ανακοίνωσή μου ξεκαθαρίζω πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και πως τα νερά δεν είναι θολά, αλλά πεντακάθαρα».

Ζητάμε μια σαφή απάντηση αν η μονάδα εγκατασταθεί στο Κέντρο Υγείας: «Ισχύει η δήλωση μου, ερμηνεύστε την όπως θέλετε» απάντησε.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, επιμένει παρ' όλα αυτά στη μεταφορά της μονάδας: «Λυπάμαι που η απλή μεταφορά της θεραπευτικής μονάδας του ΟΚΑΝΑ προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις και οδήγησε στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης. Η μονάδα στη διάρκεια της εξάχρονης λειτουργίας της δεν προκάλεσε το παραμικρό πρόβλημα, και η υλοποίηση της από ετών προγραμματισμένης μεταστέγασής της έχει σαν μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών, περίπου 150, κάτω από καλύτερες κτιριολογικές συνθήκες. Θέλω να ελπίζω ότι η μεταφορά της στο νέο κτίριο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη λειτουργία του. Αλλωστε τα Κέντρα Υγείας δεν αποσκοπούν παρά στην κάλυψη των αναγκών προβλημάτων υγείας όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

Τι καταγγέλλουν, όμως, οι κάτοικοι που συναντήσαμε έξω από το Κέντρο Υγείας και που παραπλεύρως λειτουργεί παιδικός σταθμός και δημοτικό σχολείο: «Θα υποβαθμιστεί η αξία των σπιτιών μας, θα κυκλοφορούν γύρω μας χρήστες ναρκωτικών, και η περιοχή θα γίνει επικίνδυνη από τους εμπόρους. Δεν θα γίνει το Περιστέρι γκέτο ναρκομανών όπως το κέντρο της Αθήνας. Η διεθνής, σε αυτό το ζήτημα, πρακτική είναι οι μονάδες απεξάρτησης να στεγάζονται σε νοσοκομεία, σε χώρους απομονωμένους από το κοινό, ώστε να ελέγχεται η χρήση, η εμπορία και η διακίνηση ουσιών. Εδώ ζουν οικογένειες και εδώ πηγαίνουν σχολείο παιδιά, δεν θα γεμίσουν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της περιοχής από χρήστες που θα σπέρνουν το φόβο».

Επισκεφθήκαμε τη μονάδα στο ΙΚΑ και διαπιστώσαμε ότι επικρατούσε απόλυτη ησυχία, μάλιστα ασθενείς του δεν γνώριζαν καν τη λειτουργία της μονάδας ΟΚΑΝΑ στο κτίριο. Η ψυχίατρος της μονάδας Βαρβάρα Βρυνιώτη τόνισε ότι όλα ήταν αμπαλαρισμένα για τη μεταφορά, αλλά μετά την αναβολή μπήκαν ξανά στη θέση τους για να καλυφθούν οι 90 χρήστες.

Συναντήσαμε και τον διευθυντή του ΙΚΑ Γ. Μπεκιάρης που είπε ότι στα τέσσερα χρόνια της θητείας του δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. «Είναι ακατανόητο να προβληματιζόμαστε για τη λειτουργία ενός κέντρου το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια στους άρρωστους συνανθρώπους μας. Τι σημασία έχει ο τόπος λειτουργίας; Τόσα χρόνια ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι δημότες διαμαρτυρήθηκαν. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι συμπιέζεται η λειτουργία. Δεχόμαστε 3.200 ασθενείς και συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο καρδιολογικά μηχανήματα μαζί με αυτά της χορήγησης. Στα τμήματα που το μεσημέρι λειτουργεί ο ΟΚΑΝΑ το πρωί λειτουργούν ιατρεία. Μόλις τελειώνει ο ΟΚΑΝΑ αρχίζει η λειτουργία των πρώτων βοηθειών. Αυτό προκαλεί ένα τεράστιο μπέρδεμα στην εύρυθμη λειτουργία και των δύο οργανισμών».

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί ο δήμαρχος Α. Παχατουρίδης, ενώ δύο χρόνια έβλεπε αναρτημένη την πινακίδα για την λειτουργία της μονάδας στο Κέντρο Υγείας, δεν είχε συζητήσει με τους φορείς το πρόβλημα, αφήνοντάς το να γιγαντωθεί στο παραπέντε της λειτουργίας του. Σε δήλωσή του μας αναφέρει: «Εμείς στο Περιστέρι αναμένουμε να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας όπως είχε προβλεφθεί και μας είχαν υποσχεθεί. Οσον αφορά την απεξάρτηση των νέων από τα ναρκωτικά, δίνουμε τη μάχη εκεί που πρέπει και όπως πρέπει. Και ξέρουμε πολύ καλά πώς να το κάνουμε. Αλλο το Κέντρο Υγείας και άλλο ο ΟΚΑΝΑ. Το καθένα έχει τον τόπο του, τη θέση του και τη λειτουργική του αυτονομία, ώστε να μην εμποδίζεται τον ένα από το άλλο. Το ένα μέσα στο άλλο δεν χωράει. Εξάλλου αυτή είναι και η επιστημονική άποψη του αρμόδιου υπουργού, κάτι που το υπογραμμίζει και με τη δήλωσή του. Για μας το κτίριο για το Κέντρο Υγείας περιμένει μόνο το Κέντρο Υγείας και τίποτε άλλο».

Θυμίζουμε, ότι από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε ο ΟΚΑΝΑ μετά την έρευνα που πραγματοποίησε στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το 85% των χρηστών που συνωθούνται στο κέντρο δεν είναι σήμερα σε κανένα πρόγραμμά του. Στο σύνολο 275 ερωτώμενων 23 άτομα είναι ενταγμένα σε θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ και 17 σε άλλα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Ναρκωτικά εξαρτησιογόνες ουσίες και απεξάρτηση
Σχετικά θέματα: ΟΚΑΝΑ
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)