Έντυπη Έκδοση

Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens

Καυτά αποσπάσματα από την κατάθεση Σίκατζεκ στην εξεταστική, στα οποία μπορεί να στηριχθεί αίτημα του ελληνικού Δημοσίου

Πόρισμα που θα αποδίδει στη Siemens τα χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης, η οποία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, έδρασε εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μοιράζοντας μίζες, ετοιμάζεται να εκδώσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μετά τη δέσμευση εχεμύθειας που υπέγραψαν με τον γερμανικό κολοσσό, τα πρώην και νυν στελέχη του και την άρνησή τους να δώσουν στοιχεία για την αποκάλυψη και τιμωρία των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο Ελλήνων.

Το πρώην στέλεχος της Siemens (Ρ. Σίκατζεκ) λέει πως οι Χριστοφοράκος και Κουτσενρόιτερ δεν του είχαν αποκαλύψει τους αποδέκτες χρημάτων από τα μαύρα ταμεία. Το πρώην στέλεχος της Siemens (Ρ. Σίκατζεκ) λέει πως οι Χριστοφοράκος και Κουτσενρόιτερ δεν του είχαν αποκαλύψει τους αποδέκτες χρημάτων από τα μαύρα ταμεία. Πρόκειται για κίνηση που στοιχειοθετείται και από την κατάθεση Σίκατζεκ στους έλληνες βουλευτές (σχετικά αποσπάσματα των πρακτικών δημοσιεύει η «Κ.Ε.») και η οποία, με καθυστέρηση έξι χρόνων, θα ανοίξει, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημίωσης από τη χώρα μας, κατά το πρότυπο ΗΠΑ και Νιγηρίας. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η μεν κυβέρνηση θα ασκήσει τις απαραίτητες πιέσεις ώστε να προσέλθει η ηγεσία της Siemens στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το ποσοστό της αποζημίωσης, η δε Δικαιοσύνη θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν, σημειώνουν μέλη της εξεταστικής επιτροπής, να πηγαίνουν οι βουλευτές στο Μόναχο να εξετάσουν τον Μιχ. Χριστοφοράκο και η ανακρίτρια κ. Νικολακέα να μην έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και να μην έχει εκδώσει νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Μ. Χριστοφοράκου, βάσει της πορισματικής αναφοράς της εξεταστικής επιτροπής με την οποία συμφώνησαν ανακριτής και εισαγγελέας.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που συντάχθηκαν στα γερμανικά, ο Ρέιχαρντ Σίκατζεκ επιβεβαιώνει τη θέση της εξεταστικής επιτροπής περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος όταν, απαντώντας στις ερωτήσεις των ελλήνων βουλευτών, αναφέρει (σελ. 9): «Δεν υπήρχε κανένα ξεχωριστό σύστημα κρυφών πληρωμών μόνο για την Ελλάδα. Υπήρχε ένα σύστημα μαύρων ταμείων αλλά ήταν καθορισμένο για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Η αναγκαιότητα για ένα νέο σύστημα προκλήθηκε από διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στην Αυστρία εξαιτίας ερευνών της ελβετικής Δικαιοσύνης σε σύνδεση με τα γεγονότα της Νιγηρίας. Η εντολή δόθηκε από τους τότε προϊσταμένους μου, τους κυρίους Μπερνσάου και Κουτσενρόιτερ».

Σε άλλο σημείο (σελ 11), αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, αναφέρει: «Με το ελληνικό κράτος έχω ένα πρόβλημα. Είχαμε συμβόλαιο με τον ΟΤΕ και άλλους προμηθευτές και γι' αυτό πληρώσαμε το 8%. Είχα βρει αυτό το 8% από τους προκατόχους μου και κατά τη διάρκεια του χρόνου το μείωσα τουλάχιστον στο μισό, εξαιτίας έλλειψης χρημάτων. Γι' αυτό το 2% λάμβανα την οδηγία πάντα από τον πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος της ICN (τμήμα της Siemens που ασχολείται με τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες και τηλεπικοινωνίες). Συγκεκριμένα και πάλι από τους κυρίους Μπερνσάου και Κουτσενρόιτερ».

Αναφορικά με τον ρόλο του Μ. Χριστοφοράκου σημειώνει (σελ. 12-13): «Το 8% τα μείωσα μόνος μου. Για το 2% παραλάμβανα και διεκπεραίωνα. Υπήρχε πάντα ένα γράμμα γι' αυτό. Αντίγραφο τουλάχιστον ενός τέτοιου εγγράφου βρίσκεται στα έγγραφα. Από όσο θυμάμαι, ο Μ. Χριστοφοράκος είχε δώσει τον φάκελο στον κ. Μπερνσάου ή στον κ. Κουτσενρόιτερ, οι οποίοι στη συνέχεια μου το έδιναν. Κανένας δεν μου ανέφερε ποτέ ονόματα των αποδεκτών και αυτό δεν με ενδιέφερε. Ποιος γνώριζε ονόματα μέσα στην εταιρεία δεν γνωρίζω. Ο φάκελος με τις απαιτήσεις πήγαινε στον κ. Κουτσενρόιτερ ή στον κ. Μπερνσάου και αυτός στη συνέχεια μου τον έδινε. Στον φάκελο δεν ήταν κανένα όνομα, παρά μόνο το ποσό και ένας τραπεζικός λογαριασμός».

Ταυτόχρονα, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της εξεταστικής Σ. Βαλυράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η εισαγγελική ιεραρχία της περιόδου Γ. Σανιδά θα αντιμετωπίσει πλέον ποινική διαδικασία για κατάχρηση εξουσίας.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της πρώτης συνεδρίασης της Δικαστικής Συνδρομής με αριθμό 126 AR 5306/10 στις 26/10/2010 στην εισαγγελία του Μονάχου, που έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», Αθανασίου και Ζαγοριανός διαβεβαίωναν τον κ. Σίκατζεκ ότι μπορεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα χωρίς να είναι αντικείμενο ανακριτικής έρευνας. Η διαβεβαίωση αυτή κρίνεται από μέλη της εξεταστικής επιτροπής ως κατάχρηση εξουσίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Siemens
Για το ίδιο θέμα
Επιβολή προστίμου στη Siemens προτείνει η Εξεταστική
«Αθωώνει» τη μαμά Siemens ο Σίκατσεκ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)