Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου

Διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στη Μονή Βατοπεδίου, αποφάσισε να διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών, για την τελευταία δεκαετία.

Η εντολή Παπακωνσταντίνου για έλεγχο στο Βατοπέδι έχει θορυβήσει και τους άλλους αγιορείτες ηγούμενους. Η εντολή Παπακωνσταντίνου για έλεγχο στο Βατοπέδι έχει θορυβήσει και τους άλλους αγιορείτες ηγούμενους. Με έγγραφο του Γ. Παπακωνσταντίνου προς τις διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, τους ανέθεσε τη διενέργεια του ελέγχου και μάλιστα σημειώνει ότι εάν κριθεί αναγκαίο ο έλεγχος να επεκταθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Ζήτησε μάλιστα να συνταχθεί η πορισματική έκθεση «το συντομότερο δυνατό».

Ομως, την προηγούμενη Παρασκευή εστάλη νέο έγγραφο προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους και τη Μονή Βατοπεδίου από τους ειδικούς ελεγκτές της Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης, που αφορά το φορολογικό έλεγχο που είχε διαταχθεί να επιτελέσει το 7ο ειδικό συνεργείο. Στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ότι η μονή διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της δεν επέδειξε «ουσιαστική ανταπόκριση για το ελεγκτικό έργο».

Οπως σημειώνουν οι επιθεωρητές, απαιτούνται ακόμη περίπου οκτώ μήνες από σήμερα για να ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Ζητούν, λοιπόν, να μην παρεμβάλλονται «προσκόμματα και εμπόδια». Και να τεθούν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα βιβλία εσόδων-εξόδων, ημερολόγιο όπου καταχωρίζονται ανά ημέρα οι διενεργούμενες διαχειριστικές πράξεις και κτηματολόγιο όπου αναγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της μονής. Επίσης ζητούν να ελέγξουν όλα τα μισθωτήρια συμβόλαια που αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2010.

Τα γεγονότα αυτά, όμως, εξόργισαν μοναχούς άλλων μοναστηριών, οι οποίοι στρέφονται για άλλη μία φορά εναντίον του Βατοπεδίου, θεωρώντας το ως κύριο υπεύθυνο της στοχοποίησης ολόκληρου του Ορους. Οι μοναχοί δεν έχουν αντίρρηση, όπως λένε, να ελέγχονται οι μονές όταν υπάρχουν καταγγελίες, ανησυχούν όμως μήπως ανατραπεί η μέχρι σήμερα τάξη και αντιμετωπίζονται τα μοναστήρια ως επιχειρήσεις.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε απερρίφθη και η αίτηση των μονών για χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση βιβλίων, κειμηλίων κ.λπ. του Ορους, κυρίως από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η απόρριψη, όπως θεωρούν πολλοί μοναχοί, οφείλεται στην καχυποψία που έχει επικρατήσει απέναντι σε όλες τις μονές εξαιτίας ορισμένων μοναχών του Βατοπεδίου.

Παρ' όλ' αυτά -λένε- η μονή Βατοπεδίου εξακολουθεί να κυριαρχεί στον Αθω. Οπως είπαν μοναχοί στην «Κ.Ε.», δεν είναι καθόλου παράλογο να μιλάμε πλέον «για την προ Βατοπεδίου και τη μετά Βατοπέδιο εποχή». Η μονή έχει χρήμα και φαίνεται. Από τους δεκάδες των εργατών που πηγαινοέρχονται και συντηρούν τα κτίρια του μοναστηριού, αλλά και από την βοήθεια που παρέχει στους υπόλοιπους, καθώς μοναχοί του Βατοπεδίου σπεύδουν στις σκήτες, στα κελιά και στα φτωχά μοναστήρια, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν και χρέη μοναστηριών, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει συνεχώς η σφαίρα επιρροής του Βατοπεδίου.

«Ολα αυτά βέβαια», λένε οι μοναχοί, «είναι καλά κι ευλογημένα, αλλά πώς έχουν τόσες δυνατότητες, αφού υποτίθεται ότι έχουν στερηθεί το κύριο μέρος της περιουσίας τους;».

«Η αλήθεια είναι ότι το Βατοπέδι», συνεχίζουν οι μοναχοί, «εξακολουθεί, ούτως ή άλλως, να βρίσκεται στο επίκεντρο και να έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για το διχασμό της μοναστικής κοινότητας, σε όλα τα θέματα, είτε αυτά αφορούν στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε στα ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια».

Αλλωστε, ο ηγούμενος Εφραίμ, παρ' ότι «τιμωρήθηκε» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απέχει των διοικητικών καθηκόντων του μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, στην ουσία ουδέποτε έπαυσε να ηγείται της μονής, λένε οι μοναχοί. Αντίθετα, το Βατοπέδι συνεχίζει να επηρεάζει τα τεκταινόμενα στο Ορος, μαζί με τη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Η οικονομική ισχύς, του Βατοπεδίου, υποστηρίζουν οι μοναχοί, μπορεί να οφείλεται στο ότι η αδελφότητα είχε βάλει στην άκρη μεγάλο «κομπόδεμα» από την εποχή της ανθοφορίας του Ορους, ενώ εξακολουθούν να «τρέχουν» ενοίκια και λοιπά έσοδα από τα ακίνητα του μοναστηριού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση Βατοπεδίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)