Έντυπη Έκδοση

20 μονές, δύο στρατόπεδα

Ανακατατάξεις, αλλαγές στρατοπέδων και νέες συμμαχίες μοναστηριών και μοναχών διαμορφώνουν τώρα ένα νέο σκηνικό στο Αγιον Ορος.

Οπως λένε ορισμένοι μοναχοί, για πολλά χρόνια ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν λίγο-πολύ σταθερός και ελεγχόμενος. Η παλιά Μονή Εσφιγμένου, αποκομμένη από τις υπόλοιπες, δεν υπολογιζόταν στις αποφάσεις που λαμβάνονταν από τις 19 μονές και με πλειοψηφία συνήθως 11 προς 8. Από τη μία πλευρά ήταν μονές όπως το Βατοπέδι και η Σιμωνόπετρα και από την άλλη οι μονές που δεν συμφωνούσαν με τις ενέργειες του Βατοπεδίου.

Με την είσοδο της νέας Αδελφότητας Εσφιγμένου το 2005, αλλάζει το σκηνικό.

Η νέα αδελφότητα τάχθηκε με τις μειοψηφούσες. Ετσι οι μονές που βρίσκονται απέναντι στο Βατοπέδι γίνονται εννέα, ενώ με το Βατοπέδι συντάσσονταν 10 μονές (βλ. χάρτη).

Οι συσχετισμοί αυτοί ανατράπηκαν πλήρως όταν η Μονή Αγ. Παντελεήμονος, που τύποις θεωρείται ρωσική, αφού «κατοικείται» αποκλειστικά από Ουκρανούς, αποσχίσθηκε από την άτυπη «συμμαχία» του Βατοπεδίου, που στηρίζει τους Ρώσους στην επιδίωξή τους να την ελέγξουν.

Η παρουσία των Ρώσων εκδηλώθηκε έντονα -σύμφωνα με τους μοναχούς- όταν δημιουργήθηκε με ρωσικά κεφάλαια ένα συγκρότημα πολυτελείας (λένε ότι έχει μέσα σάουνες και τζακούζι), στην περιοχή Καρβασαράς, όπου βρίσκεται «το κάθισμα του Αγίου Μόδεστου». Σ' αυτό το συγκρότημα φιλοξενούνται όλοι οι υψηλοί ρώσοι επισκέπτες που καταφθάνουν στο Ορος, συμπεριλαμβανομένου και του Βλ. Πούτιν. Πρόσφατη είναι και η επίσκεψη του νομάρχη Μόσχας Γ. Πολταφτσένκο, στενού συνεργάτη του Πούτιν και προέδρου του Ρωσικού Ιδρύματος «Φίλοι του Αγίου Ορους». Αυτές τις μέρες, βρίσκεται στο Ορος και το δεξί χέρι του πατριάρχη Μόσχας, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πολλοί μοναχοί ερμηνεύουν αυτή την «περιοδεία» ως μία ακόμη προσπάθεια να πάρουν με το μέρος τους όσο γίνεται περισσότερους μοναχούς και μονές, για να επηρεάσουν την εκλογή ηγουμένου και να τεθεί επικεφαλής ρώσος μοναχός, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και φύγει από τη ζωή ο ηγούμενος Ιερεμίας, που είναι 95 ετών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αυθαίρετα: Χαμηλότερα πρόστιμα αλλά περισσότερες κατεδαφίσεις
Γρηγόρης Λεοντιάδης
Βρήκε το φάρμακό του στο εξωτερικό
Διαχείριση απορριμμάτων
«Η βέλτιστη λύση με το πιο χαμηλό κόστος»
Ακριβοπληρωμένες εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν
Επενδύσεις 5 δισ. για τα σκουπίδια μέχρι το 2020
Προσωπικά δεδομένα
Εν Αρχή... τα προσωπικά δεδομένα
Επιστολή
Για τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ
Μετανάστες
Αλαλούμ με τα κονδύλια για απελάσεις
Ακρίτες της Ευρώπης
ΟΚΑΝΑ
Προεκλογικό «μπαλάκι» ο ΟΚΑΝΑ Περιστερίου
«Ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου θεραπευτικών υπηρεσιών»
«Βοήθεια στο σπίτι»
Ψάχνουν βοήθεια απ' την Ε.Ε. για το «Βοήθεια στο σπίτι»
ΑμεΑ
Αστεγα αυτιστικά παιδιά για να γίνει πολυκατοικία
Υπόθεση Siemens
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημίωση από Siemens
Υπόθεση Βατοπεδίου
Ράμπο στα άδυτα της Μονής Βατοπεδίου
Άγιο Όρος
20 μονές, δύο στρατόπεδα
Από το Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Η συνωμοσία των αισιόδοξων
Άλλες ειδήσεις
«Ιός» (1990-2010)