Έντυπη Έκδοση

Κάθε υπουργός Πολιτισμού νομίζει ότι είναι το γλυπτό

«Ο πολιτικός πρέπει να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας όχι με τη λογική αλλά με τη διαίσθηση», υποστηρίζει ο Κώστας Βαρώτσος μπροστά στο γλυπτό «Ανωσις» στο Πλανητάριο
«Με την πτώση των ιδεολογιών κατέρρευσε και η πίστη μας στην ουτοπία. Κοιτάμε με πανικό τους νέους να γκρεμίζουν τα πάντα. Τους ψαλιδίσαμε το όνειρο, την ελπίδα. Εμείς, η γενιά του Πολυτεχνείου, τους είπαμε, «ξεχάστε τα αυτά. Βρείτε μια θέση στο Δημόσιο να βολευτείτε να τελειώνουμε»... Το βλέπω και στους φοιτητές μου στο ΑΠΘ. Είναι παραδομένοι, δεν ελπίζουν, πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα...».

Πλήρες θέμα...

 • Αρχαιολογία

  • Από τον αγνό έρωτα ώς τα πορνεία της Πομπηίας
   Εφηβος έρωτας τοξευτής από το ιερό του Ερωτα στις Θεσπιές Βοιωτίας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λύσιππος τον 4ο αι. π.Χ. Σώζεται το ρωμαϊκό αντίγραφό του (Μουσείο Λούβρου) Πού να φανταζόταν ο Αρκέσιμος ότι το ραβασάκι που έγραψε πάνω σε ένα κεραμίδι καλώντας την καλή του («Ευμελίς ήκε τάχος Αρκέσιμος» - «Ευμελίδα, έλα εδώ γρήγορα, Αρκέσιμος») θα φιγουράριζε κάποτε σε βιτρίνα μουσείου.
 • Εικαστικά

  • Ταυτότητες σωμάτων
   «Κλουβί με πέλεκυ» (πάνω) και «ενυδρείο» (κάτω) Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάνει τους Κύπριους καλλιτέχνες τόσο ιδιαίτερους. Και πώς γίνεται ένας επιμελητής που σέβεται τη δουλειά του να περιλαμβάνει πάντα στις εκθέσεις του καλλιτέχνες γεννημένους σ' αυτό το νησί.
 • Εκδήλωση

  • Οι ιδεολογικές μεταμορφώσεις του Μυριβήλη
   Ο Στράτης Μυριβήλης σε νεανική φωτογραφία (Αρχείο Μυριβήλη - Γεννάδειος Βιβλιοθήκη) Στον συγγραφέα της «Ζωής εν Τάφω», σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, είναι αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση χειρογράφων και φωτογραφιών από το αρχείο του
 • Συνέντευξη: Βασίλης Κατσικονούρης

  • Βολευόμαστε με το «Πάλι καλά»
   Την κωμική, ματαιωμένη και τελικά τραγική μητέρα, που μέσα σε μια νύχτα βρίσκει την ευκαιρία να πει στον γιο της όσα δεν μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια, ερμηνεύει η Αννα Παναγιωτοπούλου Νύχτα με βροχή στην πλατεία Συντάγματος. Μια γυναίκα έξω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Μιλά ακατάπαυστα στον εύζωνο που βρίσκεται στο φυλάκιο. Είναι ο γιος της. Κι αυτή είναι η πρώτη φορά που καταφέρνει να του μιλήσει. Οσες απόπειρες κι αν έκανε στο παρελθόν, δεν τα κατάφερνε. Εκείνος έπαιρνε το μπουφάν του της Χάρλεϊ και έβγαινε στους δρόμους.
 • Τηλεόραση

  • ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤ1 Ψάχνουν βελούδινο διαζύγιο με τον Νίκο Ευαγγελάτο
   Δεν θέλουν να επαναληφθεί η ιστορία με την Ελλη Στάη στην απομάκρυνση του Νίκου Ευαγγελάτου από τον ΑΝΤ1 Η οριστική «αυλαία» στη συνεργασία του ΑΝΤ1 με τον άνκορμαν του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Νίκο Ευαγγελάτο αναμένεται να πέσει τις επόμενες μέρες.
  • Στη μνήμη του Αλέξη
   Ενας 15χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Μια εξέγερση. Κυβερνητικά κτίρια σε πολιορκία... Αυτά συνέβαιναν τέτοιες μέρες πέρυσι τον Δεκέμβρη.
  • Για τα παιδιά που πεινάνε
   Με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού των παιδιών η ΕΡΤ διοργανώνει απόψε σε συνεργασία με την UNICEF τηλεμαραθώνιο, τον οποίο θα προβάλει η ΕΤ1 (16.00 - 24.00) με παρουσιαστές τους Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκη Σπηλιόπουλο, Ρίκα Βαγιάννη, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπη Δούκα και Μαρία Χούκλη.