Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Βλέπει τα πρώτα αγκάθια ο Σαμαράς

Αρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα «αγκάθια» στον δρόμο του νέου πρόεδρου της Ν.Δ. Η Ντόρα Μπακογιάννη και οι θέσεις των δύο για τα εθνικά θέματα και ο Δήμος της Αθήνας, που έχει ήδη δύο ενδιαφερόμενους (τον νυν δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο), είναι δύο από τα καυτά θέματα που άρχισε να βρίσκει μπροστά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (και οι διαφορετικές προσεγγίσεις με την Ντόρα) καθώς και οι δημοτικές εκλογές του 2010 εξελίσσονται στα πρώτα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντ. Σαμαράς Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (και οι διαφορετικές προσεγγίσεις με την Ντόρα) καθώς και οι δημοτικές εκλογές του 2010 εξελίσσονται στα πρώτα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο Αντ. Σαμαράς Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενώ θα συναντηθεί και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μήνυμα συστράτευσης και ενότητας θέλει να στείλει, αλλά έχει πολλούς σκοπέλους μπροστά του.

Αποστάσεις

Λίγα 24ωρα προτού ταξιδέψουν Σαμαράς και Ντόρα για τη Βόνη, όπου θα γίνει το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, 9-10 Δεκεμβρίου, η Ρηγίλλης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις που φέρεται να εξέφρασε η πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλοσόσκι τον Σεπτέμβριο του 2008 στο Παρίσι, όταν έδειξε να μην επιμένει σε μια ονομασία «erga omnes» και να υποβαθμίζει το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όπως υποστήριξε απόρρητο έγγραφο του τότε πρέσβη (το οποίο δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»).

Ο Αβραμόπουλος

Στις σκέψεις του Α. Σαμαρά φαίνεται ότι είναι η ανάθεση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο του τομέα των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ. Να τον ορίσει, δηλαδή, σαν «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, που έχει κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη απομακρύνεται από ένα αντικείμενο το οποίο χειριζόταν για περίπου τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση Καραμανλή. Δεδομένου ότι ο Α. Σαμαράς θέλει και ο τομέας της οικονομίας να έχει έντονη τη σφραγίδα του κοινωνικού φιλελευθερισμού και η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ταυτισμένη με πιο σκληρές θέσεις, το ερώτημα είναι ποιος άλλος τομέας θα της προταθεί, τον οποίο βέβαια θα δεχτεί και η ίδια. Σε ένα δύσκολο σταυρόλεξο θα εξελιχθούν οι σχέσεις Σαμαρά - Ντόρας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες.

Ο Δήμος Αθηναίων

Τα «όργανα» άρχισαν και εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών τον Οκτώβριο του 2010. Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας (στο «Μέγκα») εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος στον Δήμο της Αθήνας. Είπε ότι υπάρχει δήμαρχος και μάλιστα επιτυχημένος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά έκανε σαφές ότι αν του το ζητήσει ο Σαμαράς, δεν θα αρνηθεί.

Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη και όχι τον Α. Σαμαρά. Ο δήμαρχος της Αθήνας όμως πήρε και θέση απέναντί του. Τον κατηγόρησε ότι προέρχεται από τζάκι και εκείνος απάντησε ότι η προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα ήταν «μια γυναίκα προσφοράς και θυσίας και δεν είχε καμία σχέση με τα τζάκια». Μετά τις 29 Νοεμβρίου δεν είχαν καμία επικοινωνία οι δυο τους. Αντίθετα, ο Σαμαράς επικοινώνησε με τον Σπηλιωτόπουλο (θα ακολουθήσει και συνάντηση). Πολλά λέγονται και για υποψηφιότητα του βουλευτή για τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ν.Δ. Ο Σπηλιωτόπουλος είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο.

«Πολύ νωρίς»

Ο Κακλαμάνης έχει δηλώσει από καιρό ότι θέλει να ξαναείναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει αν ο Σαμαράς τού αρνηθεί το χρίσμα. Θα το αποδεχτεί ήρεμα; Θα κατεβεί ανεξάρτητος; Ολα είναι ανοιχτά. Χθες κύκλοι της Ρηγίλλης δήλωναν ότι «είναι πολύ νωρίς να ανοίξει συζήτηση για τις υποψηφιότητες και αυτό ισχύει και για τον Δήμο της Αθήνας». Η ουσία είναι όμως ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010 θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. Ο Δήμος της Αθήνας προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα, γι' αυτό και δεν είναι εύκολο και αυτό το σταυρόλεξο που έχει μπροστά του να λύσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σχετικά θέματα: Νέα Δημοκρατία
«Προτεραιότητα ο κόσμος της Ν.Δ. κανένα περιθώριο διαχασμών»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Εξωτερική πολιτική
Διπλή μάχη στις Βρυξέλλες, με χαμηλότερες προσδοκίες
Επέτειος δολοφονίας Αλ. Γρηγορόπουλου
Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ- Χρυσοχοΐδη για Κερατσίνι-Εξάρχεια
ΛΑΟΣ
Φυγόκεντρες τάσεις στον ΛΑΟΣ εκνευρίζουν τον Καρατζαφέρη
Μίκης Θεοδωράκης
Οταν ο Μίκης δηλώνει παρών...
Νέα Δημοκρατία
Βλέπει τα πρώτα αγκάθια ο Σαμαράς
«Προτεραιότητα ο κόσμος της Ν.Δ. κανένα περιθώριο διαχασμών»
Υπουργείο Πολιτισμού
Με αυξημένες αρμοδιότητες η Γκερέκου
Άλλες ειδήσεις
Εκδήλωση ΔΗΚΚΙ για Τουρκία - Ε.Ε.