Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Αναστολή των προστίμων για τους ημιυπαίθριους

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, αναστέλλονται και τυπικά οι ρυθμίσεις Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια και πιλοτές, που είχαν παγώσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 29 Οκτωβρίου. Επιπλέον όμως διασαφηνίζεται ότι η αναστολή των προστίμων και των κυρώσεων αφορά μόνο όσους έχουν υποβάλει δήλωση για τις παρανομίες στις αρμόδιες Πολεοδομίες, ενώ διατηρούνται τουλάχιστον για έξι μήνες οι ρυθμίσεις για τις νέες οικοδομικές άδειες, παρά το αλαλούμ που έχουν προκαλέσει.

Διατηρούνται παρά το αλαλούμ οι ρυθμίσεις για τις νέες άδειες Διατηρούνται παρά το αλαλούμ οι ρυθμίσεις για τις νέες άδειες Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την Παρασκευή το απόγευμα, μετά το κλείσιμο των εφημερίδων, αναφέρεται ότι η αναστολή των επίμαχων διατάξεων κρίθηκε αναγκαία γιατί «δεν ελήφθηκαν υπόψη καθόλου περιβαλλοντικά κριτήρια» και είναι αμφισβητούμενης συνταγματικότητας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα από μηδενική βάση σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς (ΤΕΕ, αρχιτέκτονες, ΠΟΜΙΔΑ, κ.λπ.), με στόχο να υπάρχει νέα νομοθετική ρύθμιση ώς τον Απρίλιο.

Δύο είναι τα νέα στοιχεία του νομοσχεδίου:

*Καταργείται το σύνολο των «τακτοποιήσεων» και όχι μόνον οι τέσσερις πρώτες διατάξεις του άρθρου 40 του νόμου 3775/2009, αφού θεωρήθηκε ότι αποτελούν οργανικό σύνολο. Επομένως δεν ισχύουν οι έμμεσες απειλές επιβολής τσουχτερών προστίμων προς τους ιδιοκτήτες που δεν θα έσπευδαν να δηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους.

*Διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι η αναστολή επιβολής προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και άλλων κυρώσεων αφορά μόνον όσους έχουν ενταχθεί στις καταργημένες διατάξεις. Πρόκειται για τις περιπτώσεις παρανομιών που είχαν παλιότερα πιαστεί στην «τσιμπίδα» των Πολεοδομιών ή των Εφοριών, κατά κανόνα έπειτα από κάρφωμα γειτόνων.

Πηγές του υπουργείου υποστήριζαν ότι αφορά και όσους είχαν υποβάλει δήλωση «τακτοποίησης» και δεν είχαν προλάβει να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα πρόστιμα.

Δεν υπάρχει διευκρίνιση για τη σύνδεση με τα δίκτυα (ΔΕΗ, ύδρευση, κ.λπ.) των αυθαιρέτων κατασκευών σε πιλοτές και υπόγεια, όπου υπάρχει πολύ «ζουμί». Οι ενδιαφερόμενοι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ευεργετούμενων από τις ρυθμίσεις Σουφλιά, έχουν ήδη κάνει κινήσεις ζητώντας χωριστούς μετρητές ρεύματος, ώστε να ανεξαρτοποιήσουν τους παράνομους χώρους και να μπορούν να τους μεταβιβάζουν.

Ερωτήματα προκαλεί η διατήρηση των διατάξεων για ημιυπαίθριους και υπόγεια στις νέες οικοδομές. Αφορούν τροποποιήσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Παραμένουν όμως σε ισχύ και με το προωθούμενο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη προκαλέσει παρενέργειες στην οικοδομή. Από τις 2 Ιουλίου, οπότε άλλαξαν οι σχετικές διατάξεις, οι αιτήσεις για νέες οικοδομικές άδειες έχουν σημειώσει καθίζηση. Τον Ιούλιο η μείωση του αριθμού των φακέλων ήταν 16,1% και της επιφάνειας των νέων οικοδομών 27,3%, τάση που συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, με αντίστοιχες μειώσεις κατά 14,3% και 32,7%. Η υποχώρηση γίνεται εμφανέστερη αν συγκριθεί με τους συνολικούς δείκτες του πρώτου οκταμήνου του 2009, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15,7% και 26,3%.

Η διατήρηση των διατάξεων για τις νέες οικοδομές λειτουργεί εκ των πραγμάτων υπέρ των απούλητων οικοδομών, ενώ έχει δημιουργήσει προβλήματα, αφού:

*Η μείωση των ημιυπαίθριων από 20% σε 15% της επιφάνειας της νέας οικοδομής δεν βοηθά αν δεν συνοδεύεται από ελέγχους που σκοντάφτουν στην έλλειψη προσωπικού στις πολεοδομίες. Υπενθυμίζεται ότι το 2002 έχει θεσπιστεί μείωση από το 40% στο 20%, χωρίς να αντιμετωπιστούν οι παρανομίες.

*Εχει προκληθεί εμπλοκή με τα γκαράζ, τα οποία είναι μεν υποχρεωτικά και συχνά χρειάζεται να ξεφεύγουν από το περίγραμμα της οικοδομής ή να έχουν περισσότερους από ένα υπόγειους ορόφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως προσμετρώνται στα τετραγωνικά της νέας οικοδομής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απολυμένοι συμβασιούχοι
Διαμαρτυρία από 1.000 της Ολυμπιακής
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απόπειρα «χαρακίρι» σε ναό
Δικαστικό ρεπορτάζ
20 χρόνια γιατί «βάφτιζε» ασφαλισμένους και καρπωνόταν τα χρήματα
Επέτειος δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
500 προσαγωγές και κύματα αστυνομοκρατίας
Ξύλο και συλλήψεις
«Μαζεύεται εύφλεκτη κοινωνική ύλη και γι' αυτό τόση καταστολή»
Εμβόλισαν με τις μηχανές τους διαδηλωτές
Στο Αυτόφωρο οι δέκα
Καθολική καταδίκη για την άγρια επίθεση στον πρύτανη
«Ρεσάλτο» καταστολής με 75 συλλήψεις
Κακούργημα για τους «22»!
Και τα δύο παιδιά του Γρ. Νιώτη
Τα παιδιά του Δεκέμβρη ένα χρόνο μετά
Στους δρόμους και σήμερα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί
Προληπτικές συλλήψεις σε όλη τη χώρα
Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο
Λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας
«Koukouloforoi» στο Αμβούργο
Ημιυπαίθριοι χώροι
Αναστολή των προστίμων για τους ημιυπαίθριους
Νέα γρίπη
Γρίπη: 32 οι νεκροί
Παρόνομες διαφημιστικές πινακίδες
Στο Αυτόφωρο όσοι βάζουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Συμβασιούχοι καθαριότητας στο Δήμο Αθηναίων
Παράνομη η απεργία για λόγους ασφαλείας