Έντυπη Έκδοση

20 χρόνια γιατί «βάφτιζε» ασφαλισμένους και καρπωνόταν τα χρήματα

Στην τσέπη υπευθύνου του Γραφείου Κίνησης Ασθενών του νοσοκομείου «Πολυκλινική» φέρεται να κατέληγε για δυο ολόκληρα χρόνια ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι για εξέταστρα ή παρακλινικές εξετάσεις!

Η δράση του «ευρηματικού» υπαλλήλου έλαβε τέλος όταν έπειτα από καταγγελία συναδέλφου του, που τυχαία ανακάλυψε τα τεχνάσματά του, συνελήφθη επ' αυτοφώρω από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Μέχρι τότε ο εν λόγω κύριος, ο οποίος είχε «βαφτίσει» σωρεία ασφαλισμένων σε... απόρους ή φαντάρους που δεν κατέβαλλαν χρήματα, εμφανίζοντας έτσι μηδενικές εισπράξεις για το νοσοκομείο, είχε καταφέρει, σύμφωνα με την κατηγορία που του αποδόθηκε στη συνέχεια, να οικειοποιηθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 79.296.760 δραχμών (237.712,436 ευρώ) παραποιώντας 5.548 εγγραφές. Κατά το πόρισμα δε του ΣΕΥΥΠ, στο οποίο στηρίχθηκε η Δικαιοσύνη, οι παραποιήσεις προσέγγιζαν τις 29.000.

Η δραστηριότητα αυτή του υπαλλήλου Σ.Μ., όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο βάσει του οποίου κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας και πιστοποιήθηκε και από τους μάρτυρες επιθεωρητές, οι οποίοι διενήργησαν την έρευνα, οδήγησε στην παραδειγματική καταδίκη του σε κάθειρξη είκοσι ετών.

Αντιθέτως το δικαστήριο απάλλαξε συγκατηγορούμενό του υπάλληλο επίσης της «Πολυκλινικής», καθώς από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία ότι συμμετείχε στην κομπίνα.

Αντιθέτως, όπως είπαν και οι μάρτυρες, τόσο ο ίδιος όσο και άλλη συνάδελφός του είχαν εμπλακεί από τον Σ.Μ. που χρησιμοποιούσε το «πιν» των υπολογιστών τους για να παραποιήσει τις εγγραφές.

Πώς όμως είχε στηθεί η άκρως προσοδοφόρα επιχείρηση που λειτουργούσε απρόσκοπτα από τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001;

Σύμφωνα με την κατηγορία:

«Οι εισπράξεις από τις οποίες παρακρατούνταν χρήματα αφορούσαν την κατηγορία των ιδιωτών που πλήρωναν σε μετρητά και τα χρήματα αυτά υπήρχαν στο συρτάρι της υπηρεσίας, στην οποία υπηρετούσε ο κατηγορούμενος. Μετά το τέλος της εφημερίας έκανε επιλογή των δελτίων παροχής υπηρεσιών και αφού αλλοίωνε τα γνήσια στοιχεία των ιδιωτών που είχαν καταχωρισθεί στο πρόγραμμα του υπολογιστή και τα οποία απέδιδαν την αληθινή εικόνα των ημερήσιων εισπράξεων, μετέβαλλε μέσω του υπολογιστή τον χαρακτηρισμό του ασθενούς σε "άπορο ή στρατιώτη ή ασφαλισμένο του ΟΓΑ κ.λπ.", του προσέδιδε δηλαδή ιδιότητα από την οποία το νοσοκομείο δεν ανέμενε έσοδα ώστε η είσπραξη να εμφανίζεται μηδενική. Στη συνέχεια έριχνε στο καλάθι των αχρήστων τα κίτρινα και ροζ αντίτυπα των αντίστοιχων δελτίων παροχής υπηρεσιών και πετούσε τη σακούλα στον κάδο απορριμμάτων του νοσοκομείου».

Ενα άλλο τέχνασμα για να «εξαφανιστεί» ο ασθενής ήταν το εξής:

«Αντί να αναγραφεί το σωστό έτος, π.χ. 2000 ή 2001, παρέπεμπε τη συγκεκριμένη εγγραφή σε άλλο έτος που είχε τα ίδια με τα παραπάνω δυο τελευταία στοιχεία του, όπως ενδεικτικά τα έτη 0200 μ.Χ., 1000 μ.Χ., 3001 μ.Χ., με αποτέλεσμα αν κάποιος προέβαινε σε έλεγχο μια συγκεκριμένης ημερομηνίας και σε εκτύπωση της αντίστοιχης ονομαστικής κατάστασης των ιδιωτών ασθενών της ημέρας εκείνης στον υπολογιστή του γραφείου δεν θα έβρισκε τους πραγματικούς ιδιώτες, που πλήρωσαν και εξετάστηκαν πράγματι την ημέρα εκείνη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Απολυμένοι συμβασιούχοι
Διαμαρτυρία από 1.000 της Ολυμπιακής
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Απόπειρα «χαρακίρι» σε ναό
Δικαστικό ρεπορτάζ
20 χρόνια γιατί «βάφτιζε» ασφαλισμένους και καρπωνόταν τα χρήματα
Επέτειος δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
500 προσαγωγές και κύματα αστυνομοκρατίας
Ξύλο και συλλήψεις
«Μαζεύεται εύφλεκτη κοινωνική ύλη και γι' αυτό τόση καταστολή»
Εμβόλισαν με τις μηχανές τους διαδηλωτές
Στο Αυτόφωρο οι δέκα
Καθολική καταδίκη για την άγρια επίθεση στον πρύτανη
«Ρεσάλτο» καταστολής με 75 συλλήψεις
Κακούργημα για τους «22»!
Και τα δύο παιδιά του Γρ. Νιώτη
Τα παιδιά του Δεκέμβρη ένα χρόνο μετά
Στους δρόμους και σήμερα μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί
Προληπτικές συλλήψεις σε όλη τη χώρα
Συγκίνηση στο μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο
Λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας
«Koukouloforoi» στο Αμβούργο
Ημιυπαίθριοι χώροι
Αναστολή των προστίμων για τους ημιυπαίθριους
Νέα γρίπη
Γρίπη: 32 οι νεκροί
Παρόνομες διαφημιστικές πινακίδες
Στο Αυτόφωρο όσοι βάζουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Συμβασιούχοι καθαριότητας στο Δήμο Αθηναίων
Παράνομη η απεργία για λόγους ασφαλείας