Έντυπη Έκδοση

Αυτάρκεια μέσω της αγάπης

«Ο άνθρωπος ανά τους αιώνες επιχείρησε να λύσει τα προβλήματά του ανακαλύπτοντας «νοηματικά κλειδιά». Η τέχνη λειτουργεί ασφαλώς σαν ένα τέτοιο. Στην τέχνη χρησιμοποιούνται ανασφαλή (υλικά) δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις διάφορες πτυχές της ζωής και του θανάτου. Φαίνεται ότι αυτό σηματοδοτεί το «μεγαλείο» της».

Αγνωστα μάτια, φως της ψυχής Αγνωστα μάτια, φως της ψυχής Τα παραπάνω σχόλια δεν ανήκουν σε θεωρητικό της τέχνης ή σε κάποιο αναλυτή κοινωνιολογικών θεμάτων, αλλά σε γιατρό, παθολόγο και μάλιστα εντατικολόγο, που εντρύφησε στην αρχαιοελληνική γραμματεία, επινόησε δεκατρείς νεράιδες -την Απιμπλημία την άπληστη, την Ολέτειρα της καταστροφής, τη Μολπία της μουσικής, τη Φιλομήλα το χελιδόνι της φιλίας κ.ά.- με αρετές και ελαττώματα, για να αποκαλύψει στους διαβάτες ποιητικά τα μυστικά του ανθρώπινου είναι. Ηθικόν το δίδαγμα της Εραμίας: «Χρεία δεν έχουμε πολλών άλλων όταν η ψυχή αγαπά».

Ο λόγος για τον Αντώνη Γούλιαρη και τη συλλογή του «Οι νεράιδες του Σίσυφου», εκδόσεις Κάκτος, με σχέδιο του Νίκου Στεφάνου. Ο Ζακυνθινός ποιητής εξηγεί γιατί η «νοηματική μεθοδολογία» ανάμεσα στην τέχνη και την ιατρική είναι πανομοιότυπη: «Ο ιατρός είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει ένα πλήθος πληροφοριών που παίρνει από τον άρρωστο (Ιστορικό και Κλινική Εξέταση), να αξιολογήσει τα δεδομένα αυτά, να τα ιεραρχήσει και στο τέλος εκ των "αβέβαιων" αυτών γεγονότων να εξαγάγει ένα "βέβαιο" και "ασφαλές" συμπέρασμα (διάγνωση της νόσου). Αυτό είναι για τον ιατρό μια "πρόκληση". Παρ' όλα αυτά η θεματολογία της τέχνης είναι πολύ μεγαλύτερη από τη θεματολογία της ιατρικής».

Η ποιητική συλλογή παρουσιάζεται αύριο ώρα 8.00 στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Μιλούν ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο δημοσιογράφος Βασίλης Καββαθάς και ο συγγραφέας. Διαβάζει η δημοσιογράφος Κέλλυ Σακάκου. *

Ταξίδι στα Κύθηρα

Νεκρές φύσεις, φανταστικά τοπία ή αφηρημένες εξπρεσιονιστικές επιφάνειες τονισμένων χρωμάτων.

Μικρές ιστορίες με το ρυθμό διήγησης. Εικόνες ρομαντικής ονειροπόλησης, σταλαγματιές μνήμης, με αυθόρμητη φρεσκάδα από τη γενέτειρά του, τα Κύθηρα. Ο ζωγράφος και χαράκτης Μανώλης Χάρος παρουσιάζει έως τις 23 Δεκεμβρίου στην Μπολόνια στο Studio d' arte Interno 11, το δικό του «Ταξίδι στα Κύθηρα». Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου που γνώριζε τη θεματική του Ταξιδιού, και τις σχετικές αναφορές του στη Λογοτεχνία, ενώ παριστάμενος πανεπιστημιακός απήγγειλε ποίημα του Ζακυνθοϊταλού ποιητή Ούγου Φώσκολου. Τολμηρά και εκρηκτικά τα ζωγραφικά έργα του Μανώλη Χάρου, εικόνες ονειροπόλες, διάφανες και μετέωρες που συνδυάζουν τον λυρισμό με μια νέα αντίληψη των χρωμάτων.

Εκδήλωση για τον «Καλλικράτη»

*Αύριο, ώρα 18.30, ο Ομιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης, Σκρα 14-16 Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9922301, διοργανώνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΠΕ, Μαρίνου Αντύπα 86-88, Ηλιούπολη, εκδήλωση με θέμα: «Καλλικράτης», η νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, οι διαφαινόμενες προοπτικές και οι αλλαγές στη λειτουργία όλων των νομικών προσώπων στην Αυτοδιοίκηση.

Μιλούν: ο Στέφανος Χρήστου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, αντιπρόεδρος ΟΠΣΑ με θέμα «Καλλικράτης», η νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα και οι διαφαινόμενες προοπτικές, και ο Παύλος Καμάρας, πρώην δήμαρχος Πεύκης, πρόεδρος Συλλόγου Δημάρχων Αττικής με θέμα Νέα Δεδομένα στη σύσταση και λειτουργία των ΝΠΔΔ, των Συνδέσμων κ.λπ., ο Θεόδωρος Γεωργάκης, πρόεδρος του ΟΠΣΑ, και η Αφροδίτη Γκόβα, ιατρός.

Ο μεγάλος ξεριζωμός

Το ντοκιμαντέρ «Πού πας αδελφέ: Μια Ιστορία Αποχωρισμού», μία ιδέα του καταγόμενου από την Ορντού, Τούρκου ερευνητή, Ibrahim Dizman, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο εκδότης Omer Asan, παρουσιάζεται αύριο, ώρα 9.30 μ.μ., στον νέο χώρο πολιτισμού «Ρουφ», Κωνσταντινουπόλεως 10, τηλ.: 210-3837191.

Σκοπός τους είναι, ενενήντα χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, να παρακολουθήσουμε τις συνέπειες των «τραυμάτων» που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός μέσα από το τρίπτυχο «αποχωρισμός-φιλία-νοσταλγία». Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου, με συνεντεύξεις προσφύγων από την Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν στην Ορντού (Κοτύωρα του Πόντου) και θα συνεχιστούν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης, με συνεντεύξεις Ορντουλήδων Ποντίων. Ομιλητές: Omer Asan, Στέλιος Ελληνιάδης, Βλάσης Αγτζίδης. Συντονίζει ο Στέλιος Θεοδωρίδης.

Αντιθέσεις

Ηλίας Λογοθέτης ηθοποιός

«Η σημερινή Ελλάδα; Οσμή βρεγμένης κότας»

«Νέα»

Θανάσης Νιάρχος ποιητής, εκδότης

«Αν ο καθένας αντί να κατηγορεί το "σύστημα", το αναγνώριζε στον εαυτό του, κρίση δεν θα υπήρχε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ψάχνουν «ταυτοποίηση»
Χαμένοι στα ευρήματα
Εκ πεποιθήσεως οι διώξεις για «τρομοκρατική οργάνωση»
24ωρη στα μέσα μεταφοράς
Χωρίς συγκοινωνίες αύριο
Δύο περιφερειάρχες μιλούν στην «Ε»
Καλλικράτης: μετά το νέο έτος τα κάλαντα
Τοπική αυτοδιοίκηση
Εξι έργα 400.000 ευρώ κάτω απ' το τραπέζι στο Βουπράσιο
Ζητεί εφέτη ανακριτή για το χρέος στον Δ. Θεσσαλονίκης
Διαχείριση απορριμμάτων
Διαχείριση για τα σκουπίδια
Πρόστιμα 21,2 εκατ. ευρώ τη μέρα!
Πλημμύρισε το οδικό δίκτυο
Λίμνη Ιωαννίνων
Ημιυπαίθριοι
Τέλος στις αυθαιρεσίες
Μετανάστες εγκαταλειμμένοι σε θερμοκήπιο
Καλλιεργούσαν την εκμετάλλευση
Εκπαίδευση
«Μαθητές, μένουμε Ελλάδα»
Δεν αλλάζουν φέτος τα μηχανογραφικά
Φυλακές
Συνεχίζεται η αποχή, ξεκίνησε η πείνα
Πορείες στη μνήμη του Αλέξη
Ο Αλέξης ζει, η ΕΛ.ΑΣ. ψεκάζει
Άλλες ειδήσεις
Διώκουν τους 11 με τον κουκουλονόμο
Μετρό: ψάχνουν 1 δισ. ευρώ
Κίνητρα για μείωση κατανάλωσης νερού
Στον υπουργό για το τσιγάρο
Βλάβη και ταλαιπωρία
Διάφανα... σιδεράκια
Αθώοι οι «αντιναζιστές»
Αλληλεγγύη Δημητράκη στους «6»
Λουκέτο στο λατομείο Αράξου, χάνονται 500 θέσεις εργασίας