Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ * ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Στην ανεργία ο ένας στους τέσσερις νέους γιατρούς

Μακριά στα ξένα αναζητούν την τύχη τους ο νέοι γιατροί της χώρας, καθώς πλέον ένας στους τέσσερις είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ η πολύχρονη αναμονή για έναρξη ή ολοκλήρωση ειδικότητας σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς οδηγεί στη μεγάλη απόφαση για φυγή στο εξωτερικό...

Σοκάρουν τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν ότι δύο γιατροί καθημερινά φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία! Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε ο ΙΣΑ με τους νεοειδικευμένους γιατρούς, με θέμα τις επαγγελματικές τους προοπτικές στο αδιέξοδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι:

- Η ανεργία στο ιατρικό σώμα το 2011 ξεπέρασε το 12,69%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

Εφυγαν 627 φέτος

- Κατά τη φετινή χρονιά, το 2,49%, δηλαδή 627 γιατροί, εξαναγκάστηκαν ν' αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

- Από την ανεργία και την υποαπασχόληση μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης στην «Ε», «αυτούς τους μήνες δεχόμαστε στο Σύλλογο συνεχώς επιστολές και τηλεφωνήματα από νέους συναδέλφους λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει, καθώς και το ΕΣΥ τούς έχει κλείσει τις πόρτες και η πανεπιστημιακή κοινότητα που ουσιαστικά δεν προκηρύσσει νέες θέσεις.

«Κλειστός» ο ΟΠΑΔ

Η μόνη διέξοδος είναι το εξωτερικό γι' αυτό ασκείται η πίεση στο υπουργείο Υγείας ν' ανοίξει θέσεις σε παραμεθόριες περιοχές, ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι ο υγειονομικός χάρτης καθώς και η παραγωγή του ιατρικού δυναμικού για την επόμενη δεκαετία, προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων των αρμοδίων».

«Το χειρότερο είναι», ανέφερε στη συνάντηση ο κ. Πατούλης, «ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».

Στη συνάντηση έγινε επίσης ενδελεχής ανάλυση του νομικού και οικονομικού πλαισίου που έχουν απέναντί τους οι νέοι γιατροί και ουσιαστική συζήτηση για τις επιλογές και τις διεξόδους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. *

10 χρόνια στην ουρά για ειδικότητα!

Ο 30χρονος Ι.Α. είναι ένας από τους γιατρούς που ετοιμάζεται να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αφού εδώ έχει βιώσει το μαρτύριο της αναμονής για να ολοκληρώσει την ειδικότητά του, ενώ τα τέσσερα χρόνια αναμονής που έχει ζήσει θεωρούνται και λίγα!

«Πρόκειται», επισήμανε στην «Ε», «για ένα μεγάλο πρόβλημα το ότι άνθρωποι που εκπαιδεύονται εδώ δεν μπορούν να απορροφηθούν εδώ και είναι μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων. Οι φοιτητές της Ιατρικής που εκπαιδεύονται εδώ και φεύγουν είναι μία χαμένη επένδυση, ενώ χάνεται και επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να παράξει έργο».

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που φεύγει κάποιος, αν και δεν το θέλει πραγματικά; «Ο πρώτος λόγος είναι η αναμονή για ειδικότητα. Οι λίστες αναμονής είναι "ελληνικό προνόμιο" και φτάνουν ακόμη και τα 10 χρόνια!», αναφέρει και συνεχίζει: «Αλλο ένα θέμα είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες και τέλος είναι και το θέμα των αμοιβών. Φίλος μου που πήγε σε πόλη της Γερμανίας για να κάνει την ειδικότητά του παίρνει 3.600 ευρώ βασικό μισθό χωρίς υπερωρίες, όταν ο Ελληνας αντίστοιχα παίρνει λίγο πιο πάνω από 1.000 ευρώ βασικό μισθό που φτάνει με επτά εφημερίες τα 1.700 ευρώ. Το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί πάντως πάρα πολύ ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν για ειδικότητα στο εξωτερικό λόγω της κατάστασης που επικρατεί και λόγω του συστήματος εξετάσεων που προωθεί το υπουργείο Υγείας, γιατί αδικεί αυτούς που περιμένουν ήδη πολλά χρόνια για έναρξη ειδικότητας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλέξης Γρηγορόπουλος
«Τα όνειρά μας αλεξίσφαιρα και τη ζωή μας πίσω»
Διέλυσαν με απρόκλητη βία μία ειρηνική πορεία
Οι νέοι με θυμό, το κράτος με δακρυγόνα για τον Αλέξανδρο
Στον τόπο του εγκλήματος
Τα σχολεία δεν ξεχνούν
Επενδύσεις
Νέα σχέδια επί χάρτου για Ελληνικό
180.000 ευρώ στον αμισθί «φίλο» Αθεμπίγιο
Υγεία
Στην ανεργία ο ένας στους τέσσερις νέους γιατρούς
Θέματα Καταναλωτή
Μονοπώλιο τέλος στο βρεφικό γάλα
Οδική ασφάλεια
Ευθύνεται και ο οδηγός ταξί για την ασφαλή αποβίβαση πελάτη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αθωώθηκαν για τη μη καταβολή δεδουλευμένων
Περιβάλλον
Οδικός χάρτης προσαρμογής της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή από 4 φορείς
Δρομοκαϊτειο
Νοσηλευόμενοι δύο ταχυτήτων στο Δρομοκαΐτειο