Έντυπη Έκδοση

Η Υεμένη δεν θέλει ξένη «εμπλοκή» στο δικό της πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα

Καμία ανάμιξη ξένων δυνάμεων στον πόλεμο με την Αλ Κάιντα που έχει αρχίσει δεν θέλει η Υεμένη, θεωρώντας ότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά· ζητεί πάντως έμμεση βοήθεια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Υεμένης, Ρασίντ Αλ Αλίμι, προειδοποίησε ότι τυχόν επέμβαση των Αμερικανών στη χώρα του θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα και μάλλον θα ενίσχυε την Αλ Κάιντα. Ο ίδιος όμως κάλεσε τις δυτικές χώρες να προσφέρουν στη χώρα του βοήθεια σε εξοπλισμό και εκπαίδευση, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει αυτή εναντίον της Αλ Κάιντα. «Η πολιτική μας θέση είναι σαφής: θα ανιχνεύσουμε και θα πολεμήσουμε με δικά μας μέσα το δίκτυο της Αλ Κάιντα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι, καθώς η οργάνωση είναι «παγκόσμια και απειλεί τη διεθνή σταθερότητα, πρέπει να υπάρξει μια διεθνής συνεργασία, με όλες τις χώρες του κόσμου, και πρώτα απ' όλα με τις ΗΠΑ», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπουμπάρκ Αλ Κιμπρί. Ερωτηθείς από το CNN αν θα δεχόταν η χώρα του άμεση επέμβαση των ΗΠΑ στο έδαφος της Υεμένης, ο Αλ Κιμπρί δήλωσε: «Οχι. Δεν νομίζω ότι θα το δεχόμασταν. Νομίζω ότι για τις ΗΠΑ, όπως έμαθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ και άλλα μέρη, τέτοια επέμβαση θα ήταν αυτοκαταστροφική», είπε. Και ο Αλ Κιμπρί ζήτησε βοήθεια σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία, ταυτοχρόνως με βοήθεια σε δύναμη πυρός, ώστε να αναπτυχθούν οι ικανότητες της ίδιας της Υεμένης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Χθες, ανώτατος αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε ότι ο Νιγηριανός που έκανε την απόπειρα στην πτήση Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ στρατολογήθηκε από την Αλ Κάιντα στο Λονδίνο και στην Υεμένη συνάντησε τον Ανουάρ Αλ Αουλακί, τον ριζοσπαστικό, αγγλόφωνο ιερέα με τον οποίο ήταν σε επαφή και ο Αμερικανός αξιωματικός που αιματοκύλησε τη βάση του αμερικανικού στρατού στο Τέξας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Τουρκικό «παρών» στη Γάζα
Αφγανιστάν
«Βαυκαλίζονται οι Αμερικανοί...»
Η Αλ Κάιντα ανέλαβε για τους 7 της CIA
Αίγυπτος
Αίγυπτος: επίθεση, με επτά νεκρούς, μουσουλμάνων σε χριστιανική εκκλησία
Υεμένη
Η Υεμένη δεν θέλει ξένη «εμπλοκή» στο δικό της πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα
Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.
Γερμανικός «ελιγμός» για τη σχέση Τουρκίας-Ε.Ε.
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Κύπρος πλήρωσε τη στριπτιζέζ
Έκθεση Consumer Electronic Show
Ω, τι ψηφιακός κόσμος, μπαμπά!
Υγεία-Τεχνολογία
«Κινητή» θεραπεία Αλτσχάιμερ