Έντυπη Έκδοση

«Κινητή» θεραπεία Αλτσχάιμερ

Στην πρόληψη ή ακόμη και στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να συμβάλει η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα σε ποντίκια.

Επειτα από μακροπρόθεσμη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία, τα ποντίκια που ήταν γενετικώς τροποποιημένα ώστε να εμφανίσουν τη νόσο είχαν εξίσου καλές επιδόσεις με τα υγιή ποντίκια σε τεστ μνήμης και άλλων διανοητικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν τους ερευνητές, που περίμεναν ότι η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα επιδείνωνε τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Αντιθέτως, γράφει ο επικεφαλής της μελέτης Γκάρι Αρεντας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, «τα ποντίκια προστατεύονταν εάν η ακτινοβολία στο κινητό τηλέφωνο είχε ξεκινήσει στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους. Εάν η έκθεση ξεκινούσε αφού αυτά είχαν ήδη εμφανίσει προβλήματα μνήμης, η έκθεση αντέστρεφε αυτές τις βλάβες».

Η ομάδα του Αρεντας εξέθεσε τα ποντίκια σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα ισοδύναμα με αυτά που εκπέμπει ένα κινητό τηλέφωνο όταν το κρατάμε στο αυτί μας για δύο ώρες την ημέρα επί εφτά ώς εννέα μήνες. Στο τέλος του πειράματος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο κινητό τηλέφωνο είχε εξαλείψει από τον εγκέφαλο μια συσσώρευση β-αμυλοειδούς, ενός πεπτιδίου που θεωρείται χαρακτηριστική ένδειξη του Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα αυτά, εφ' όσον επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, ανοίγουν πιθανόν τον δρόμο για μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της νόσου, για την οποία δεν υπάρχει σήμερα θεραπεία. Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να προσαρμόσουν το πείραμα για ενδεχόμενη δοκιμή σε ανθρώπους. Πάντως, πολλές από τις μεθόδους για την καταπολέμηση της νόσου που έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ποντίκια δεν αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης κατά του Αλτσχάιμερ, το 2010 οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο αυτή ή άλλες μορφές άνοιας θα φτάσουν τα 30 εκατομμύρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Τουρκικό «παρών» στη Γάζα
Αφγανιστάν
«Βαυκαλίζονται οι Αμερικανοί...»
Η Αλ Κάιντα ανέλαβε για τους 7 της CIA
Αίγυπτος
Αίγυπτος: επίθεση, με επτά νεκρούς, μουσουλμάνων σε χριστιανική εκκλησία
Υεμένη
Η Υεμένη δεν θέλει ξένη «εμπλοκή» στο δικό της πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα
Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.
Γερμανικός «ελιγμός» για τη σχέση Τουρκίας-Ε.Ε.
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Κύπρος πλήρωσε τη στριπτιζέζ
Έκθεση Consumer Electronic Show
Ω, τι ψηφιακός κόσμος, μπαμπά!
Υγεία-Τεχνολογία
«Κινητή» θεραπεία Αλτσχάιμερ