Έντυπη Έκδοση

Γερμανικός «ελιγμός» για τη σχέση Τουρκίας-Ε.Ε.

Απέφυγε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών να ξεκαθαρίσει αν η χώρα του υποστηρίζει πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ή ειδική, προνομιακή σχέση, ωστόσο ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο Γκουίντο Βέστερβελε επισκέπτεται την Τουρκία. Εκεί δήλωσε κατηγορηματικώς ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο της Αγκυρας προς την Ευρώπη. «Ο,τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας ισχύει πλήρως. Αυτή η γερμανική κυβέρνηση θα τιμήσει αυτές τις υποχρεώσεις. Εχετε τον λόγο μου επ' αυτού», δήλωσε ο Βέστερβελε σε συνέντευξή του στην Αγκυρα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνομιλίες Ευρώπης - Τουρκίας είναι ανοιχτές, χωρίς δηλαδή καθορισμένο χρονικό όριο τερματισμού. «Δεν υπόκεινται σε τίποτα αυτόματο. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εγγυήσεων ως προς το πού θα καταλήξουν», δήλωσε.

Επέμεινε όμως στην τήρηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. «Η απόλυτη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης παραμένει προαπαιτούμενο για την προσέγγιση», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει πρόοδος στο θέμα της Κύπρου και της βελτίωσης της ελευθερίας του Τύπου και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι είναι εσφαλμένη η άποψη ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι περισσότερο αντίθετη από την προηγούμενη στην τουρκική ένταξη. Ο Βέστερβελε είπε ότι μια Τουρκία στενά συνδεδεμένη με την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας και της Ε.Ε. Υποστήριξε τη συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, αλλά απέφυγε να πει ευθέως αν υποστηρίζει την τελική ένταξη της Τουρκίας. «Είναι σημαντικό για την Τουρκία να προοδεύσει στον δρόμο προς την Ε.Ε.», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει θέση υπέρ της προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Βέστερβελε, που είναι και αντικαγκελάριος, φέρεται να έχει πιο θερμή στάση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Ωστόσο στην Αγκυρα ο Βέστερβελε πρόσεξε να μη δώσει αφορμές για εικασίες περί διάστασης απόψεων στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Παλαιστινιακό
Τουρκικό «παρών» στη Γάζα
Αφγανιστάν
«Βαυκαλίζονται οι Αμερικανοί...»
Η Αλ Κάιντα ανέλαβε για τους 7 της CIA
Αίγυπτος
Αίγυπτος: επίθεση, με επτά νεκρούς, μουσουλμάνων σε χριστιανική εκκλησία
Υεμένη
Η Υεμένη δεν θέλει ξένη «εμπλοκή» στο δικό της πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα
Ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.
Γερμανικός «ελιγμός» για τη σχέση Τουρκίας-Ε.Ε.
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η Κύπρος πλήρωσε τη στριπτιζέζ
Έκθεση Consumer Electronic Show
Ω, τι ψηφιακός κόσμος, μπαμπά!
Υγεία-Τεχνολογία
«Κινητή» θεραπεία Αλτσχάιμερ