Έντυπη Έκδοση

Κρας τεστ την Τρίτη για τον δανεισμό

Πρώτο κρίσιμο τεστ για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη με τη δημοπρασία των εξάμηνων έντοκων γραμματίων συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Η αναζωπύρωση της κρίσης έχει εκτοξεύσει τα επιτόκια των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά στα όρια του «κόκκινου συναγερμού». Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφτασε το 12,80% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να φτάσει μια ανάσα πριν από το 10% (9,90%). Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τα επιτόκια που θα ζητήσουν οι επενδυτές στη δημοπρασία των βραχυχρόνιων τίτλων την Τρίτη.

Το Ελληνικό Δημόσιο στην προηγούμενη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο είχε πληρώσει επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα. Ομως η επιδείνωση του κλίματος είναι πιθανόν να οδηγήσει το επιτόκιο στην περιοχή του 6%. Αλλωστε και η Πορτογαλία στη δημοπρασία αντίστοιχων εντόκων που πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας αναγκάστηκε να καταβάλει αυξημένο επιτόκιο κατά 1,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Ετσι το επιτόκιο των πορτογαλικών εντόκων διαμορφώθηκε στο 3,68% από 2,04%.

Κατά συνέπεια αν τα ελληνικά έντοκα ακολουθήσουν το παράδειγμα των πορτογαλικών, εξέλιξη που είναι και η πιο πιθανή, τότε το επιτόκιό τους θα ξεπεράσει το 6% και θα κυμανθεί μεταξύ 6,1% και 6,4%. Από την πλευρά της κυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια σε συνεργασία με τις τράπεζες το επιτόκιο της δημοπρασίας να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του 6% έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση με το κόστος των δανείων που χορηγεί στη χώρα η τρόικα. Ωστόσο η διαδικασία είναι ανοιχτή και για τις ξένες τράπεζες, κατά συνέπεια η συνδρομή των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ικανή για να αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη δημοπρασία.

Πάντως από τη δημοπρασία της Τρίτης το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει συνολικά έως 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, στην περίπτωση που τα επιτόκια συγκρατηθούν στην περιοχή του 5% με 5,5%. Μέσα στον Ιανουάριο, οι λήξεις έντοκων γραμματίων του Δημοσίου ανέρχονται σε σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ. Ετσι, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει και στη δημοπρασία 3μηνων γραμματίων από την οποία θα επιδιώξει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό των λήξεων του Ιανουαρίου. Επιπροσθέτως στα κρατικά ταμεία μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να εισρεύσουν άλλα 6,5 δισ. ευρώ που αφορούν την καθυστερημένη τρίτη δόση του δανείου από την Ε.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Πάνε και για νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
«Ποιος έπεται για διάσωση»
Για αλυσιδωτή κρίση στην Ε.Ε. ετοιμάζεται το ΔΝΤ
Δήμος Ζαχάρως
Συνεχίζεται το σίριαλ
Δανεισμός του Δημοσίου
Κρας τεστ την Τρίτη για τον δανεισμό
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Ή θα τα βρούμε ή πάμε στη Χάγη»
Πεταλωτής: Σενάρια φαντασίας και παραμύθια η συνεκμετάλλευση
Αβραμόπουλος: Ατυχείς διπλωματικές κινήσεις
ΔΗΜ.ΑΡ.: Αιωρούνται σενάρια
«Φωτογράφισαν» τη Μακεδονία με άδεια!
Κυβέρνηση
Πάνε και για νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις
Κυπριακό
Συνάντηση Χριστόφια και Ερογλου
Οικονομικά των κομμάτων
ΣΥΝ: Ανάγκη ελεγκτικών μηχανισμών για πόθεν έσχες
ΔΗΜΑΡ: Πλήρης διαφάνεια των οικονομικών κομμάτων
Φράχτης στον Εβρο
«Οχι» της Αριστεράς για το φράχτη