Έντυπη Έκδοση

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΔΕΛΕΑΡ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΩΝ 25 ΔΙΣ.

«Δώστε δάνεια και σώστε την ανάπτυξη»

Να ρίξουν χρήματα προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ζήτησαν από τους τραπεζίτες οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκαν χθες με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, καλώντας τους να ανοίξουν τις στρόφιγγες των χορηγήσεων, κυρίως για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως «καρότο» τις κρατικές εγγυήσεις των 25 δισ.ευρώ, τις οποίες θα διαθέσει στις τράπεζες, ευελπιστούσε ότι θα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς χρηματοδότησης για την οικονομία.

Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε προαναγγείλει ότι η συμφωνία με τις τράπεζες επρόκειτο να επικυρωθεί με «σύμφωνα ρευστότητας», τα οποία όμως προβλέπεται ότι θα έχουν την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα μεγαλεπήβολα «Σύμφωνα» του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα αυτό με τον λαό.

Ακόμη και για τη χρηματοδότηση των μεγάλων οδικών έργων, όπως ανέφερε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε», οι τράπεζες αναζητούν προσχήματα για να απεμπλακούν από τις δανειακές κοινοπρακτικές συμβάσεις του 2007, οι οποίες είχαν συναφθεί με χαμηλά επιτόκια. Τα συναρμόδια υπουργεία, αντιμέτωπα πλέον με ένα επαπειλούμενο «μπλακ άουτ» στην οικονομία, επιδιώκουν να κινητοποιήσουν εργολάβους και τραπεζίτες, ώστε να μην παγώσει πλήρως η οικονομική δραστηριότητα.

Οσον αφορά τις τράπεζες, οι χορηγήσεις πέρυσι σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν με ρυθμό χαμηλότερο του 1%, εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τη μειωμένη ζήτηση για νέα δάνεια. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν αρωγούς της ανάπτυξης και όχι τη λοκομοτίβα. Με άλλα λόγια: αν η οικονομία δεν κινείται, ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι αυτός που θα πυροδοτήσει την επανεκκίνησή της.

Δάνειο 2 δισ. από ΕΤΕπ

Από το υπουργείο Ανάπτυξης γίνεται προσπάθεια να διοχετευτούν κεφάλαια στην αγορά μέσα από τα προγράμματα της Ε.Ε. Στη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τους τραπεζίτες ότι μετά τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη δανείου 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει προικοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με 400 εκατ. ευρώ. Σ' αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες, διαθέτοντας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθούν τα πρώτα προγράμματα στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ύψους 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσό θα προκηρυχθεί και στο τέλος Μαρτίου (4 δισ. ευρώ οι συνολικές προκηρύξεις τον Μάρτιο).

Παρά τις προσπάθειες αυτές και το 2011 η χρηματοδότηση της οικονομίας προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά περιορισμένη.

Βρόχος κόκκινων δανείων

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, η αύξηση των δανείων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας θα κυμανθεί στην περιοχή του 1%, με ή χωρίς την υπογραφή «Συμβολαίων».

Οι «στρόφιγγες των δανείων» θα παραμείνουν μισόκλειστες και φέτος, όχι μόνο εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης αλλά και λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι τράπεζες από τα «κόκκινα δάνεια». Τα στατιστικά στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι περίπου οι μισές αιτήσεις για νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που υποβλήθηκαν πέρυσι απορρίφθηκαν, καθώς οι υποψήφιοι δανειολήπτες ήταν είτε υπερχρεωμένοι είτε το εισόδημά τους ήταν ανεπαρκές.

Ετσι και φέτος οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων, προκειμένου να περιορίσουν τα νέα «κανόνια» στην αγορά. Συγκρατώντας ταυτοχρόνως και τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, τα οποία πέρυσι εκτινάχθηκαν στο 15%. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Ανάπτυξης
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Υφεση
Υφεση 4,6% στην Ελλάδα στο γ' τρίμηνο του 2010
8,2% η πτώση στις τιμές κατοικίας το τρίτο τρίμηνο
Μαυρίλα στις πωλήσεις Ι.Χ.: - 50%
Αγροτική πολιτική
5,5 δισ. πήραν αγρότες-ψαράδες, με κάποιους στο περίμενε
Ανοδος τιμών στα τρόφιμα
Το περίπολο της καυτερής πιπεριάς και ο πόλεμος του κρεμμυδιού
Εκκληση στους τραπεζίτες
«Δώστε δάνεια και σώστε την ανάπτυξη»
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Το ελληνικό λάδι κερδίζει τους Βούλγαρους
Ελληνικά κρασιά: περιφρονημένα μέσα - περιζήτητα έξω
Νέα συλλογική σύμβαση
ΓΣΕΕ: 728 ευρώ και για 6ωρο, η σύμβαση υπαλλήλων ραδιοταξί
Ναυτιλία
Με το Σύνδεσμο Ναυτιλίας συζητά σύμβαση η ΠΝΟ
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Κυκλάδες στην πρίζα και με κοινοτικά κονδύλια
Τα ελληνικά "μετάλλια"
Ε, δεν είμαστε «τελευταίοι σε όλα»
Τεχνο-οικονομία
Windows και tablets συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο
Με έκδοση 9 απαντά ο Internet Explorer στην απειλή... υποβάθμισης
Το κόστος των σκανδάλων
Κάθε σκάνδαλο κοστίζει δεκαπλάσια στους φτωχούς