Έντυπη Έκδοση

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Αντισυνταγματικό το χαράτσι στα ακίνητα

ΒΑΡΥ ΧΑΣΤΟΥΚΙ για την κυβέρνηση

Σκεπτικό-βόμβα από το Δ' Τμήμα με ψήφους 3-2

Σε περιόδους δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας ακόμη ένα φορολογικό μέτρο, όπως το χαράτσι, συνιστά υπερβολικό βάρος για τους πολίτες, λένε οι ανώτατοι δικαστές, που διαπίστωσαν πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος (φωτ. ΑΠΕ)
ΑΝΤΙΘΕΤΟ ως προς τις συνταγματικές διατάξεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το χαράτσι στα ακίνητα, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η υπόθεση παραπέμπεται μεν στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά δημιουργεί ισχυρό νομικό προηγούμενο. Αν η Ολομέλεια υιοθετήσει την απόφαση, το ζήτημα θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς το ΣτΕ έχει αποφανθεί μεν ότι η διακοπή ηλεκτροδότησης είναι παράνομη, αλλά το χαράτσι νόμιμο. Η απόφαση έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη κρίση του ΣτΕ για τις μειώσεις στις περικοπές των ενστόλων. ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Πλήρες θέμα...

 • ΕΣΔΑ

  • Ανοίγει «τρύπα» ύψους 7,5 δισ. ευρώ
   Νέα «τρύπα», ύψους τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ, δημιουργεί στα κρατικά Ταμεία η απόφαση του Δ' Τμήματος του Αρείου Πάγου, που έκρινε αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 • Κυπριακό

  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ Πίσω στο 2004 με σχέδιο τύπου Ανάν
   «Τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν», δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο (φωτ. ΑΠΕ) Στήριξη στο «ναι» Αναστασιάδη από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, διαφωνούν τα μικρότερα κόμματα. Ολα όσα δρομολογούνται,
  • Ξαναστήνουν σκηνικό 2004
   Σκηνικό 2004 στήνεται στην Κύπρο μετά την αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την αναμενόμενη έναρξη νέου γύρου συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που εκπροσωπούν σχεδόν το 60% του εκλογικού σώματος, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Κύπριο Πρόεδρο, ενώ τα μικρότερα κόμματα εκφράζουν κάθετη διαφωνία, διαβλέποντας κινδύνους.
  • ΣΥΡΙΖΑ Να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή, τώρα
   Σφοδρή κριτική στη στάση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη άσκησε η Ρένα Δούρου με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Κυπριακό: «Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία.
  • ΚΚΕ Προωθούν λύση συνομοσπονδιακή και διχοτομική
   «Οι ισχυρισμοί Σαμαρά και Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι αποπροσανατολιστικοί και επικίνδυνοι, αφού η Ε.Ε. όχι μόνο δεν συνέβαλε στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα με τις παρεμβάσεις της, από κοινού με τις ΗΠΑ, προωθεί σχεδιασμούς στη βάση της συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, που νομιμοποιεί την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού», σχολίασε το ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συναινέσει σε «λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός».
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • ΣΥΡΙΖΑ Καρυπίδης τέλος, ανοίγει θέμα Βουδούρη
   «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να γίνει κυβέρνηση ανατροπής στην Ελλάδα, αν ταυτόχρονα αυτή η ανατροπή δεν σημαίνει το μήνυμα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Τσίπρας - εδώ με τον ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές Πάολο Φερέρο (φωτ. ΑΠΕ) Γενικεύονται τα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την απόσυρση της υποψηφιότητας του Θ. Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία. Θέμα Βουδούρη έθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα.
  • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ Δεν τον στηρίζει, οριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, «μαζί συνεχίζουμε τον αγώνα», λέει ο ίδιος
   Ο Θεόδωρος Καρυπίδης Τη μονομερή άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα Θεόδωρου Καρυπίδη αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ωστόσο η κατάσταση παραμένει σύνθετη καθώς ο δημοσιογράφος, που είναι αρκετά δημοφιλής στην περιοχή, φαίνεται διατεθειμένος να κατέβει στις εκλογές.
 • Υπουργείο Τουρισμού

  • ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (υπουργός Τουρισμού) «Ισως χρειαστεί να πάμε σε εκλογές»
   «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΗΜΑΡΧΟΣ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ» Η υπουργός Τουρισμού βλέπει πιθανόν να χρειαστεί η κυβέρνηση πρόσφατη λαϊκή νομιμοποίηση «για να χειριστεί τα κρίσιμα θέματα».
 • Τρόικα

  • ΥΠΟ ΤΗ «ΔΕΣΜΕΥΣΗ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ Δόθηκε σήμα για επιστροφή της τρόικας
   Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην «Bild» δήλωνε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί νέο πακέτο βοήθειας Σήμα από τα τεχνικά κλιμάκια περιμένουν οι επικεφαλής της τρόικας για να ορίσουν ημερομηνία επιστροφής τους στην Ελλάδα, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, υποστηρίζουν στην «Ε» πηγές της Κομισιόν.
 • Νέα Δημοκρατία

  • «Ξανθός» Vs Τζιτζικώστας
   Ο Σαμαράς, προσπαθώντας να αναγκάσει τον «αντάρτη» νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να αποσύρει την υποψηφιότητά του, έδωσε άτυπα το «χρίσμα» στον Γιάννη Ιωαννίδη Οι χειρισμοί του μεγάρου Μαξίμου οδηγούν σε γαλάζιο διχασμό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Γιάννης Ιωαννίδης ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του έχοντας εμφανώς το άτυπο χρίσμα από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εμφανίζεται ανυποχώρητος.
 • Δημοτική Αστυνομία

  • ΑΛΑΛΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Εξετάσεις στα «τυφλά»
   Από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εξετάσεις των υπό διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. (φωτ. ΑΠΕ) «Σχίσμα» μεταξύ Μητσοτάκη και Δένδια κι απίστευτο αλαλούμ πρόκειται να επικρατήσει στη διαδικασία των εξετάσεων ένταξης των υπό διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ., που θα πραγματοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου μέχρι και Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου.
 • Ευρωεκλογές

  • Καρφιά στους «58» από τον Σκυλακάκη
   Με καρφιά κατά της πρωτοβουλίας των «58» ο πρόεδρος της Δράσης και ευρωβουλευτής, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε χθες πως το φιλελεύθερο κόμμα θα συνεργαστεί στις ευρωεκλογές με όσους από την Κεντροαριστερά διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική, ενώ έκανε άνοιγμα και στη ΔΗΜΑΡ.
 • Αυτοδιοικητικές εκλογές

  • Κάλπες στις 18 Μαΐου
   Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση επισημοποίησε χθες την απόφασή της για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.
 • Βουλή

  • ΜΑΥΡΑΓΑΝΝΗΣ «Δεν κάνουμε πίσω για τη συμφωνία με την Ελβετία»
   «Η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα αιτήματα που έχουν σχέση με την προάσπιση των συμφερόντων μας. Δεν θα συνάψουμε καμία συμφωνία εάν δεν είναι προς όφελός μας», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάννης επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ατυχή κατάληξη των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.