Έντυπη Έκδοση

Αρμονική συνύπαρξη

Ενα αέρινο γαλάζιο πέπλο, μια θαλάσσια αύρα του Αιγαίου, Μεσογειακή, υγρό στοιχείο απ' όλα, εάν θέλετε, τα παράλια της Ευρώπης μάς τύλιξε, μπαίνοντας στο Palais Des Beaux-Arts (Bozar), στις Βρυξέλλες. Οσο κι αν έξω, στη βελγική πρωτεύουσα, ήταν γκρίζα και παγερά, μπαίνοντας στο Μουσείο, ένας άνεμος ελληνικός, νησιώτικος ξάφνιαζε... Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, στην είσοδο, κομψός φωτισμός και η γνωστή ευρωπαϊκή σιωπή σε τέτοιους χώρους.

Και ξαφνικά, γαλάζιο παντού, που κινείται και αναπνέει, αυτή είναι η υποδοχή της έκθεσης Nautilus-Navigating Greece.

Με το «Ναυτίλο», τον Αργοναύτη της Μεσογείου, που άνοιξε η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. κι έτσι, σχεδόν, θα πλεύσει, αφού η έκθεση διαρκεί ώς το τέλος Απριλίου.

Ηδη, γράφτηκαν αρκετά και στον ελληνικό και ξένο Τύπο γι' αυτή τη «συγκατοίκηση» του αρχαίου κόσμου με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Συνυπάρχουν, όχι απλώς αρμονικά, είναι πραγματικά θαυμάσιο το αποτέλεσμα, ψυχική ανάταση, αν και είναι δύσκολο, θέλει τόλμη και ρίσκο να σταθούν τα νέα έργα δίπλα στα κλασικά αριστουργήματα. Κι όμως πέτυχε.

Προκαλεί, να πούμε χαρά, περηφάνια για το εξαιρετικό θέαμα συνύπαρξης 90 έργων της ελληνικής αρχαιότητας με 24 σύγχρονα. Μουσική υπόκρουση όσο χρειάζεται χαμηλή.

Με αποκορύφωμα τον Ποσειδώνα του 2ου π.Χ. αιώνα να λούζεται κυριολεκτικά στον ήχο και στη θέα από το καταγάλανο κύμα, που σπάει σαν αληθινό, νομίζεις ότι θα σε καταβρέξει η απατηλή υπερσύγχρονη βιντεοεγκατάσταση.

Κι εκεί καταγράφεται (όπως σημειώνει το «Blue» της Aegean), η ιστορία του Αιγαίου και της Μεσογείου, μια μακρά ιστορία απόπλου, διάπλου και πλου από λιμάνι σε λιμάνι, συνυφασμένη με την εξερεύνηση, την περιπλάνηση, την περιπέτεια. Εκεί όπου οι ταξιδευτές έρχονται αντιμέτωποι με το φόβο του αγνώστου, της θάλασσας, αλλά και τα πλάνα θέλγητρα ξένων τόπων...

Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι βέβαια η πανέμορφη τοιχογραφία του ψαρά 1.600-1.500 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας.

Οπως και ο «Εφηβος της Κύθνου», χάλκινο άγαλμα γυμνού εφήβου, εξαιρετικά σπάνιο εύρημα.

Πολλοί παραπονέθηκαν για το στενό χώρο, ένας διάδρομος ουσιαστικά, που διατέθηκε από το Bozar γι' αυτή τη μικρή αλλά λαμπρή, πραγματικά, έκθεση.

Ομως εμείς που την είδαμε, σημειώνουμε πως αξιοποιήθηκε τόσο σωστά ο έστω μικρός, ίσως και ακατάλληλος, χώρος, ώστε το αποτέλεσμα ήταν αψεγάδιαστο.

Σ' αυτό συνετέλεσαν τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού με τη συνδρομή επιστημονικής επιτροπής που είχαν την οργανωτική ευθύνη της έκθεσης. Αξιέπαινη η Σοφία Καμπάνη, πολιτιστική υπεύθυνη της προεδρίας.

Αφορμή για την επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που οργάνωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η με πολλές δραστηριότητες Αννυ Ποδηματά, με έντονη και δημιουργική παρουσία και έργο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέμα της η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο καυστικός προς την τρόικα Hannes Swoboda, πρόεδρος Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ε.Κ., απηύθυνε χαιρετισμό, και κεντρικός ομιλητής ήταν ο πάντα ευπρεπής τ. υπουργός Τ. Γιαννίτσης, στον οποίο δεν αρέσει, όπως λέει, να τον χαρακτηρίζουν πολιτικό. Στηρίζει την κίνηση των «58», χωρίς να ξεκαθαρίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, αν θα είναι στην ηγεσία της.

Πολυπράγμων η επίτροπός μας στην Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, ολοκληρώνοντας τη θητεία της έχει συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της θαλάσσιας πολιτικής στην Ε.Ε., όπως και η πάντα δραστήρια ευρωβουλευτής Α. Ποδηματά δήλωσαν ενθουσιασμένες από την ελληνική έκθεση στο Bozar. Και το καλό νέο είναι ότι ο «Ναυτίλος» θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Εκθέσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
Χαρτογραφώντας το αδιέξοδο
«Δεν είμαστε τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας»
Την Εδέμ τη χάσαμε διά παντός
Μυθιστορήματα
Εκρυβε τον συγγραφέα στο σάκο τού ποδοσφαιριστή
Αρχαιολογία
Μέγιστες οι Μικρές Κυκλάδες
Βιβλίο
Λάτρης του μεσογειακού φωτός
Ψυχροπολεμική δολοφονία
Χένρι Κίσινγκερ Κτηνώδης προς δικούς του και ξένους
Ο νόμος για την ελευθερία στις πληροφορίες
Μουσική
Συγκινημένη και συγκινητική!
Εκθέσεις
Αρμονική συνύπαρξη