Έντυπη Έκδοση

Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι

Κανένας ακρωτηριασμός χωρίς παραπομπή σε εξειδικευμένο ιατρείο, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μία από τις συχνότερες επιπλοκές του διαβήτη, το διαβητικό πόδι πλήττει τους ασθενείς αλλά και τα ταμεία. Στην Ελλάδα, το 4% με 5% των ατόμων με διαβήτη εμφανίζουν έλκη στα πόδια, δηλαδή 40 με 50 χιλιάδες διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.

Παγκοσμίως, πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περίπου 2 με 3 χιλιάδες ακρωτηριασμοί ετησίως.

Μόνο 5% όσων υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό καταφέρνουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, καθώς η συντριπτική πλειονότητα αντιμετωπίζει πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα, που τους κρατούν μέσα στο σπίτι τους. Οπως τόνισαν τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Διαβητικού Ποδιού, με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, οι άνθρωποι αυτοί συχνά παλεύουν με την κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Εκτός από το κοινωνικό κόστος, όμως, σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και το οικονομικό κόστος του διαβητικού ποδιού σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κ.τ.λ., ενώ το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου ανέρχεται σε περίπου 30 με 60 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, με την εφαρμογή μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα περιλαμβάνει στρατηγικές επαρκούς πρόληψης, θεραπευτική αντιμετώπιση των ελκών, μπορεί να αποφευχθεί έως και το 85% των ακρωτηριασμών. «Η φροντίδα για το διαβητικό πόδι θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Ιατρείων Διαβητικού Ποδιού», σημείωσαν οι ειδικοί.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Διαβήτης
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»