Έντυπη Έκδοση

Τα smartphones σώζουν ζωές!

Ποιος θα φανταζόταν πριν από 40 χρόνια, όταν εμφανίσθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο, ότι σήμερα θα περπατάμε στο δρόμο και θα μιλάμε στο τηλέφωνο με γνωστούς και φίλους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη

Το πρώτο κινητό παρουσιάσθηκε από την Motorola τον Απρίλιο του 1973 και ήταν αρκετά βαρύ (1,1 kgr) και ογκώδες (23 cm μήκος). Εκτοτε η επέκταση της χρήσης και οι τελειοποιήσεις των κινητών ήταν ραγδαίες! Σήμερα τα κινητά και ειδικά τα έξυπνα κινητά, τα λεγόμενα Smartphones λειτουργούν σαν μικροί, φορητοί, υπολογιστές με τεράστιες δυνατότητες.

Στις τελευταίες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές που άλλαξαν στην κυριολεξία την επικοινωνία, τη διασκέδαση, την πληροφορία, την εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να λείπει και η ιατρική επιστήμη. Τα κινητά έγιναν πηγές πληροφοριών γύρω από θέματα φαρμακολογίας (EPOCRATES) εκπαιδευτικά εργαλεία για φοιτητές ιατρικής και γιατρούς παρέχοντας π.χ. άτλαντες με ακτινογραφίες για εξάσκηση, ενδιαφέροντα περιστατικά διαφόρων ασθενειών, κεφάλαια βιβλίων ή και ολόκληρα βιβλία, βάσεις ιατρικών δεδομένων (PUBMED) και πολλά άλλα.

Ετσι, ο γιατρός όπου και να βρίσκεται μπορεί να συμβουλεύεται αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και έτσι να παρέχει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα στο άρρωστό του.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια τα κινητά να γίνουν εργαλεία παρακολούθησης των αρρώστων και αυτόματοι δίαυλοι επικοινωνίας γιατρών και ασθενών. Θα είναι σαν να βρίσκεται συνεχώς ο γιατρός στο πλάι του αρρώστου. Εκτός από αυτή την αυτόματη λειτουργία, σκοπός αυτών των εφαρμογών θα είναι να παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου, να σταθμίζουν αυτόματα τη βαρύτητά της, να προειδοποιούν τον άρρωστο όταν τα πράγματα χειροτερεύουν, να τον συμβουλεύουν πώς να αντιδρά σε μια παρόξυνση της νόσου του (π.χ. αύξηση της θεραπευτικής αγωγής, τηλεφωνική επικοινωνία με το γιατρό του, ή να προσέλθει στα επείγοντα του nοσοκομείου).

Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των αρρώστων, θα μειωθούν οι παροξύνσεις και άρα οι εισαγωγές στα nοσοκομεία και η θνησιμότητα των διαφόρων χρονίων νοσημάτων.

Βασικό όφελος για κάθε σύστημα Υγείας θα είναι φυσικά και ο σημαντικός περιορισμός των δαπανών για την αντιμετώπιση αυτών των xρονίων ασθενειών.

Σήμερα είναι δυνατόν να παρακολουθούμε την καρδιακή συχνότητα, τον αριθμό των αναπνοών, τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, δείκτη καλής λειτουργίας των πνευμόνων, τη θερμοκρασία του σώματος μόνο με την επαφή ενός δακτύλου με το κινητό. Οι πληροφορίες αυτές των ζωτικών σημείων μπορούν να αποθηκευθούν ή και να αποσταλούν στον θεράποντα γιατρό του αρρώστου.

Επίσης υπάρχουν εφαρμογές που παρακολουθούν την κινητικότητα του αρρώστου πολύ σημαντική παράμετρος για όλες τις χρόνιες παθήσεις.

Τέλος, ειδικές εφαρμογές μπορεί να καταγράφουν τον βήχα ή και την κατάσταση του αναπνευστικού στη διάρκεια του ύπνου. Η τελευταία βοηθά σημαντικά στην αξιολόγηση του αποφρακτικού συνδρόμου, των απνοιών στον ύπνο και την παρακολούθησή του.

Η πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία δύο Τμημάτων Υπολογιστών των Πανεπιστημίων της Στουτγάρδης και της Κρήτης, εργάζονται βάσει ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος στη δημιουργία ενός απλού-εύχρηστου λειτουργικού συστήματος μέσω του έξυπνου κινητού για τη διάγνωση, αξιολόγηση της βαρύτητας και καθημερινής παρακολούθησης των αρρώστων με χρονία αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η προσπάθεια αυτή έχει σκοπό να βελτιώσει την αντιμετώπιση της νόσου, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αυτών των αρρώστων, να προλάβει, ή να μειώσει τις παροξύνσεις, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την θνητότητα από τη νόσο.

Συμπερασματικά οι πυλώνες αυτής της λειτουργίας του κινητού είναι να μεγιστοποιήσει την επικοινωνία του αρρώστου με το γιατρό του, την έγκαιρη διάγνωση μιας παρόξυνσης, το γιατρό του, την έγκαιρη διάγνωση μιας παρόξυνσης, τη θεραπευτική αντιμετώπιση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των χρονίως πασχόντων!

Πιστεύω ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει και άλλες ευχάριστες, επαναστατικές εκπλήξεις από τη χρήση των κινητών στην Ιατρική Επιστήμη.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία & Διατροφή
Συνεντεύξεις
Κινητή Τηλεφωνία
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»