Έντυπη Έκδοση

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΕ 200, ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους

Ηλεκτρονικό βραχιόλι για 200 κρατουμένους -καταδικασθέντες και υπόδικους- από όλες τις φυλακές της χώρας προβλέπει προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε χθες σε διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά και για ένα χρόνο σε 200 κρατουμένους και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλο τον πληθυσμό των φυλακών, που θα πληροί βέβαια τις προϋποθέσεις. Με το βραχιόλι η φυλάκιση μετατρέπεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης θα μπει σε εφαρμογή εντός του 2014 και θα αφορά:

α) Πενήντα κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης έως 10 ετών στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Τρικάλων. Οι κρατούμενοι πρέπει να δηλώνουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

β) Πενήντα κρατουμένους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού έως 10 ετών στις φυλακές νέων Αυλώνα. Πρέπει να έχουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

γ) Εκατό υποδίκους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών και έχουν μόνιμη κατοικία την περιφέρεια της Αττικής.

Η λειτουργία και η συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανατεθεί με διεθνή διαγωνισμό σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο θα δημιουργήσει κέντρο ελέγχου στην Αθήνα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Εκτός από την παρακολούθηση των κρατουμένων, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση που σταματήσει πάνω από πέντε λεπτά η εκπομπή σήματος από το βραχιολάκι, σε περίπτωση απόπειρας καταστροφής ή αφαίρεσης ή αποσύνδεσής του ή ακόμη και σε περίπτωση άρνησης συνεργασίας του κρατουμένου.

Η δαπάνη για την αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικο ή υπόδικο, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε στην περίπτωση αυτή το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Οπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, η δαπάνη που βαρύνει κάθε επιτηρούμενο πρόσωπο δεν μπορεί να είναι ανώτερη των 15 ευρώ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το βραχιολάκι θα τοποθετείται στο πόδι του κρατουμένου, εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό, οπότε θα τοποθετείται στο χέρι.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Προεδρικά Διατάγματα
Σωφρονιστικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»