Έντυπη Έκδοση

Ε. ΛΕΚΚΑΣ

«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»

Εξαιρετικά μικρές είναι οι πιθανότητες ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, στο πλαίσιο συνέντευξης του υπουργείου Υποδομών για τα μέτρα προστασίας των πληγέντων.

«Οι σεισμοί της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου στην Κεφαλονιά είναι αποτέλεσμα έντονων γεωδυναμικών διεργασιών. Το νησί συγκεντρώνει την υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα της χώρας», ανέφερε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τους επόμενους μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμοί, μεγέθους 5-5,4.

Οπως ανέφερε, οι συνεχόμενες δονήσεις εκτονώνουν τις σεισμικές διεργασίες και χαρακτηριστικό είναι ότι, πέρα από τους 2 μεγάλους σεισμούς, έχουν εκδηλωθεί 400 μετασεισμοί.

Το νησί, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι απόλυτα δικτυωμένο με σεισμολογικά όργανα που παρακολουθούν αδιάλειπτα και καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα, αποσυνδέοντάς την από τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στην Αμφίκλεια και τη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, για το σεισμό των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αμφίκλεια, υποστήριξε ότι αποτελεί καθυστερημένη σεισμική ακολουθία των δονήσεων του περασμένου Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ενώ για τον αντίστοιχο σεισμό που σημειώθηκε στη Ζάκυνθο, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το σεισμό της Κεφαλονιάς.

Στο επίπεδο των ελέγχων, έχουν γίνει συνολικά 2.500 αυτοψίες, όπου ένα στα δύο σπίτια στο Ληξούρι κρίθηκε μη κατοικήσιμο και ένα στα τρία στο Αργοστόλι. Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων, όπως επιδότηση ενοικίου για τη στέγαση των κατοίκων και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών. Για την επιδότηση ενοικίου, το ύψος της συνολικής δαπάνης θα είναι 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών θα ανέλθουν συνολικά στα 47,7 εκατ.

«Από τα λεφτά για τους σεισμόπληκτους ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει χαμένο. Και προσέξτε, ούτε ένα ευρώ επίσης δεν θα μείνει κρυμμένο», ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποστηρίζοντας ότι από τη Δευτέρα συνεργείο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, μαζί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και υπηρεσίες του υπουργείου, εγκαθίστανται στο υπουργείο για την καλύτερη διαχείριση και διαφάνεια των ανωτέρω προγραμμάτων.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Σεισμοί
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Σχετικά θέματα: Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»