Έντυπη Έκδοση

Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα

Σε ένα νέο «Αστέρα Βουλιαγμένης» πιθανότατα θα καταλήξει η διαφαινόμενη επιλογή χρήσης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, λέει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Διάκος, επικεφαλής της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση», καθώς, όπως εξηγεί, το κρίσιμο και υπό διαβούλευση νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που έχει εξαγγελθεί ότι προσεχώς θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, «αοριστολογεί και δεν καταπιάνεται καν με το θέμα του Ελληνικού».

Ο κ. Διάκος προτείνει «τη συγκρότηση ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλής βλάστησης, ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής, με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και όχι υποταγής σε οικονομικές επιλογές».

Για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, «η αξιοποίηση της έκτασης πρέπει να αποτελέσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και οικολογικό έργο πρότυπο, με ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία και το περιβάλλον». Υποστηρίζει, επίσης, ότι «το καίριο σημείο της διαδικασίας μιας πραγματικής αξιοποίησης πρέπει να είναι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν», ενώ, μεταξύ άλλων, προτείνει «τη δημιουργία ενός μοναδικού στον κόσμο θεματικού πάρκου της Ιστορίας μας (τύπου Disneyland), που θα προσέλκυε εκατομμύρια επισκεπτών».

Γιάννης Κωνσταντάτος, επικεφαλής αντιπολίτευσης Ελληνικού-Αργυρούπολης

Γιάννης Κωνσταντάτος Γιάννης Κωνσταντάτος Θεματικό πάρκο και 75% πράσινο

- Ποια είναι η θέση σας για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έτσι όπως δρομολογείται από την πολιτεία;

«Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία εκχώρησης για γρήγορη εξοικονόμηση ενός ποσού και μάλιστα ευτελούς. Ούτε να αφεθεί ο πολύτιμος αυτός χώρος έρμαιο του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό δεν θεωρείται ανάπτυξη. Το βασικότερο όλων, το καίριο σημείο της διαδικασίας μιας πραγματικής αξιοποίησης, πρέπει να είναι η διαφάνεια, και η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες που μας κρίνουν. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, πρέπει να εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους μακροπρόθεσμα και να μην ταυτιστούν με την παρούσα οικονομική συγκυρία για εξυπηρέτηση άμεσων δημοσιονομικών στόχων».

- Διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις τόσο για την πώληση όσο και για την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια, από τους πολίτες των όμορων περιοχών (Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο). Συμμερίζεστε τις απόψεις αυτές; Ή έχετε να προτείνετε κάποια άλλη λύση, πέραν των ήδη γνωστών;

«Θεωρώ ότι η Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει εναλλακτικές προτάσεις που θα συμβάλουν ενεργά στην ανασύνταξη και ανάπτυξη της χώρας. Παρά τις αντιξοότητες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει ως πρωταγωνιστής. Να εγκαταλείψει οπισθοδρομικές νοοτροπίες και να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης των δήμων, με έμφαση τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη με προσέλκυση κατάλληλων επενδύσεων που θα συμβάλουν, ιδιαίτερα, στην αντιμετώπιση της απίστευτα υψηλής ανεργίας, που πλήττει κυρίως τους νέους, το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση της έκτασης πρέπει να αποτελέσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό και οικολογικό έργο πρότυπο, με ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνία και το περιβάλλον, που θα δείξει τη στρατηγική επιλογή για το πώς θέλουμε να είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Για την αξιοποίηση του χώρου πολλά θα μπορούσα να σας πω. Θα αναφέρω, για παράδειγμα, την πρότασή μας στο δήμαρχο -που την απέρριψε- για τη δημιουργία ενός μοναδικού στον κόσμο θεματικού πάρκου της Ιστορίας μας (τύπου Disneyland), που θα προσέλκυε εκατομμύρια επισκεπτών και τη δημιουργία -ως ναυτιλιακής χώρας- ενός πρότυπου Θαλάσσιου Πάρκου - Ενυδρείου, μοναδικού στη Μεσόγειο. Οι χώροι πρασίνου και οι ελεύθεροι χώροι να ανέρχονται στο 75% τουλάχιστον της συνολικής έκτασης, με σαφή διαχωρισμό των χώρων πρασίνου από τους ελεύθερους. Σε αυτούς μπορούσε να δημιουργηθεί μια μεγάλη πρότυπη Νοσοκομειακή & Παιδιατρική Μονάδα, με παραθεριστικό οικισμό ποιότητας, που υπηρετεί και το στόχο της ανάπτυξης του νοσοκομειακού τουρισμού, άλλη μία πηγή μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα. Βέβαια, τα περί καζίνο τα θεωρώ... αστεία. Δεν παραλείπω να τονίσω ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκδίωξη των φορέων που στεγάζονται στο παλιό αεροδρόμιο. Προσφέρουν πολύτιμο έργο, και γι' αυτό θα αντιταχθούμε στην όποια ενέργεια έξωσής τους, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε άλλους χώρους, πράγμα για το οποίο, δυστυχώς, ολιγώρησε η παρούσα δημοτική αρχή».

Κώστας Διάκος, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης Αττική Οικολογική Απάντηση

Κώστας Διάκος Κώστας Διάκος Η Αττική χρειάζεται ελεύθερους χώρους

- Εχετε δηλώσει ότι αποτελεί σκάνδαλο ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στο γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό της Αττικής. Τι εννοείτε;

«Ναι, πράγματι έτσι είναι. Και στα δύο σχέδια που τέθηκαν σε διαβούλευση από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, το αρχικό (υπό τον καθηγητή Πολύζο), που αποσύρθηκε, όσο και το πρόσφατο, εξαιρούν τον πολύ σημαντικό αυτό χώρο από τη γενικότερη σχεδίαση. Μάλιστα, αυτό που βρίσκεται σήμερα υπό διαβούλευση, ως στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι πολύ χειρότερο, καθώς υποτάσσει το περιβάλλον και την ποιότητα των κατοίκων της περιφέρειας χάριν της πρόσκαιρης και προς εντυπωσιασμό επενδυτικότητας. Με το στήσιμο "ειδικής" εταιρείας για το Ελληνικό, ετοιμάζεται μια επενδυτική δραστηριότητα που είναι εκτός πνεύματος και εφαρμογών των όποιων γενικότερων ρυθμιστικών επιλογών για την Αττική. Γι' αυτό και προφανώς σε άλλα σημεία το ρυθμιστικό αοριστολογεί και σε άλλα δεν καταπιάνεται καν με το θέμα. Αυτή λοιπόν η επιτηδευμένη προχειρότητα, η άρνηση ένταξης του χώρου στο γενικότερο σχεδιασμό, αποτελούν ανάγκη για τις μελλούμενες (και ήδη συμφωνημένες;) φαραωνικές κατασκευαστικές, τουριστικές, οικιστικές επενδύσεις. Αλλά ούτε και γι' αυτές υπάρχει σχεδιασμός εκμετάλλευσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αρα μαθηματικά η διαφαινόμενη επιλογή χρήσης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα καταλήξει σε ένα "νέο Αστέρα Βουλιαγμένης"» .

- Ποια είναι η θέση σας, ως περιφερειακού συμβούλου, για την αξιοποίηση και το μέλλον του Ελληνικού και πόσο συμπλέει με την επίσημη θέση της Περιφέρειας;

«Η Αττική όπως είναι δομημένη απαιτεί ελεύθερους χώρους, ει δυνατόν πρασίνου, για τη θεραπεία της οικολογικής ανισορροπίας του Λεκανοπεδίου, ως ασχεδίαστης και παράνομα πυκνοδομημένης. Πρότεινα λοιπόν με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και όχι υποταγής σε οικονομικές επιλογές, αδύνατες πια για το "φτωχό βαλάντιο", τη συγκρότηση ένος μητροπολιτικού πάρκου υψηλής βλάστησης, με προσαρμογή ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των κτισμάτων χρειάζεται να μείνει, εξυπηρετώντας κοινωνικές δραστηριότητες που μπορούν να αποδώσουν οικονομικά, ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οπως για παράδειγμα είναι οι δραστηριότητες ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, διαμόρφωσης πολυδύναμων πολιτιστικών κέντρων και κοινωνικών υπηρεσιών. Ολα τα προαναφερθέντα δημιουργούν και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. Αυτά προβλέπονται άλλωστε και σε μελέτη του Πολυτεχνείου, υπό τον κ. Μπελαβίλα. Επ' αυτού, θα ήθελα να επισημάνω ότι στη χρηματοδότηση της μελέτης αυτής συμμετείχαν και οι τότε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Αθήνας -υπό τον νυν μάλιστα, περιφερειάρχη Αττικής- και των οποίων η διαδοχή καλύπτεται από την αιρετή περιφέρεια. Στον πρώτο χρόνο της θητείας μας, πρότεινα να ενισχυθούν ο κοινωνικός διάλογος και η δημοκρατική διαβούλευση. Γι'αυτό και κατέθεσα πρόταση για ειδική έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο χώρο του Ελληνικού, καλώντας τις αντιτιθέμενες επιστημονικές απόψεις σε διάλογο, ώστε να συγκροτηθεί η πολιτική κρίση των περιφερειακών συμβούλων. Κι όλα αυτά με όρους γνώσης και όχι επικοινωνιακών τρικ, που η κεντρική διοίκηση κατά κόρον χρησιμοποιεί. Η πρότασή μου έγινε δεκτή αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ από τη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Αντίθετα, στην "εταιρεία" "Ελληνικό Α.Ε." συμμετέχει η Περιφέρεια Αττικής με μέλος του δ.σ. παρά τη σοβαρή αντίδραση της ελάσσονος περιφερειακής αντιπολίτευσης να μη νομιμοποιήσουμε την εταιρεία αυτή με την παρουσία μας. Με δυο λόγια, η Περιφέρεια κάνοντας στροφή από την αρχική της θέση (ως Νομαρχία) δεν αντιτάσσεται πλέον ως Διοίκηση με την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης. Πλην όμως, για λόγους πολιτικού κόστους και έλλειψη επιχειρημάτων, κινείται στη λογική τού "ναι μεν αλλά". Δυστυχώς, δεν κινείται με αυτόνομη πολιτική άποψη».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 6 έτη)
Αντί να φτιάξουν μια πίστα που το ζητάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο κόσμος,μιλάνε για πάρκο...Ενώ το Ελληνικό είναι γεμάτο από πάρκα-παρκάκια...Λές και θα ενισχυθεί και η οικονομία μας έτσι...Σκεφτείτε μόνο τι τουρισμό θα είχαμε κάθε χρόνο αν όλη αυτη η έκταση είχε αξιοποιηθεί για πίστα Formula,που σαν χώρα έχουμε πολλούς καλούς οδηγούς αλλά ως γνωστόν η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!!!Άς τους δώσει κανείς φώτιση μπας και δούμε ποτέ κάποια σωστή κίνηση σε τούτη τη χώρα!!!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Συνεντεύξεις
ΤΑΙΠΕΔ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δημόσια περιουσία
Ρεπορτάζ
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»