Έντυπη Έκδοση

ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Terranova, η νέα γη στα social media

«Γράφεις τι θέλεις να κάνεις και η Terranova υλοποιεί την επιθυμία σου για τη δραστηριότητα που επέλεξες τη συγκεκριμένη στιγμή», μου λέει ο συνομιλητής μου. Ετσι απλά. Η ιδέα του Γιώργου Στόικου, ενός Ελληνα της διασποράς, που γεννήθηκε σ' έναν περίπατο στο αγαπημένο του Σέντραλ Παρκ, πριν από λίγα χρόνια μετουσιώθηκε σε μια «κοινωνική» μηχανή αναζήτησης ανθρώπων που φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα βήματα του Twitter και του Foursquare.

Στις αρχές Μαρτίου, η Terranova θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Διαδραστικό Φεστιβάλ South by South West (SXSW). Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 1994, ως αποκλειστικά μουσικό γεγονός, έχει καταστεί εδώ και μία δεκαετία το κορυφαίο γεγονός, παγκοσμίως, όπου το σήμερα συναντά την τεχνολογία του αύριο και όπου ο κόσμος γνωρίζει τα πιο φιλόδοξα ταλέντα και τις πιο δημιουργικές, καινοτόμες ιδέες και προϊόντα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Συνδέει ανθρώπους

Η ιδέα του Ελληνα επιστήμονα της πληροφορικής Γιώργου Στόικου να δημιουργήσει την Terranova, μια μηχανή αναζήτησης που συνδέει ανθρώπους, τόπους, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, τράβηξε την προσοχή των διοργανωτών του SXSW και επελέγη ανάμεσα σε περισσότερες από 500 άλλες καινοτόμες ιδέες και προϊόντα, για να παρουσιαστεί ως φιναλίστ στην κατηγορία «κοινωνικών» («social») τεχνολογιών του φεστιβάλ. Η 9μελής ομάδα της Terranova «προσεύχεται» να τραβήξει στο φεστιβάλ το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ας σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ του Οστιν ξεκίνησε το Twitter το 2007 και το Foursquare το 2009, ενώ αρκετές άλλες εταιρείες που έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, όπως η Siri που υπάρχει σε κάθε iPhone, εξαγοράστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από κολοσσούς του χώρου, όπως η Google και η Apple. Τελετάρχης του φετινού φεστιβάλ θα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple Τζον Σκάλεϊ, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Η Terranova πλασάρεται ως ένας προσωπικός βοηθός για συσκευές iOS (Apple iPhone και iPad) και Android και σύντομα για το Διαδίκτυο, που φιλοδοξεί να γίνει «one-stop-shop» για κάθε δραστηριότητα. Ηδη οι επόμενες εκδόσεις της στοχεύουν στη νέα γενιά προϊόντων τεχνολογίας που φοριούνται (wearable computing) όπως τα γυαλιά της Google και το έξυπνο ρολόι της Samsung Galaxy. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη πιλοτικά στην Ελλάδα στο App Store (Terranova!) της Apple και στο Google Play (AppTerranova).

«Η Terranova είναι ένας καινούργιος τρόπος να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους στην περιοχή σου ή να βρίσκεις τόπους και εκδηλώσεις σχετικά με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, χρησιμοποιώντας το κινητό σου τηλέφωνο» λέει στην «Ε» ο 44χρονος επιστήμονας. «Πληκτρολογείς -και σύντομα θα λες- αυτό που θέλεις να κάνεις και η εφαρμογή βρίσκει ανθρώπους γύρω σου που ασχολούνται με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο και με τους οποίους μπορείς να έρθεις σε επαφή ώστε να κάνετε κάτι μαζί.

»Μπορείς να δεις τα σχόλιά τους, μπορείς να βρεις προτάσεις και ιδέες π.χ. για το πού να πας για χορό. Ο χορός είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Μπορεί η δραστηριότητα να είναι ένα μάθημα, μία συναυλία, ένα δείπνο, οτιδήποτε.

Επίσης, μπορείς να δεις τι κάνουν άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Ετσι, ακόμα και αν δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις σε μια δεδομένη στιγμή, μπορείς να πάρεις μια καλή ιδέα και να ενταχθείς σε μια δραστηριότητα που κάνουν άλλοι γύρω σου. Μερικοί μάς αποκαλούν κοινωνική μηχανή αναζήτησης» καταλήγει.

«Καλύπτουμε κενό»

Η οριζόντια πλατφόρμα της Terranova δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της εφαρμογής να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για ποικίλες δραστηριότητες, στους τομείς κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητισμού, υγείας και ομορφιάς, εστίασης, εμπορίου, ταξιδίων και μετακινήσεων κ.ά. «Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια ανάλογη ιδέα. Εμείς στην ουσία καλύπτουμε το κενό αναζήτησης ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο» υποστηρίζει ο κ. Στόικος.

Καθώς τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες έχουν ήδη πάρει τη θέση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των laptop ως πρωταρχικές συσκευές για τις υπολογιστικές αλλά κυρίως για τις επικοινωνιακές ανάγκες του χρήστη (με βάση έρευνα Gartner), η Terranova αποτελεί για τον εμπνευστή της το επόμενο άλμα στις τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας που προσφέρουν έξυπνες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η Siri της Apple και το Google Now.

«Η διαφορά είναι ότι ενώ οι δύο τελευταίες συνδέουν τους χρήστες με πληροφορίες που βρίσκονται στο Διαδίκτυο» λέει ο Γιώργος Στόικος, «η Terranova συνδέει τους χρήστες μεταξύ τους βασισμένη στις δραστηριότητες του κάθε ατόμου, σε επίπεδο εντοπιότητας και με τρόπο πιο προσωπικό, πιο ολοκληρωμένο και πιο ουσιαστικό».

Ποιος είναι ο Γιώργος Στόικος

Ο ιδρυτής της Terranova, Γιώργος Στόικος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Σπούδασε φυσικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό, συνεχίζοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην πληροφορική και στο Πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου.

Με εμπειρία δύο δεκαετιών στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας έχει υλοποιήσει περίπλοκες εφαρμογές για σειρά βιομηχανιών σε Ευρώπη και Αμερική, στα ΜΜΕ και τη διαφήμιση, στην πετρελαϊκή βιομηχανία, στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε εταιρείες κοινής ωφελείας. Πριν ξεκινήσει την Terranova, τον Οκτώβριο του 2012, διετέλεσε επί μία οκταετία διευθυντής Τεχνολογίας σε εταιρεία με έδρα το Σικάγο, όπου ανέπτυξε και σχεδίασε λογισμικό για το χώρο των ΜΜΕ. Σήμερα ζει στις ΗΠΑ, μεταξύ Νέας Υόρκης και Σαν Φρανσίσκο, και φιλοδοξεί να κάνει την Terranova το κορυφαίο, παγκοσμίου φήμης ελληνικό «success story» στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Υόρκη
Social Media
ΗΠΑ
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Βουλή
Εφάπαξ στα 35 χρόνια σε αστυνομικούς
Ναυάγια
Η τραγωδία του «Oria»
Τεχνολογία/Εφαρμογές
Terranova, η νέα γη στα social media
Σεισμοί
Η ζωή, όμηρος στο βασίλειο του Εγκέλαδου
«Θα συνεχιστούν για μήνες οι μικροί σεισμοί»
Σωφρονιστικό σύστημα
Βραχιόλι αντί για κελί σε... εκλεκτούς φυλακισμένους
Ρεπορτάζ
Ελληνικό: Αξιοποίηση ή ξεπούλημα
Υγεία & Διατροφή
«Βιταμινούχα»... σουπερμάρκετ!
Σύγχρονος εφιάλτης το διαβητικό πόδι
Τέλος η αλλεργία στα φιστίκια;
Τα smartphones σώζουν ζωές!
Ελλήνων γεύσεις
Ελλήνων γεύσεις
Ανθρώπινα
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» στο «El Greco 2014»
Ανοιχτή τέχνη
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
Το ημερολόγιο ενός ανέργου
ΣτΕ
Κρίσιμη δίκη για τη διαθεσιμότητα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Το εφετείο αθώωσε τους εφοριακούς
25 χρόνια κάθειρξη στον Τάσο Θεοφίλου
Παρεμβάσεις
«Μας ρήμαξαν ζωή, ελπίδες και όνειρα!»