Έντυπη Έκδοση

Να ονειρευτούμε πάλι το Αδύνατο

Για τον Alain Badiou, η πολιτική είναι η τέχνη του συμβάντος. Η τέχνη, όπως γράφει χαρακτηριστικά, να «συμβαίνει κάτι του οποίου οι συνέπειες είναι μη υπολογίσιμες». Η πολιτική είναι μια κατασκευή που επινοεί «πρωτόγνωρες διαδρομές, αδιανόητες συναντήσεις, συγκεντρώσεις ανθρώπων που κανονικά δεν μιλούσαν μεταξύ τους».

Η πολιτική, με άλλα λόγια, είναι η «ανατροπή των κοινωνικών ταξινομήσεων», η τέχνη «που οργανώνει κεραυνοβόλες μετατοπίσεις, υλικές και πνευματικές».

Τα τελευταία χρόνια, με σειρά κειμένων πάνω στη νέα συστημική κρίση του καπιταλισμού, ο Alain Badiou επιχειρεί να επαναφέρει την προβληματική του κομμουνισμού στο προσκήνιο της φιλοσοφίας ως μια προβληματική του συμβάντος. Μιας πλατωνικής Ιδέας που η αποτυχία της, η αποτυχία της Ιδέας, όπως γράφει, δεν είναι παρά μία ακόμη ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στην έννοια της αποτυχίας, όχι ως μια ολοσχερή «παραίτηση από το συνολικό πρόβλημα της χειραφέτησης», αλλά ως μια γόνιμη διαδικασία δικαίωσης της κομμουνιστικής υπόθεσης συνολικά. Οπως γίνεται με τη λύση ενός μαθηματικού προβλήματος, που για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Σε αυτή τη συλλογή άρθρων, με τον προκλητικό τίτλο «Η κομμουνιστική υπόθεση», ο Alain Badiou, μελετώντας την Ιδέα της πολιτικής χειραφέτησης από την Παρισινή Κομμούνα (1871) έως το Μάη του 1968 και αξιοποιώντας τον Πλάτωνα, μας προτρέπει να «ζήσουμε με την Ιδέα», να ονειρευτούμε και πάλι το Αδύνατο, να ξαναβρούμε το θάρρος να διαχωρίσουμε τον εαυτό μας από την παραίτηση και την απάθεια, εφόσον, όπως τονίζει, μόνο «με αυτή την πεποίθηση αρχίζει αυτό που αξίζει να αποκαλέσουμε αληθινή πολιτική».

ALAIN BADIOU Η κομμουνιστική υπόθεση  ΜΤΦΡ.: Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ, Α.Π.,  Φ. ΣΙΑΤΙΤΣΑ,  Π. ΣΩΤΗΡΗΣ,  Μ. ΤΣΙΧΛΗ  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ Β' ΕΚΔΟΣΗ Εκδόσεις Πατάκη Σελ. 256  Τιμή: 15,79 ευρώ ALAIN BADIOU Η κομμουνιστική υπόθεση ΜΤΦΡ.: Ν. ΗΛΙΑΔΗΣ, Α.Π., Φ. ΣΙΑΤΙΤΣΑ, Π. ΣΩΤΗΡΗΣ, Μ. ΤΣΙΧΛΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ Β' ΕΚΔΟΣΗ Εκδόσεις Πατάκη Σελ. 256 Τιμή: 15,79 ευρώ Ο Alain Badiou, ως γνήσιος φιλόσοφος της πολιτικής, αναζητεί πλέον ανοιχτά, μέσα από την αναθέρμανση της κομμουνιστικής Ιδέας -που θα ξεκόψει χωρίς εκπτώσεις τόσο από τον άνευρο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό λαϊκισμό, που διέφθειρε, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ένα μεγάλο τμήμα της μικροαστικής τάξης, όσο και από τον κρατικό σοσιαλισμό της τρομοκρατίας και της ανυπόφορης βίας- την κατασκευή ενός κοινού Κόσμου, του Κόσμου ενός τόπου κατοικήσιμου για «όλους, με βάση τον κανόνα της ισότητας».

Αν θα πρέπει να διατηρήσουμε μία σημειολογική μνήμη από τα συμβάντα της Ιστορίας, όπως η Παρισινή Κομμούνα, η Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα και ο Μάης του 1968, σύμφωνα με τις θέσεις και τις αναλύσεις που καταθέτει σε αυτό το σημαντικό βιβλίο του ο Γάλλος φιλόσοφος, μέρος ήδη μιας ευρύτερης συζήτησης που διενεργείται τελευταία για την αναβίωση της κομμουνιστικής Ιδέας, αυτή θα πρέπει να επικεντρώνεται πρωτίστως στην «ιδέα της δυνατότητας ενός άλλου πολιτικού και κοινωνικού κόσμου», που «αναζητεί ό,τι μπορεί να υπάρχει πέραν του πέρατος» της κλασικής χειραφετητικής πολιτικής.

Αξίζει να κλείσουμε αυτή την αναφορά στη συγκρότηση της έννοιας και της οντολογίας του πολιτικού στη νέα εποχή της καπιταλιστικής κρίσης, παραθέτοντας ένα σημαντικό απόσπασμα από το τμήμα εκείνο του βιβλίου όπου ο Alain Badiou οριοθετεί την κομμουνιστική Ιδέα ως εξής: ο κομμουνισμός, γράφει, είναι «κοινωνία ισότητας, κοινωνία της οποίας η κίνηση ρίχνει τους τοίχους και τις διακρίσεις, κοινωνία της πολυλειτουργικότητας και των πολλαπλών διαδρομών, τόσο στην εργασία όσο και στη ζωή».

Ο κομμουνισμός, καταλήγει, είναι μία μορφή πολιτικής οργάνωσης πέρα από τις ιεραρχίες των θέσεων στην «καινοτομία του συμβάντος».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Αφιέρωμα
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Οραμα για την πολιτική και το πολιτικό
Η πολιτική ως μη κυριαρχία
Τραγική και ανέστια ελευθερία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Γυναίκες, παλέψτε, μιλήστε, διεκδικήστε...»
«Πού χάθηκαν 60 εκατ., από ποιον υπουργό Παιδείας;»
Κινηματογράφος
Ν' αγαπάς, να τραγουδάς και να κινηματογραφείς...
Βιβλιοθήκη
Οραμα για την πολιτική και το πολιτικό
Να ονειρευτούμε πάλι το Αδύνατο
Η πολιτική ως μη κυριαρχία
Τραγική και ανέστια ελευθερία
Βιβλίο
Η σκοτεινή ρίζα του λυρισμού
Εικαστικά
Ο κύκλος επαφών του Γκρέκο
Άλλες ειδήσεις
Η πολιτική αλήθεια, ένα συμβάν