Έντυπη Έκδοση

Τραγική και ανέστια ελευθερία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει να προσεγγίσει κανείς τη φιλοσοφία για την πολιτική και το πολιτικό του Alain Badiou μέσα από μια σειρά κειμένων που συνέταξε για τους μεγάλους Γάλλους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, πολλούς από τους οποίους έτυχε να έχει δασκάλους και φίλους, άσχετα από τις επιμέρους συμφωνίες ή διαφωνίες μαζί τους.

Το βιβλίο του «Μικρό Φορητό Πάνθεον» δεν είναι συνεπώς μόνο μια διεργασία του πένθους και ένα χρέος, όπως θα έλεγε επ' αυτού ο Ζακ Ντεριντά, αλλά και ένα συγκλονιστικό θεατρικό αφήγημα για τη σύγχρονη γαλλική σκέψη πάνω στο πάντα ακανθώδες και κομβικό ζήτημα της πολιτικής οντολογίας και φαινομενολογίας.

Τα ονόματα που παρελαύνουν από αυτή την ελάσσονα εγκυκλοπαίδεια του πολιτικού είναι οι κορυφαίοι φιλόσοφοι της μεταπολεμικής εποχής: οι Λακάν, Σαρτρ, Αλτουσέρ, Λιοτάρ, Ντελέζ, Φουκό και Ντεριντά είναι μόνο μερικές από τις μορφές που προκαλούν δέος στο σύγχρονο φιλοσοφικό αναγνωστήριο και μέσω των οποίων ο Alain Badiou επιχειρεί να αναστοχαστεί δημιουργικά την πλατωνική Ιδέα της πολιτικής, δίνοντας στη φιλοσοφία τη θέση που πραγματικά τής αξίζει, σε μια ζοφερή εποχή, υπογραμμίζει προφανώς εμφατικά, που «η διαρκής εκπόρνευση των λέξεων» έχει τραυματίσει θανάσιμα το φιλοσοφικό στοχασμό, ιδίως στο πεδίο της πολιτικής.

Αν, σύμφωνα με τον Λακάν, υποστηρίζει ο Alain Badiou, το Πραγματικό, με άλλα λόγια το Πολιτικό, προσεγγίζεται ως Φαντασιακό μέσω του Συμβολικού (αυτή είναι η γεωμετρία του λακανικού ασυνείδητου), τότε η πολιτική, με βάση την αρχή της «απατηλής συνεκτικότητας του Εγώ», μετασχηματίζεται σε μια διεργασία ρήξης «του διχασμένου και συνάμα περιπλανώμενου υποκειμένου» με την υποδούλωσή του στο «σημαίνοντα κανόνα». Αυτό ακριβώς το στοιχείο, μιας απόλυτα τραγικής και ενίοτε ανέστιας ελευθερίας, εξέφρασε, κατά τον Alain Badiou, ο Σαρτρ, στο έργο του οποίου, όπως γράφει κάπως ποιητικά, «το Υποκείμενο είναι η άπειρη διαφυγή της ελευθερίας ενώπιον του Είναι, και ο άνθρωπος είναι η κόλαση του ανθρώπου».

ALAIN BADIOU Μικρό Φορητό Πάνθεον ΜΤΦΡ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ Εκδόσεις Αγρα Σελ. 191 Τιμή: 15,21 ευρώ ALAIN BADIOU Μικρό Φορητό Πάνθεον ΜΤΦΡ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΙΤΣΩΡΗΣ Εκδόσεις Αγρα Σελ. 191 Τιμή: 15,21 ευρώ Καταληκτικά, πρέπει να παρατηρήσουμε, κάτι που φάνηκε στις διαλέξεις του Alain Badiou στην Αθήνα, ότι για τον Γάλλο διανοητή, η φιλοσοφία του πολιτικού και της πολιτικής είναι μια βαθιά στοχαστική διαδικασία. Στο βαθμό έτσι που η πολιτική «δεν ανήκει στην τάξη της δύναμης-εξουσίας», αλλά στην «τάξη της σκέψης», η παρέμβαση του Badiou αφ' ενός μεν θέτει εκ νέου υπό διερεύνηση την καταγωγική σχέση φιλοσοφίας και πολιτικής, στοιχείο που είχε εντοπίσει ήδη ο νεαρός Μαρξ, αφ' ετέρου, δε, δείχνει ότι η πολιτική δεν είναι απλώς μια μετασχηματιστική διεργασία, η συμβατική αντίληψη, αλλά «μια δημιουργία δυνατοτήτων που είναι αδύνατον να διατυπωθούν εκ των προτέρων».

Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνει εύστοχα ο Alain Badiou, αναφερόμενος στον Λιοτάρ, «η πολιτική δεν απορρέει από τις καταστάσεις, διότι αυτή πρέπει να τις υποδείξει». Αυτός είναι και ο πλέον ακριβής ορισμός του πολιτικού συμβάντος.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλιοθήκη
Οραμα για την πολιτική και το πολιτικό
Να ονειρευτούμε πάλι το Αδύνατο
Η πολιτική ως μη κυριαρχία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Γυναίκες, παλέψτε, μιλήστε, διεκδικήστε...»
«Πού χάθηκαν 60 εκατ., από ποιον υπουργό Παιδείας;»
Κινηματογράφος
Ν' αγαπάς, να τραγουδάς και να κινηματογραφείς...
Βιβλιοθήκη
Οραμα για την πολιτική και το πολιτικό
Να ονειρευτούμε πάλι το Αδύνατο
Η πολιτική ως μη κυριαρχία
Τραγική και ανέστια ελευθερία
Βιβλίο
Η σκοτεινή ρίζα του λυρισμού
Εικαστικά
Ο κύκλος επαφών του Γκρέκο
Άλλες ειδήσεις
Η πολιτική αλήθεια, ένα συμβάν