Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ «ΕΥΚΟΛΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ»

Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό

«Τσουρουφλισμένη» από όσα έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες και εκτόξευσαν στα ύψη τα spreads, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να περιορίσει τις δηλώσεις των στελεχών της, ώστε να μη δίνεται τροφή στο όργιο της φημολογίας που πλήττει καίρια την ελληνική οικονομία.

«Εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας, δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε σε παρουσία και αξιοπιστία» τόνισε χθες ο Γ. Παπανδρέου, στο υπουργικό συμβούλιο και, μέσα σε βαρύ κλίμα, ζήτησε «να κλείσει αμέσως» το όλο θέμα «Εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας, δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε σε παρουσία και αξιοπιστία» τόνισε χθες ο Γ. Παπανδρέου, στο υπουργικό συμβούλιο και, μέσα σε βαρύ κλίμα, ζήτησε «να κλείσει αμέσως» το όλο θέμα Το σύνθημα έδωσε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ζήτησε «να σταματήσουμε την εύκολη ενασχόληση γύρω από φημολογίες και να μπούμε όλο και περισσότερο στα προβλήματα του τόπου».

Παγωμάρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία διεξήχθη σε βαρύ κλίμα λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Παγωμάρα επικρατούσε στην ατμόσφαιρα κι είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγινε καμιά συζήτηση για το επίμαχο θέμα. Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ουδείς υπουργός ζήτησε τον λόγο. Αλλωστε, από την προγούμενη μέρα είχε δοθεί το σήμα ότι «το θέμα πρέπει να κλείσει αμέσως».

Με σύμμαχο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βαν Ρομπάι, ο οποίος δήλωσε χθες κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε αλλαγή του μηχανισμού στήριξης (αυτό ήταν ακριβώς το θέμα που οδήγησε σε άνοδο τα επιτόκια δανεισμού της χώρας), ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορόσημο» και «σαφέστατα μεγάλη επιτυχία και για τη χώρα μας» αυτόν τον μηχανισμό, ο οποίος συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δίχτυ ασφαλείας»

«Εξασφαλίσαμε ένα δίχτυ ασφαλείας και για την Ελλάδα, αλλά και για κάθε χώρα που θα αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα. Δώσαμε ανάσα, κερδίσαμε χρόνο, κερδίσαμε σε παρουσία και αξιοπιστία. Και επειδή πολλά γράφονται, είμαστε πια σε ένα πεδίο που, σε κάθε περίπτωση, σε κάθε ενδεχόμενο, είναι διαχειρίσιμο με αυτό το δίχτυ ασφαλείας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Πάντως, ο χθεσινός εκθειασμός αυτής της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό έρχεται σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (Πάγκαλος, Πεταλωτής κ.ά).

«Μελλοντικά»

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε μια εξήγηση και για όσα ο ίδιος είχε πει στην προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τη Μεγάλη Τρίτη, τα οποία είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει αλλαγή του μηχανισμού που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν και νέες προτάσεις, που μελλοντικά, επαναλαμβάνω μελλοντικά, όχι άμεσα, θα συζητηθούν, για μια πιο ουσιαστική διαχείριση παρόμοιων προβλημάτων», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός. Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει τις απόψεις στην ομάδα που θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρομπάι.

Σε αντίθεση με όσα έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα η κυβέρνηση θέλει να ξεκόψει κάθε συζήτηση ότι επιδιώκει αλλαγές στη συμφωνία, επειδή αυτή η «φημολογία», την οποία αναπαρήγαγε η γερμανική ιστοσελίδα, προκάλεσε την «υπεραντίδραση» των αγορών και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

«Απαρέγκλιτα»

Πάντως, παρά τη χθεσινή σιωπή στο υπουργικό συμβούλιο, ορισμένα μέλη του δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους έκαναν λόγο για «λάθη» και «πολυγλωσσία» στην κυβέρνηση, η οποία τροφοδοτεί τις φήμες και δίνει αφορμές να εντείνεται η κερδοσκοπία.

Αφού ξεκαθάρισε το θέμα με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλείας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να τηρήσουν απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας (νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, πάταξη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής) και, παράλληλα, να δώσουν έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης. Μάλιστα, ζήτησε από όλα τα υπουργεία, όχι μόνο τα οικονομικά, να χαρτογραφήσουν τα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ανά περιφέρεια, κλάδο και γειτονιά. «Οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, η αυτοδιοίκηση, οι φορείς, η νεολαία πρέπει να συμμετάσχουν ουσιαστικά, ώστε να κάνουμε την ανάπτυξη πραγματικότητα», είπε.

«Να είμαστε όλοι φειδωλοί στις δηλώσεις μας ή καλύτερα να σταματήσουμε τις δηλώσεις, γιατί η οικονομία είναι κλίμα και ψυχολογία και οτιδήποτε λέγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της συλλογικής προσπάθειας», υπογράμμισε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Μηχανισμός στήριξης
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός στήριξης
Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Σαμαράς στην κηδεία του Τζ. Τζαννετάκη: Ηταν πολιτικό σύμβολο
Τιμητική φρουρά η ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του Τ. Τσιόγκα
Παπαγεωργόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία με τα εικονικά τιμολόγια