Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΒ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα

«Η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας». Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, σε ό,τι αφορά το θέμα της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε «ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα μέτρα που αποφασίστηκαν».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφερόμενο στην πρόσφατη φημολογία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν την αναταραχή στις αγορές. Με το πακέτο βοήθειας της Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα».

Bundesbank μέσω ΔΝΤ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χθεσινό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ», το οποίο και αναφέρεται στην περίπτωση προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, με μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά η Ελλάδα θα έπαιρνε χρήματα από τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι, καθώς το ΔΝΤ δεν διαθέτει δικά του αποθέματα σε ευρώ, θα πρέπει να προμηθευτεί τα χρήματα από κάποια κεντρική τράπεζα, και κατά πάσα πιθανότητα από τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης, την Bundesbank. Η τελευταία θα λάβει από το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα κάποια ειδικά δικαιώματα, που ουσιαστικά λειτουργούν ως «υποκατάστατα συναλλάγματος για χώρες με αδύναμο νόμισμα», τα οποία θα καταχωρίσει στο ενεργητικό του ισολογισμού της για να εξισορροπήσει τα ποσά σε ευρώ προς το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θα έπρεπε σε αντάλλαγμα να λάβει από την Ελλάδα εγχώριο νόμισμα, όμως, επειδή οι Ελληνες δεν έχουν πλέον τη δραχμή, θα δώσουν, αντί αυτής, βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.

Η πολύπλοκη αυτή διαδικασία μπορεί να απλουστευτεί με την απεμπλοκή του ΔΝΤ και την απευθείας παροχή στην Ελλάδα χρήματος από την Bundesbank, με αντάλλαγμα ελληνικά κρατικά ομόλογα ή, καλύτερα, με την εκτύπωση νέου χρήματος από την Bundesbank, αφού «η άμεση αγορά κρατικών ομολόγων αποτελεί νομισματικό αμάρτημα, το οποίο θα πρέπει να αποφύγει κανείς, αν θέλει να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα».

«Δρόμος πιο ασταθής»

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι «δεν πρέπει να δραματοποιεί κανείς αυτόν τον χειρισμό. Η Ελλάδα είναι συγκριτικά μικρή στην ευρωζώνη και η βοήθεια των λίγων δισ. που χρειάζεται, δεν πρόκειται να προκαλέσει πληθωρισμό. Ωστόσο, η ανησυχία εκείνων που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική είναι αιτιολογημένη. Διότι, αν αργότερα μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ισπανία, επιδιώξουν ίση μεταχείριση από το ΔΝΤ και τυπώσουν εμμέσως επίσης χρήμα, τότε το πρόβλημα λαμβάνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση. (...) Η πολιτική ειρωνεία έγκειται στο ότι η Μέρκελ εμφανίζεται ως "σιδηρά κυρία" απορρίπτοντας τα αιτήματα των Ελλήνων για δάνεια. Ταυτόχρονα, όμως, τους υποδεικνύει ένα δρόμο ο οποίος είναι ακόμη πιο ασταθής. Μπορούν, σε τελική ανάλυση, να τυπώσουν μόνοι τους χρήμα και να χρησιμοποιήσουν πλαγίως την Bundesbank, μέσω Ουάσιγκτον». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Ελληνική οικονομία
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός στήριξης
Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Σαμαράς στην κηδεία του Τζ. Τζαννετάκη: Ηταν πολιτικό σύμβολο
Τιμητική φρουρά η ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του Τ. Τσιόγκα
Παπαγεωργόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία με τα εικονικά τιμολόγια