Έντυπη Έκδοση

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση

Δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες δηλώνει ότι δεν σχολιάζει «ανυπόστατες φήμες».

«Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πλήρως με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.», τόνισε ο Βαν Ρομπάι, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπεραμύνθηκε δε της ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα ήταν παράξενο να μη χρησιμοποιηθεί» «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πλήρως με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.», τόνισε ο Βαν Ρομπάι, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπεραμύνθηκε δε της ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα ήταν παράξενο να μη χρησιμοποιηθεί» «Η Ελλάδα δεν ζήτησε με κανέναν τρόπο επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου», δήλωσε ο Ρομπάι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. παρέπεμψε μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διέψευδε κατηγορηματικά τις φήμες περί επαναδιαπραγμάτευσης που είχε μεταδώσει γερμανικό διαδικτυακό μέσο.

«Θαρραλέα μέτρα»

Στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ρομπάι επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν υποσχεθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όταν και εφόσον δεν θα μπορεί πλέον να δανειστεί στις αγορές ομολόγων. Χαιρέτισε επίσης τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος χαρακτηρίζοντάς τα «θαρραλέα» και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει πλήρως με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της ανάμειξης του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «θα ήταν παράξενο να μη χρησιμοποιηθεί» σε περίπτωση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που ο διεθνής οργανισμός χρηματοδοτείται αδρά με ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Στο «βαθύ λαρύγγι», τον κυβερνητικό αξιωματούχο οι δηλώσεις του οποίου σε γερμανικό διαδικτυακό μέσο περί ελληνικής πρόθεσης για επαναδιαπράγματευση της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. έσπειραν προχθές τον πανικό στις αγορές, αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες.

Η Τόρες χαρακτήρισε τις σχετικές πληροφορίες «ανυπόστατες φήμες», τονίζοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, η Τόρες τόνισε ότι η Επιτροπή δεν έχει να προσθέσει κάτι καθώς, όπως επισήμανε, η απόφαση της συνόδου κορυφής είναι ξεκάθαρη.

Αναγνώρισε παράλληλα ότι υπάρχουν κάποιες τεχνικές ασάφειες που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως και οι οποίες όμως, όπως είπε, δεν χρειάζεται να απαντηθούν άμεσα από τη στιγμή που δεν έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Ελλάδα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πάντως ότι υπάρχει συμφωνημένη μεθοδολογία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο δεν διεξάγονται περαιτέρω συζητήσεις για συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις πτυχές του μηχανισμού.

Επικρίσεις

Οι δηλώσεις Ρομπάι δεν έπεισαν ωστόσο τις αγορές, που συνέχισαν και χθες να οδηγούν στα ύψη τα ελληνικά spreads. Εντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς της Ε.Ε. απέναντι στην ελληνική κρίση ακούστηκαν και από όλες τις πολιτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, η καθεμία από τις οποίες βέβαια βλέπει τις εξελίξεις από τη δική της ιδεολογική σκοπιά.

Για παράδειγμα, η Κόριν Κόουλ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ευθυγραμμιζόμενη με το κλίμα Μέρκελ, χαιρέτισε την απόφαση της συνόδου κορυφής, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο αμφίδρομα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Αντίθετα, εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ο Χάνες Σβόμποντα χαρακτήρισε μη ικανοποιητικές τις αποφάσεις για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης και τόνισε ότι το μήνυμα που εστάλη στις αγορές δεν ήταν θετικό. Η Ελλάδα, είπε, εκπληρώνει τους σκληρούς όρους του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να βοηθηθεί από αυτό.

Εντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ. «Ελπίζω να σφάλλω, αλλά δεν νομίζω ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να δουλέψει», τόνισε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η εκπρόσωπος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, λέγοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι αποτελεσματικός, άρα δεν αποτελεί, όπως είπε, δίχτυ ασφαλείας.

Επισήμανε ακόμη ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν ανέλθει στο 7% και πως υποκρίνονται όσοι μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός στήριξης
Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Σαμαράς στην κηδεία του Τζ. Τζαννετάκη: Ηταν πολιτικό σύμβολο
Τιμητική φρουρά η ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του Τ. Τσιόγκα
Παπαγεωργόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία με τα εικονικά τιμολόγια