Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»

Οριστικό τέλος στις ΝΑΤΟϊκές προσπάθειες να περάσουν τη νέα δομή της Συμμαχίας από το παράθυρο και να δημιουργήσουν μια de facto κατάσταση στο θέμα της δομής του υποστρατηγείου της Λάρισας έβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το νέο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο Αμερικανός διοικητής του υποστρατηγείου Σμύρνης έστειλε επιστολή προς τους διοικητές των υποστρατηγείων και τους αρχηγούς των Αεροποριών της περιοχής, στην οποία αναφέρει ότι αν δεν εφαρμοστεί η νέα δομή στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δεν θα έχει πλήρη εικόνα και έλεγχο των ΝΑΤΟϊκών πτήσεων στο Αιγαίο.

Στην ουσία ο Αμερικανός διοικητής εξυπηρετούσε τις τουρκικές θέσεις, που θέλουν το υποστρατηγείο της Σμύρνης να έχει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Κατόπιν αυτού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε οδηγίες και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΑ, σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ζήτησε, με επιστολή του από τον διοικητή του υποστρατηγείου Σμύρνης, να ανακαλέσει το έγγραφό του. Οπερ και εγένετο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Είχε δημιουργηθεί στους ΝΑΤΟϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, τον Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή στο υποστρατηγείο Λάρισας. Αυτό είχε αποτέλεσμα η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, το υποστρατηγείο Λάρισας παραμένει υπό τη μόνιμη διοίκηση του Ελληνα αντιπτεράρχου-αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
ΝΑΤΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός στήριξης
Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Σαμαράς στην κηδεία του Τζ. Τζαννετάκη: Ηταν πολιτικό σύμβολο
Τιμητική φρουρά η ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του Τ. Τσιόγκα
Παπαγεωργόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία με τα εικονικά τιμολόγια