Έντυπη Έκδοση

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ «ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ»

Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα

Αθήνα και Αγκυρα, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διμερείς διαπραγματεύσεις μέσω των διερευνητικών επαφών για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Δ. Δρούτσας χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Ο Δ. Δρούτσας χθες στην Κωνσταντινούπολη, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Σήμερα, στην Αγκυρα, μετά τις επαφές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, αναμένεται η ανακοίνωση «επανέναρξης» και επιτάχυνσης των διερευνητικών επαφών.

Κατά τον κ. Δρούτσα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αλλά και συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», στόχος της Αθήνας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που κατά την ελληνική πλευρά αποτελεί και το μοναδικό θέμα νομικής φύσης προς διευθέτηση.

Διαφορές απόψεων

Αντιθέτως ο κ. Νταβούτογλου, στη δική του συνέντευξη (στο «Βήμα») επιμένει ότι η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μόνον μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο, ενώ η νομική διευθέτησή της διασυνδέεται με άλλες διαφορές «που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία...» (σ.σ.: π.χ. θαλάσσια σύνορα, χωρικά ύδατα, εύρος εναέριου χώρου κ.λπ.).

Κατά τον κ. Δρούτσα, η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και οι συναφείς αεροπορικές και προσφάτως ναυτικές «παρενοχλήσεις» δεν ωφελούν την υπόθεση της κοινής προσέγγισης:

«Είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της νέας προσπάθειας προσέγγισης».

Ο κ. Νταβούτογλου όμως αισθάνεται «ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, βρίσκει μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ (σ.σ. στην υπόθεση κυρίως των τουρκικών φρεγατών) και επιμένει ότι θεωρεί βιώσιμη μια πιθανή επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου εφόσον βασιζόταν σ' έναν κοινό παρονομαστή που είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο πλευρών...».

Και μία σύμπτωση

Και οι δύο πλευρές πάντως συμπίπτουν προφανώς στην ανάγκη συμφωνίας σε ζήτημα που θα εντυπωσίαζε τουλάχιστον την κοινή γνώμη των δύο χωρών και συμφωνούν ότι το θέμα αυτό είναι η συζήτηση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών.

Ο κ. Δρούτσας όμως επέμεινε ότι «η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο θα συνέβαλε ουσιαστικά όχι μόνον στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των χωρών».

Η αντίστοιχη παρατήρηση του κ. Νταβούτογλου στη συνέντευξή του ήταν ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν έχει ήδη προσκαλέσει τον Γ. Παπανδρέου σε τετραμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες της Κύπρου ή σε άλλης μορφής συνάντηση όπου όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα εκπροσωπείται σε ίση βάση.

Ο κ. Δρούτσας χθες το απόγευμα επισκέφτηκε στο Φανάρι τον κ. Βαρθολομαίο και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου.

Θετικός ο Αβραμόπουλος

«Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου στην Αγκυρα ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ., Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Μία είναι η "διαφορά" μεταξύ των δύο χωρών», συνέχισε. «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Ολα τα υπόλοιπα θέματα, στα οποία αναφέρεται ο κ. Νταβούτογλου, δεν αποτελούν "διαφορές" από άποψη διεθνούς δικαίου. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τον πρώτο λόγο έχουν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται σε κάθε προσπάθεια, που θα οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Υπουργείο Εξωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μηχανισμός στήριξης
Εκθειάζει τώρα ο Γιώργος τη συμφωνία για τον μηχανισμό
«Αγνοείται» άγνωστος που «δεν υπάρχει»...
Τσίπρας: Μας οδηγούν στις δαγκάνες του ΔΝΤ
Ελληνική οικονομία
Γερμανική εμπιστοσύνη στα ελληνικά μέτρα
ΟΟΣΑ: Θα τα καταφέρει μόνη της η Ελλάδα
Ν.Δ.: Μιλάει πολύ η κυβέρνηση και τα spreads εκτοξεύονται
Ανοιχτή στήριξη από τον Βαν Ρομπάι στην κυβέρνηση
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
«Μόνιμα Ελληνας διοικητής στο υποστρατηγείο Λάρισας»
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αθήνα - Αγκυρα επιταχύνουν για την υφαλοκρηπίδα
Άλλες ειδήσεις
Σαμαράς στην κηδεία του Τζ. Τζαννετάκη: Ηταν πολιτικό σύμβολο
Τιμητική φρουρά η ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του Τ. Τσιόγκα
Παπαγεωργόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία με τα εικονικά τιμολόγια