Έντυπη Έκδοση

Κινέζοι, λόρδος και μια Σικελιανού

Είκοσι ένας συγγραφείς διεθνούς κύρους θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη για την 7η Εκθεση Βιβλίου (22-25 Απριλίου).

Η ποιήτρια Ελένη Σικελιανός ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται από τις σημαντικότερες «νέες φωνές» Η ποιήτρια Ελένη Σικελιανός ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται από τις σημαντικότερες «νέες φωνές» **Ο λόρδος Ντέιβιντ Οουεν, μέλος σήμερα της Βουλής των Λόρδων, υπήρξε υπουργός Εξωτερικών με τους Εργατικούς επί Τζέιμς Κάλαχαν και συνιδρυτής και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί τα βιβλία του «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» και «Βαλκανική Οδύσσεια» («Καστανιώτης»).

**Ο Ρουμάνος Νόρμαν Μάνεα, κορυφαίος μεταξύ των εκπροσώπων της σύγχρονης βαλκανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του, «Η επιστροφή του χούλιγκαν» («Καστανιώτης»).

* Ο πολυμεταφρασμένος Σέρβος Βλάντισλαβ Μπάγιατς θα παρουσιάσει το πρόσφατο βιβλίο του, «Ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών» («Κέδρος»).

Θα έρθουν και δύο Ελληνες, που διαπρέπουν εκτός των ελληνικών συνόρων:

**Η ποιήτρια Ελένη Σικελιανός, δισεγγονή του Αγγελου Σικελιανού, ζει και διδάσκει (Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ) στις ΗΠΑ. Εχει ήδη χαρακτηριστεί μία από τις σημαντικότερες νέες φωνές σε Αμερική και Ευρώπη, ενώ ειδικά στη Γαλλία, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Αμερική («Belles etrangeres»), κλήθηκε ως ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας ποίησης. Στην 7η ΔΕΒΘ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το ποιητικό έργο της επί ελληνικού εδάφους.

* Ο πεζογράφος Πάνος Καρνέζης, με έδρα την Αγγλία, θα παρουσιάσει το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημά του, «Μοναστήρι» (ετοιμάζεται να εκδοθεί από τον Λιβάνη).

Την έκθεση θα επισκεφτούν και έξι Τούρκοι συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο γνωστός στην Ελλάδα ποιητής και πεζογράφος Αταόλ Μπεχράμογλου. Η τουρκική αντιπροσωπεία -πεζογράφοι, ποιητές, πανεπιστημιακοί- θα συμμετάσχει σε ομιλίες που οργανώνει ο εκδοτικός οίκος «Heyamola».

Και επειδή τιμώμενη χώρα της έκθεσης είναι η Κίνα, έχουν προσκληθεί 9 πεζογράφοι και ποιητές, μεταξύ των οποίων ο πολυγραφότατος (100 περίπου βιβλία) Μπι Φέιγιου, μεταφρασμένος σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α. Το μυθιστόρημά του «Το τρίγωνο της Σαγκάης» μεταφέρθηκε το 1995 από τον Ζαν Γιμού στο σινεμά. Στην 7η ΔΕΒΘ θα μιλήσει με θέμα «Οι γυναίκες στη λογοτεχνία».

Και, φυσικά, 130 Ελληνες συγγραφείς ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους με την έκθεση. Μεταξύ αυτών, οι Ρέα Γαλανάκη, Αντώνης Σουρούνης, Γιάννης Ξανθούλης, Σώτη Τριανταφύλλου, Χρήστος Γιανναράς, Λένα Διβάνη, Βάσω Ψαράκη, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Σοφία Νικολαΐδου, Μιχάλης Γκανάς και άλλοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Αναδυόμενη μνήμη και ιστορία
Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα
Αφηγήσεις για μια κλειστοφοβική ζωή
Αρχαιολογία
Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων
Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο
Διεθνείς έκθεση βιβλίου
Κινέζοι, λόρδος και μια Σικελιανού
Βιβλίο
«Με λογόκριναν για να μη θίξουν την Ακροδεξιά»
Κριτική κινηματογράφου
Στο μικροσκόπιο η απιστία και τα θρησκευτικά θαύματα
Τηλεόραση
«Ανοιγμα» στους Αραβες
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Νέες σειρές