Έντυπη Έκδοση

Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα

Με γενναιόδωρο άνοιγμα στο γυναικείο φύλο και στο σύγχρονο ελληνικό έργο δίνει το πρώτο του στίγμα στην Πάτρα ο βετεράνος Γιάννης Βόγλης ως καινούργιος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, στον καθυστερημένο εκ των πραγμάτων προγραμματισμό του.

Ευγενία Ζέκερη, Εφη Μεταγγιτσινού και Αστερόπη Χαριτίδου στο «Αδειο δωμάτιο» της Υβόνης Μεταξάκη (θέατρο «Απόλλων») Ευγενία Ζέκερη, Εφη Μεταγγιτσινού και Αστερόπη Χαριτίδου στο «Αδειο δωμάτιο» της Υβόνης Μεταξάκη (θέατρο «Απόλλων») Στο νεοκλασικό θέατρο «Απόλλων» παρουσιάζεται το έργο της Υβόνης Μεταξάκη «Αδειο δωμάτιο» περιγράφοντας τη συνάντηση τριών νέων γυναικών στο σπίτι μιας φίλης τους, πιανίστας που έχει αυτοκτονήσει (έχουν έρθει στην Πάτρα για την κηδεία της).

Σεναριογράφος τηλεοπτικών σειρών («Της αγάπης μαχαιριά», «Γητευτής») και θεατρικών έργων για παιδιά, η Μεταξάκη επιχειρεί με το πρώτο της αυτό για ενήλικες θεατρικό έργο να καταγράψει την ψυχοσύνθεση, τα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν σύγχρονες γυναίκες των τριάντα και κάτι. Μέσα από τη φιλία, τις συγκρούσεις, την εργασία, τη νοσταλγία, τις διαφορετικές ζωές και οικογενειακές καταστάσεις τους. Με την αντρική απουσία συχνά παρούσα, φορτισμένη με αρνητική διάθεση. Διάλογοι με ψυχοβγαλτική διάθεση, «θολή» δομή κι ανάλαφρο τηλεοπτικό σασπένς, σοταρισμένοι στη γυναικεία κατσαρόλα φιλαρέσκειας, ανασφάλειας, αντιζηλίας, νοσταλγίας αλλά και ξεδώματος με χορό και κουτσομπολιό.

Στην παράσταση έχει δώσει πνοή και ζωντάνια θριλερικού ενδιαφέροντος η σκηνοθέτρια Αναστασία Κουμίδου, όπως και η Αγνή Ντούτση με τα αφαιρετικά, ονειρικά κι εφιαλτικά σκηνικά του παλιού σπιτιού. Με φιλότιμη προσπάθεια, κόντρα στην απειρία τους, οι Ευγενία Ζέκερη (φιλόδοξη κι ατίθαση εργένισσα δημοσιογράφος), Αστερόπη Χαριτίδου (παντρεμένη κι εγκλωβισμένη λόγω σπιτιού, παιδιών και δουλειάς), Σοφία Καψούρου (ιδιόρρυθμη κι εύθραυστη πιανίστα). Ικανοποιητική η Εφη Μεταγγιτσινού ως ευέξαπτη κι αλκοολική παντρεμένη. Διακριτικός και μυστηριώδης στην ολιγόλεπτη παρουσία του ο Βασίλης Βασιλάκης ως σύντροφος της «νεκρής» (έως 18 Απριλίου).

Με γνώμονα τη συλλογική δουλειά και την πολιτιστική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, αλλά και πανελλήνια, ο Γιάννης Βόγλης κάνει γερή προετοιμασία για το καλοκαίρι με την τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια». Σε μια μεγάλη παραγωγή με σύγχρονη προσέγγιση, αφαιρετικά λιτή με κυρίαρχα στοιχεία τους ηθοποιούς, τη μουσικότητα και το περιεχόμενο του λόγου, την κίνηση και το φως. Σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου ο ίδιος ερμηνεύει τον Αγαμέμνονα και η Μαρία Κατσανδρή την Κλυταιμνήστρα. Ξεκινώντας από Κύπρο αρχές Ιουλίου (Πάφο, Λεμεσό, Λευκωσία) θα έρθει στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας 14 και 15 Ιουλίου, για να περιοδεύσει στη συνέχεια σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας.

Τέλη Απριλίου ξεκινάνε για πρώτη φορά οι «Μέρες Χοροθεάτρου» στην Πάτρα στο θέατρο «Απόλλων» με τις ομάδες : «Salto Futuro» της Τατιάνας Λοβέρδου (24-25), «Υψιλον» της Αγγελικής Στελλάτου (26-27), «Σύνθεσις 748» του Σπύρου Κουβαρά (7-8/5) και «Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (20-21/5).

Τη νέα χειμερινή περίοδο θα λειτουργήσουν δύο νέοι χώροι για το ΔΗΠΕΘΕ:

*Στις Σταφιδαποθήκες Μπάρι η Νέα Πειραματική Σκηνή 200 θέσεων.

*Τον Οκτώβριο θα εγκαινιαστεί η αίθουσα Ντα Βίντσι 400 θέσεων, με τη συμβολή του δημάρχου Ανδρέα Φούρα, στην περιοχή Λαδόπουλου (σε αρχιτεκτονική μελέτη Στάθη Χρυσικόπουλου, θα έχει μια ανάλογη μορφή μ' αυτή του θεάτρου «Πειραιώς 260» στην Αθήνα).

Εναρκτήριο έργο του χειμώνα για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα είναι πιθανότατα το έργο του Στρίντμπεργκ «Ο χορός του θανάτου» με τους Γιάννη Βόγλη, Μαρία Κατσανδρή και Μάνο Βακούση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Θέατρο
Αναδυόμενη μνήμη και ιστορία
Αφηγήσεις για μια κλειστοφοβική ζωή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Αναδυόμενη μνήμη και ιστορία
Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα
Αφηγήσεις για μια κλειστοφοβική ζωή
Αρχαιολογία
Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων
Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο
Διεθνείς έκθεση βιβλίου
Κινέζοι, λόρδος και μια Σικελιανού
Βιβλίο
«Με λογόκριναν για να μη θίξουν την Ακροδεξιά»
Κριτική κινηματογράφου
Στο μικροσκόπιο η απιστία και τα θρησκευτικά θαύματα
Τηλεόραση
«Ανοιγμα» στους Αραβες
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Νέες σειρές