Έντυπη Έκδοση

Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο

Αφού δεν υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές που να αφορούν τον μυθικό ήρωα, το Μουσείο στο Βαθύ της Ιθάκης θα του αφιερώσει μια αίθουσα έστω με αντίγραφα και ψηφιακές εφαρμογές

Η Ιθάκη του μύθου απογοητεύει τους σημερινούς επισκέπτες της. Γιατί όλοι, Ελληνες και ξένοι, γνωρίζοντας την «Οδύσσεια», πάνε γεμάτοι προσδοκίες, αλλά δεν βρίσκουν ούτε τη σκόνη από τα ίχνη του Οδυσσσέα. Τίποτα που να τον θυμίζει έστω αμυδρώς. Με αποτέλεσμα να φεύγουν από το Μουσείο στο Βαθύ και να «φασκελώνουν».

Αγγείο, στο οποίο απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του καραβιού του§Αγαλμα του 2ου αι. μ. Χ., που έχει ταυτιστεί με τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα Αγγείο, στο οποίο απεικονίζεται ο Οδυσσέας δεμένος στο κατάρτι του καραβιού του§Αγαλμα του 2ου αι. μ. Χ., που έχει ταυτιστεί με τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα Ναι, να φασκελώνουν(!), όπως είπε ο προϊστάμενος της ΛΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Σωτηρίου, στο Συμβούλιο Μουσείων. Γιατί, μπορεί να μην υπάρχουν ευρήματα από ανασκαφές, αλλά υπάρχουν ένα σωρό τρόποι για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Οπως, να αφιερωθεί μια αίθουσα του μουσείου στον Οδυσσέα. «Να εκτεθούν λίγα αρχαία και αντιγραφές ή αναπαραστάσεις πινάκων και χαρακτικών, αλλά και εκμαγεία αρχαιοτήτων που να τον θυμίζουν», πρότεινε ο κ. Σωτηρίου. Και το Συμβούλιο του αντιπρότεινε να οργανωθεί όλο το μουσείο, κι όχι μία μόνο αίθουσα, γύρω από την ιδέα της Ιθάκης, της γενέτειρας του πολυμήχανου Οδυσσέα.

Υπάρχουν, άλλωστε, μεταξύ άλλων δύο αυθεντικά αρχαία νομίσματα που αναπαριστούν τον Οδυσσέα και μια προτομή ύψους μόλις πέντε εκατοστών που αποδίδεται στον ομηρικό ήρωα (αν και οι γνώμες για την ταύτισή της διίστανται). Η σχετική μελέτη, που παρουσιάστηκε, έδειχνε χρήση κάθετων επιφανειών, που δίνουν την αίσθηση πλοίου, με το βαθύ γαλάζιο να απλώνεται τριγύρω, στοιχείο που κρίθηκε ενδιαφέρον. Το Συμβούλιο ζήτησε, όμως, να γίνει χρήση νέων τεχνολογιών (βίντεο, εικόνες, φωτογραφίες, πίνακες) και ενός ευφάνταστου «σεναρίου» προκειμένου να μαγευτεί ο επισκέπτης και να «γνωριστεί» με τον Οδυσσέα. Ο Ομηρος, ο Καβάφης και άλλοι μεγάλοι ποιητές μπορούν να προσφέρουν πλούσιο υλικό για να καταστεί το εγχείρημα «πολύ ζωντανό», τόνισε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς.

Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται προηγουμένως να επεκταθεί το μουσείο. Εργο, που υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Είναι όμως η μόνη λύση για να πάψει το υπάρχον να αποτελεί ένα από τα πολλά «πληκτικά, επαρχιακά μουσεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Σχετικά θέματα: Αρχαιολογία
Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Αναδυόμενη μνήμη και ιστορία
Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα
Αφηγήσεις για μια κλειστοφοβική ζωή
Αρχαιολογία
Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων
Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο
Διεθνείς έκθεση βιβλίου
Κινέζοι, λόρδος και μια Σικελιανού
Βιβλίο
«Με λογόκριναν για να μη θίξουν την Ακροδεξιά»
Κριτική κινηματογράφου
Στο μικροσκόπιο η απιστία και τα θρησκευτικά θαύματα
Τηλεόραση
«Ανοιγμα» στους Αραβες
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Νέες σειρές