Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ TRT ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ

«Ανοιγμα» στους Αραβες

Με στόχο να προσελκύσει 350 εκατ. τηλεθεατές σε όλο τον αραβικό κόσμο το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT εγκαινίασε ένα νέο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο που θα εκπέμπει στα αραβικά.

Το TRT (Τουρκική Ραδιοτηλεόραση) ξεκίνησε να εκπέμπει και στην αραβική γλώσσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαιρετίζει την κίνηση, την οποία και θεωρεί «πολύ σημαντική αφού ενώνει τους ανθρώπους της Τουρκίας με αυτούς που μιλούν την αραβική γλώσσα».

Ο γενικός διευθυντής του καναλιού Ιμπραΐμ Σαχίν, είπε ότι το νέο κανάλι της TRT θα επιτρέψει στην Τουρκία και τις αραβικές χώρες να γνωριστούν καλύτερα.

Το «TRT al Turkiye» θα μεταδίδει το πρόγραμμά του όλο το εικοσιτετράωρο στην αραβική γλώσσα. Το κανάλι θα έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη αλλά θα μεταδίδεται ζωντανά στο Κάιρο, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό και την Αγκυρα. Τρεις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα παρέχουν κάλυψη δορυφορικά, οι Turksat 3Α, Arapsat και Nilsat.

Επίσης θα περιλαμβάνει παραγωγές για όλα τα γούστα. Πολιτική, αθλητισμό, ενημερωτικές εκπομπές, μαγκαζίνο και εκπομπές σχετικές για τη γυναίκα, σίριαλ, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ.

«Η έναρξη του καναλιού σηματοδοτεί μια ιστορική ημέρα φιλίας για τους Τούρκους και τους Αραβες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός την πρώτη ημέρα λειτουργίας του καναλιού. Επίσης πρόσθεσε πως είναι «μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των καρδιών μας. Είναι ένα νέο κανάλι που ενώνει τις καρδιές μας. Ελπίζω το νέο κανάλι να βελτιώσει την αδελφοσύνη, την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ του τουρκικού και του αραβικού λαού».

Οπως κάθε νέα κίνηση, έτσι κι αυτή δημιούργησε αντιδράσεις. Σε σχόλια που δημοσιεύει η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα «Daily news» τονίζεται ότι είναι «μια περιττή προσπάθεια» και πως «ο Κεμάλ ήθελε μια κοσμική Τουρκία και έκοψε τους δεσμούς με τους Αραβες. Τι θα λέγατε στους Ευρωπαίους που λένε ότι η Τουρκία είναι χώρα της Μέσης Ανατολής; Τώρα δικαιώνονται».

Αναμενόμενο ήταν να ξεσηκωθούν οι Κεμαλιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί ακόμη μια κίνηση του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος και του πρωθυπουργού Ερντογάν, να αποκόψει την Τουρκία από τον δυτικό προσανατολισμό της. «Είμαστε Τούρκοι και όχι Αραβες. Οι Αραβες κατέλυσαν την οθωμανική αυτοκρατορία», είναι η βασική τους ένσταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Νέες σειρές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Αναδυόμενη μνήμη και ιστορία
Ο Βόγλης δίνει ώθηση στην Πάτρα
Αφηγήσεις για μια κλειστοφοβική ζωή
Αρχαιολογία
Αναγνωρίστηκε το «χέρι» 9 ανώνυμων γραφέων
Οδυσσέα, γύρισε στο μουσείο
Διεθνείς έκθεση βιβλίου
Κινέζοι, λόρδος και μια Σικελιανού
Βιβλίο
«Με λογόκριναν για να μη θίξουν την Ακροδεξιά»
Κριτική κινηματογράφου
Στο μικροσκόπιο η απιστία και τα θρησκευτικά θαύματα
Τηλεόραση
«Ανοιγμα» στους Αραβες
Το ταξίδι συνεχίζεται...
Νέες σειρές